Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Mange ganger er vi veldig familiære med steds- og gatenavn, uten å ha en anesle om historien og eventuelt personligheten bak navnet. I denne artiklen søker vi å stifte bekjentskap med noen av de navnene som pryder skiltene vi ser i bybildet.

FRANCO`s ENKE

La viuda del Franco, enken etter Franco er ikke bare hva navnet tilsier, men et sentralt veiskille, en rundkjøring som skiller turistdestinasjonen Playa del Ingles fra den kanariske bosettingen i San Fernando. Men hvorfor i all verden har dette knutepunktet av veier, sentralt beliggende langs GC-500 fått et så orginalt navn? Du har sikkert passert denne rundkjøringen ved flere tilfeller, enten sittende på en transfer buss, eller kjørende i en leiebil. Har du noen gang tenkt på hvorfor stedet heter som det gjør?

Carmensita Afonso var trettenbarnsmor med teft for forretningsdrift. Allerede på 1920- tallet så hun behovet for en cafe drift i Maspalomas. 

Carmita Afonso var trettenbarns mor med teft for forretningsdrift. Allerede på 1920-tallet så hun behovet for et serveringssted for forbifarende. Den ene soverommet i huset ble tømt og gjort i stand for å ta imot trøtte og støvete vognførere som behøvde å få noe å styrke seg på. I rommet hadde hun satt opp en disk, en kaffemaskin, en hylle med sigaretter og veldig lite annet. Hos Carmita kunne man bare betale med ”tilgodelapper”, slik at håndtering av penger ble kontrollert på en skikkelig måte. Selv kunne Carmita verken lese eller regne, men forretningsdrift forstod hun seg på.

Huset på hjørnet i San Fernando som lå strategisk til ved landeveien, ble fort et møtested for de som bodde i trakten, men også for de som kom utenbys fra, og hadde et ærende til Maspalomas. Fra Vecinadrio fram til ”Casa Franco” eller ”La Fonda” som mange kalte den, var det bare en støvete og tørr landevei.

Casa Franco eller La Fonda fikk etter hvert en variert meny med litt tapas og ikke minst en dagens varmrett som Carmita selv tilberedte. Dette var mange år før turismen hadde funnet veien til Maspalomas så restaurantgjestene bestod av lokale gjester, men fungerte etter hvert mest som en veikro. Mye av dagens servering ble naturligvis improvisert. Mer enn en gang fikk Carmitas barn løpe ut og lete etter høner som hadde verpet egg, mens gjestene satt inne og ventet på sin spanske omelett.

Det var helt klart gryterettene som var mest ettertraktet, og ikke sjelden bad Carmita interesserte gjester inn på kjøkkenet for å lukte på oppkoket, og gav gjerne en beskrivelse av ingredienser og sin hjemmelagde oppskrift.

Med historien om Carmita Afonso (enken etter Antonio Franco) avkrefter vi mange teorier om at dette veikrysset eller rundkjøringen som separerer Playa del Ingles fra San Fernando, samtidig som det forener San Agustin med Maspalomas og tar deg videre langs sørkysten av Gran Canaria, har noe som helst med diktatoren Franco å gjøre Det finnes mange mennesker med opphav i Maspalomas som heter Franco i etternavn, og så vidt oss bekjent stammer de fra tre ulike familier som bærer det navnet.

Men det er ikke bare nåtidens ungdom, og besøkende som spør hvorfor dette kjente veikrysset heter ”Francos enke”. Da Santiago Carrillo (leder av kommunist partiet) ankom stedet, nektet han å spise der av nettopp samme grunn; han trodde restauranten var oppkalt etter General Franco. Da han møysommelig ble forklart at så ikke var tilfelle, betakket han seg likevel. Han kunne ikke tillate seg å bli sett på et sted som bar det forhatte navnet Franco.

En annen gang navnet Franco skapte forvirring, var ikke så lenge etter at Carmita var blitt enke. Med hjelp av en bekjent ble hun selv operert ved et sykehus i Madrid; La Clinica de La Concepción. Hennes bekjent som var en kanarisk lege, skrev henne inn i journalene som ”La viuda de Franco” (Francos enke). Dette lekket ut til pressen, som naturligvis trodde det gjaldt den avdøde diktatorens enke, og gjorde førsteside stoff av det hele.

Enken Carmita Afonso og hennes barn er de som har gitt navn til restauranten som kan dokumenteres helt tilbake til 1924. Restauranten som åpnet på 1920-tallet, som dessuten var en del av et hjem, ble etterhvert revet til fordel for ny bebyggelse. Dengang lå den på andre siden av veien, rett foran boligblokken Habitat.

Fortsatt står Eukalyptus treet der, som gav skygge til Carmitas servering. Men en forbedring av veien var påkrevet og huset til Franco`s enke måtte rives.

Greven var behjelpelig med å bygge et nytt lokale der driften kunne fortsette i mer moderne former fra 1973 fram til den 25. oktober 2010. Restauranten El Mesòn Viuda del Franco ble åpnet for publikum den 29 mai 1973, og var en forlengelse av det som engang ble kalt “Casa Franco” eller “La Fonda”. I 2010 ble også restaurant Meson Viuda de Franco revet ut av historien for godt; litt vemodig men driften var lagt ned og tiden var kanskje inne…

Carmita Afonso, enken etter Franco var en foregangskvinne i sin tid..

General Franco`s enke

Carmita Franco må for all del ikke forveksles med Carmen Polo y Martìnez-Valdèz som var enke etter diktatoren Fransico Franco. Carmen Polo ble født dne 11. juni 1900 i Oviedo, Asturias og døde den 6. februar 1988 i Madrid. Hun giftet seg med general Francisco Franco den 22 oktober 1923 og levde ved hans side fram til hans død i 1975.Etter Francos død og gjenopprettelsen av det spanske monarkiet under Kong Juan Carlos ble hun som en gallionsfigur å regne i en løst sammenhengende organisasjon for Francos politiske etterfølger, kalt “El Movimiento”.

Carmen Polo ble født i byen Oviedo som datter av en velstående forretningsmann. Hun gikk i lære hos nonnene i Spanske Marokko. Hun sies å ha påvirket sin mann sin i politiske spørsmål knyttet til den katolske kirken, kjønnsspørsmål og ikke minst i seksuell sensur i spansk litteratur, teater og filmer som varte under store deler av årene 1939-1975. Sammen fikk de kun en datter som i følge journalisten José María Zavala som har skrevet en biografi om diktatoren, ikke er deres biologiske datter. Han mener at barnet tilhørte Fransisco Franco`s bror Ramòn Franco som han fikk med en hore som døde i barsel.

I 2010 ble Carmitas restaurant revet for godt, men navnet hun bar; “enken etter Franco” har hele rundkjøringen fått beholde. På motsatt side av veien står fortsatt eukalypsus treet som skygget over det aller første serveringsstedet hun åpnet. Nå er alt en saga blott.