Turer omkring Veneguera og Tasarte

– to små landsbyer på vestkysten

På sørvestkysten av Gran Canaria – mellom Mogán-dalen mot sør og La Aldea-dalen mot vest – går det tre daler ned til kysten. I hver av dalene ligger det en liten landsby langs en sidevei, som fører helt ned til sjøen: GC-206 gjennom Veneguera, GC-205 gjennom Tasarte og GC-204 gjennom Tasartico. De er alle 10-12 km lange, men den første bør ikke kjøres lenger enn til Veneguera, da grusveien videre stedvis er elendig. Hovedveien GC-200 mellom La Aldea og Mogán er 25 km lang, mens den gamle ferdselsveien går mer i en rett linje gjennom landskapet. Den er derfor ”bare” 20 km. Med greie turbein er dette en anbefalt dagstur, godt skiltet og merket som den er som S-73.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Strandrestauranten på Playa de Tasarte byr på god mat og drikke – og nærhet til sjøen.

S-73 ”La Aldea de San Nicolás – Mogán”
Den gamle ferdselsveien mellom de to byene passerer over tre høydedrag: Degollada de Tasarte, som også kalles Degollada de La Aldea (675 m), Degollada de Veneguera (660 m) og Cruz de Mogán (434 m). Den er en lang – men er ellers en lettgått tur på grusvei eller gode stier – og som starter på den store kirkeplassen i La Aldea. S-73 passerer tvers gjennom Tasarte og Veneguera, før den ender nede i Mogán. Tar man Buss 38 alle dager (unntatt søndager) kl. 11.40 fra Puerto de Mogán til Degollada de La Aldea, korter man turen ned til 11,5 km og sparer dessuten mer enn 500 høydemeter. S-73 er tydelig tegnet inn på ”Gran Canaria Tour & Trail” sine to siste utgaver, fra 2017 og 2018. Vurdér taxi som en mulighet om man vil tidligere avgårde – hør i det minste hva det vil koste. Det er ingen serveringssteder i Tasarte, men det er to rett ved kirkeplassen i Veneguera. GOD TUR!

Strandrestaurant på Playa de Tasarte.
Med egen bil bør man for turens skyld etter Tasarte-runden kjøre snaue 10 km på GC-205 ned til sjøen. Her ligger den navnløse restauranten, som mange bilturister gjerne besøker (se bilde). Vær ikke overrasket om det er mange nordmenn blant gjestene, kjent som den er. Den er oppe 11-18 alle dager – og tar OBS: bare kontanter i betaling for mat og drikke. Sjømat anbefales!

Etnográfica circular a Tasarte
Med landsbyene Veneguera og Tasarte som utgangspunkt, er det i tillegg til S-73 muligheter for to rundturer omkring hver av de to byene. Den såkalte ”Circular Veneguera” er skiltet som SL-3 og er på 5 km. Den mest Veneguera-nære halvdelen følger S-73, og hele runden er ellers beskrevet som Tur 1.4.1 i vår ”Turguide til Gran Canaria Sør”.

Det sies at Tasarte er den mest isolerte byen på hele Gran Canaria, selv om den bare ligger 2 km fra hovedveien GC-200. Denne 4 km lange Tasarte-rundturen kom vi over som et av fem forslag fra turistmyndighetene i La Aldea de San Nicolás. De skriver:

”Our aim is to show the old roof tile baking ovens (= teglsteinsovner), the aspect and character of the village of Tasarte, the bread ovens, the ancient houses (some dating back more than three hundred years), but above all, the local people that have endured isolation and natural disasters like the flood that took place in 2009 after a rainstorm.”
Buss 38 stopper på en stor grusplass, vel 100 m etter innkjørselen i Tasarte og er vårt utgangspunkt for turen. Følg GC-205 tilbake oppover forbi helsehuset Consulterio de Tasarte og fotballbanen til C.F. Clemente Tasarte. Rett etter følges en sti til høyre, skiltet ”S-73 Veneguera 5,3 km / Mogán 9,0 km. Den fører opp på en liten rygg, til et stidele med skilt videre mot Veneguera. Rundturen følger en grusvei til venstre, men ta først bare en 150 m lang avstikker opp til den første av tre ovner langs Veneguera-stien, der man brant teglstein – på spansk Horno de Teja (se bilde).

Følg grusveien fra det nevnte stidelet ut på GC-205 og fortsett inn på en grusvei med kjetting på motsatt side av veien. Skiltet ”Farlige bier” ved starten på veien er lett å overse. Gå her eventuelt 30 m oppover bilveien og kryss rekkverket ned på en dårlig grusvei.

Følg denne ned til og på høyre side av en geitefarm, en gul murbygning med rødt tak. Gårdsveien videre krysser rett etter en sementvei nedover en rygg mot Tasarte. Dette veidelet er uskiltet, men den nyomlagte S-73-stien utenom de få husene nede i Las Breñas følger nå denne sementveien. Den gamle S-73-stien gjennom Las Breñas har vi prøvegått og anbefales ikke, delvis fordi den er gjenvokst og ikke minst fordi den passerer en hissig bisverm.

Den stedvis ganske bratte sementveien fører ned på GC-205 gjennom Tasarte-bebyggelsen til et skiltet stidele, som sier at Tasarte ligger på 450 m. Oppover sementveien er det skiltet ”S-73 Las Breñas 0,6 km / La Aldea 10,5 km” og langs GC-205 mot Veneguera og Mogán. Runden ned hit er omtrent 3 km.

Resten av Tasarte-runden er på vel 1 km og passerer byens kirke og gravlund. Gå nedover veien til en liten Sparbutikk og ta her en bilvei opp til venstre skiltet ”Iglesia de San Juan / Cementerio”. På kirkeplassen med nydelig utsikt, står infotavlen ”Tasarte – a distant and historical village surrounded by natural values”, med navn på mer enn 20 steder man ser nedover og omkring hele Tasarte-dalen.

Fortsett veien opp til og forbi kirkegården, med storslått utsikt mot hele byen og det kuperte landskapet omkring (se bilde). Asfaltveien fører ned gjennom en palmelund med rastebord og interessante infotavler. Den krysser dalbunnen og kommer inn i bebyggelsen med GC-205, som følges opp til høyre, der man etter bare 100 m er tilbake på startstedet.

Restene av en Horno de Teja, en ovn der man brant Tasarte-teglstein, med Inagua bak.
Fra Cruz de Mogán mot Veneguera, med den vanlige S-73-stien videre rett ned siden.
Tasarte sett fra byens Cementerio (gravlund). Bak til høyre 1426 m høye Inagua.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Turalternativ mellom Mogán og Veneguera

Man går neppe den 5 km lange og S-73-merkede stien mellom Mogán og Veneguera uten å møte andre turgåere – ganske mange av dem norske. Mange går denne turen begge veier, etter et hyggelig besøk på en av Venegueras to barer ved kirkeplassen. På toppen av høydedraget står stolpen som viser at Cruz de Mogán ligger på 434 m. Nordover går det en omtrent km lang og bred sti langs høydedraget bort til Km 54 på GC-200. Den andre veien kneiser den stupbratte nordveggen av den kuperte fjellryggen videre sørover, med et kors på det høyeste punktet på 540 m.

I siden rett under det bratteste går det en tydelig sti, som faktisk er et alternativt valg mellom Cruz de Mogán og Veneguera, og er tegnet inn på turkartet. Stien runder det bratte nordvesthjørnet av toppen med korset og fortsetter ned siden til grusveien i Veneguera-dalen, merket med fire gule stolper.

Den kommer ned i dalen 3 km sør for Veneguera, men er stedvis småkupert og krever en stø fot og gode tursko (se bilde). I forhold til den vanlige S-73-turen er den vel 2 km lenger..

Den alternative stien ned i Veneguera dalen følger ryggen på bildet.

Kan forresten toppen med korset bestiges?
Noen har jo vært der. Vi prøvde nettopp dette en februardag, ved å følge den nevnte stien til der den starter nedover siden mot Veneguera-dalen. Akkurat her fortsetter det nemlig en tydelig sti videre inn på baksiden av den 540 m høye toppen med korset. Den fører inn til en 20-25 m høy kløft, mellom ellers bratte dalsider. Nederst var den grei å gå. Siste 8-10 m var imidlertid opp fast fjell med mange gode tak, men øverste 3-4 m var mer eksponert enn vi var komfortable med. Klatrere vil sikkert synes det er enkelt nok å komme seg både opp og ned. Dersom noen på egen risiko foretar bestigningen, ønsker vi selvsagt et bilde fra toppen …!