Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Inés Chemida
– den godhjertede kvinnen fra Telde

Inés Chemida var opprinnelig fra Telde, og man tror hun ble født i 1467 i bydelen Tara. Hun var datter av kaptein Pedro de Chemida og en kvinne fra kanariske adelen, ved navn Nayde. Pedro de Chemida utførte mange oppdrag for portugiseren Diego de Herrera (1), og senere også for Pedro de Vera (2). Dette faktum gjorde at han ble tilgodesett med et par dyrbare åkerlapper, da de ble utdelt i Telde regionen.

Inés fikk to søsken ved navn Maria og Fernando, men Inés var den eneste som arvet faren, da hun forble ugift. Ines var relativt kort til vekst og ikke regnet blant de mest attraktive, men hadde på den annen side et hjerte av gull. Hun dedikerte det meste av sitt liv til å hjelpe fattige og syke og bad om goder fra erobrerne og de etablerte koloniene, slik at hun kunne hjelpe andre.

I hennes hus i bydelen San Juan, rett ved Plaza Mayor åpnet hun dørene og hjalp til med å kurere sår og sykdommer som ikke ble akseptert av allmennheten og som ble betraktet som skammelig; kolera, skabb, kjønnssykdommer etc.

Hun donerte sitt hus til sykehuset og barnehjemmet som var drevet i samarbeid med San Pedro Martir kirken. Her ble det funnet dokumenter tilbake til 1490 som fortale om eksistensen av dette “legesenteret”. Stedet for dette senteret er der man i dag har bygget legesenteret ”Centro Médico de San Juan”.

Da Inéz i sin tid fikk garantert for fortsatt eksistens av sitt hjelpesenter, valgte hun å trekke seg tilbake til byen Agüimes for å bosette seg sammen med sin søster Maria og pleie sin egen sykdom. Man mener hun døde i 1540.

I gaten eller smuget som er oppkalt etter Inés Chemida finner du den lokale politistasjonen med hjelpsomme og sympatiske politi betjenter, parat til å hjelpe.

Går du gjennom San Francisco, som tidligere var bydelen “Altozano de Santa Maria la Antigua” ( altozano betyr det høyeste punktet i byen, og Santa Maria la Antigua menes den gamle jomfru Maria), kan du finne gaten “Calle Inès Chemida”, oppkalt etter denne kvinnen som dedikerte sitt liv til å hjelpe andre.

(1) Diego García de Herrera y Ayala (født i Sevilla 1417- døde på Fuerteventura den 22 juni 1485) var en adelsmann og kastiljansk erobrer. Han kalte seg selv for ”Konge over Kanariøyene”, en tittel han beholdt helt til Kong Ferdinand og Dronning Isabel (Los Reyes Católicos) erobret øyene La Palma, Gran Canaria og Tenerife i 1477.

(2) Pedro de Vera y Mendoza (født i Jerez de la Frontera i 1430, der han også døde i 1505) var en adelsmann og kastiljansk erobrer, som fullførte erobringen av Gran Canaria og deltok aktivt i krigen i Granada på 1400-tallet .

Han hadde mange og viktige stillinger under Kong Enrique IV av Castilla, men også under Kong Fernando og Dronning Isabel (Los Reyes Católicos), blant annet som guvernør på Gran Canaria. Pedro de Vera har også fått æren av å ha skapt det første kongelig råd som ble dannet utenfor den iberiske halvøy, noe som tjente som base for det som ble kastiljanske , oversjøiske landområder.