San Fernando fyller 60år. Detta sker imorgon, måndagen den 1 mars 2021. Som artikeln i Canarias7 mycket riktigt påpekar, så är det få byar som exakt kan säga när de kom till. Men i fallet San Fernando vet man det.

San Fernando idag har väldigt lite att göra med San Fernando för 60år sedan. San Fernando är den ”stadsdel” som ligger ovanför Playa del Ingles, och som för de flesta idag betecknas som stadsdelen där många som jobbar inom turismen i Playa del Ingles bor.

Men så var det inte från början. Än en gång var det *”tomatgreven”, familen Castillo del Castillo och greve av Vega Grande, som tog initiativet. Han byggde 16 kvarter med bostäder. Fyra bostäder per kvarter, det vill säga totalt 64 bostäder. Dessa byggdes för att härbergera de som jobbade inom tomatodling, bananodling och omhändertagande av boskap. Strax efteråt byggdes ytterligare två kvarter, vilka fullbordade de 72 bostäder som fortfarande finns kvar i San Fernando. Varje hus kostade 65.000 pesetas att bygga – uppskattningsvis cirka 4.000 kronor.

Dessa ursprungliga bostäder är de man kan se till höger om huvudvägen precis när man passerat rodellen *”Viuda de Franco”.

Dessvärre finns inte byns kyrka kvar fortfarande. Den revs 1996. Enligt historiker *Pedro Franco, av obegriplig grund. Ett par gipsplattor hade lossnat i taket på kyrkan, vilket gjorde att den förklarades som ruin, och revs ned…

Men i morgon firas födelsedagen – om än försiktigt beroende på nuvarande situation!(Canarias7)

*Läs mer: 
tomatgreven”
Viuda de Franco
Pedro Franco

San Fernando