Tekst og foto: Rill Rytter Fjøren

Tønsbergparet Even Øiestad og Marianne Aasgaard drar
Jorda rundt på en grønn bølge

Mange drømmer om å seile jorda rundt. Mange lever også ut drømmen. Men ikke mange tar sjansen på en jordomseiling utelukkende ved hjelp av energi fra naturelementene.

Den sjansen tar Even Øiestad og Marianne Aasgaard fra Tønsberg. De kjøpte seilbåten «Alvejakten» i 2013, en Atlantic 49, bygget på nittitallet i Hellas. På Gran Canaria er båten blitt bygget om fra den dieseldrevet seilbåt til en båt som går på hundre prosent fornybar energi. Etter flere års forberedelser har de nå krysset Karibien og er kommet trygt frem til sydhavsperlen Martinique.

     – Vi har tilbakelagt ca. 2.900 nautiske mil og har hatt en snittfart på 5,8 knop, forteller Marianne.

     – Vi brukte 7 dager ned til Mindelo på Cabo Verde, dit er det ca. 850 nautiske mil fra Gran Canaria.

Etter to dagers opphold fortsatte vi over Karibien og brukte 16 dager på resten av strekket. 

Overfarten gikk fint bortsett fra at et av seilene mistet festet sitt i toppen av masta. På seilerspråket kalles dette seilet Code D og det gir god fart i båten når det blåser mellom 3 og 8 sekundmeter.

     – Vi brukte nok to til tre dager ekstra på overfarten sien vi ikke kunne utnytte dette seilet egenskaper. Utover det har båten har fungert kjempebra. El-installasjonen har fremdeles sine barnesykdommer, men de skal vi friskmelde mens vi er her, håper vi. For anker i en liten bukt, omringet av mangroveskog og noen andre langturseilere, skal eventyrerne nå hente krefter til å fortsette seilasen.

     – Men vi vet ikke helt hvor eller når vi drar videre. Vi må ha et nytt lithiumbatteri fra Norge og det må fraktes hit med skip. Det vil ta noen uker. I juni må vi bevege oss enten lengre sør eller langt nord for å komme unna Hurricane sesongen. Det blir nok sørover, men nøyaktig hvor vet vi ikke ennå.  Nå er det bare deilig å være fremme!

Dag & Natt møtte Even og Marianne ved slippen i Pasito Blanco sør på Gran Canaria like før avreise. Langs flytebryggene ligger yachter i millionklassen og ved bordene i yachtklubben bortenfor nippes det til champagne og kald hvitvin. Even og Marianne derimot, drakk vann. Og all mat ble lagd i byssa ombord.

     – Vi har bare spist ute to ganger siden vi kom hit for seks uker siden, sa Marianne. Vi er ikke rike, vi lever ut drømmen vår.

Alvejaktens skrog er sandblåst, pusset ned og epoxybehandlet. Et helt nytt miljøvennlig og giftfritt bunnstoff er påført. På sidene av båten er det montert fire store solcellepaneler og på akterspeilet troner to vindgeneratorer. Ny propell som lader batteriene under seilasen, er på plass.

Ingen egotrip Paret ble tidlig klar over at de ikke bare ville være turister. Seilasen skulle være noe mer enn en egotrip og de lette etter et tema.

     – Vi er begge opptatt av miljøet og mener at klimaendringene vi ser i dag er menneskeskapt, sier Marianne.

Motoriserte fritidsbåter bidrar til global oppvarming. Og krav om nullutslipp fra fritidsbåter kommer. Debatten går når det gjelder el-motor i båt. Mange mener mye, men få har kunnskap om dette. Vi ønsker å dokumentere med harde fakta.

Valget ble etter hvert lett og paret skal fortelle alle som er interessert om hvordan det er å leve i en båt som er hundre prosent selvforsynt.

     – Vi har tatt ut alt som har med fossilt brennstoff å gjøre, sier Even. Vi har ikke en gang gasslighter om bord!

”Alvejakten” før ombygging, fortøyd i havna i Las Palmas.

Even og Marianne vil stort sett følge «melkeruta», men muligens ta noen avstikkere til enda fjernere strøk. Det karibiske hav, Stillehavet og det indiske hav skal krysses før de runder Afrikas Horn og setter kursen over Sør-Atlanteren hvor planen er å krysse eget spor i 2021/22 en gang. Seilasen avsluttes med noen måneder i Karibien, før de igjen krysser Nord Atlanteren og seiler Alvejakten tilbake til Gran Canaria. Eller muligens hjem til Norge.

Jorda rundt uten backup
Hvorfor tar man ta sjansen på å seile jorda rundt uten en dieseldrevet motor som backup?

     – Hele vitsen med en seilbåt er jo å seile, mener Marianne.

     – Og i over 4000 år har all transport på havet foregått ved å utnytte vindkraft. Mange mener det er galskap å seile jorda rundt uten en dieselmotors rekkevidde. De hevder at en dieselmotor er ensbetydende med sikkerhet til sjøs. Med en dieselmotor kan de fleste seilbåter gå ca. 300 nautiske mil mens med en el-motor er rekkevidden fattige 30-40. Men de fleste båthavarier i dag skjer jo nettopp på grunn av problemer med dieselmotoren, sier hun engasjert.

Even nikker.
     – Jeg har vært skipper på redningsskøyta i Tønsbergs skjærgård i flere sesonger. 80 prosent av alle redningsaksjonene skyldtes båter som hadde fått motorstopp.

     – Ja, sier Marianne.
Er du tom for diesel er den eneste løsningen å fylle tanken, men det er ganske langt mellom bensinstasjonene på havet! Hun smiler bredt. Vi derimot, har «bensinstasjonen» med oss i form av solcellepanel, vindmøller og vindkraft!

     – Vi fikk også plunder med dieselmotoren da vi skulle seile Alvejakten fra Hellas til Gran Canaria i 2015, fortsetter Even. Vi måtte søke nødhavn på Lanzarote. Hadde vi hatt en elektrisk motor da, ville vi mest sannsynlig ikke fått problemer.

Et voldsomt vindkast feier over yachtklubben og en parasoll havner i sjøen. Bord velter og de champagnedrikkende gjestene trekker raskt inn.

     – Vinden kommer fra sydvest, sier Even. Det er sjelden her.

Han peker på sjøen der krappe bølger går hvite.
     – Nå blåser det kuling der ute. Den erfarne seileren har ikke uventet svært god kunnskap om vær og vind.

Gode sikkerhetsrutiner
Havet kan være lunefullt. Hva gjør dere for å sikre dere om bord?

     – Vi har redningsvester, overlevelsesdrakter, AIS og nødpeilesender, satelittelefon, VHF radio og godt navigasjonsutstyr, sier Even.

     – Vi har også en redningflåte med mat og drikke i hvis vi må forlate båten, sier Marianne. Men det er noe vi bare gjør hvis båten brenner eller tar inn vann og synker. Det er tross alt tryggest å være om bord i båten, så lenge den er flytedyktig.

Even nikker.
     – Og vi vil følge med på været og laster ned værmeldingen flere ganger daglig til sjøs. Det gjelder å følge med og ta forhåndsregler.

Ellers vil matrasjonene bestå av forhåndslaget mat som kan varmes opp, hermetikk, energibarer og brødmat. Brød skal stekes på solgrill og ombord har de en maskin som omdanner saltvann til ferskvann. Even ler.

Even og Marianne har tatovert «jukselapp» på armene. Ved å studere Lille og Store Karlsvogna, kan de finne ut hvordan de skal peile inn himmelretningene på himmelvelvingen.

     – Du aner ikke hvor mange fancy kokegreier vi har installert om bord. Og så skal vi jo fiske!

Solgte leiligheten
Dette må da koste skjorta. Hvordan har dere finansiert denne drømmen?

     -Vi har solgt leiligheten vår, svarer Marianne. Og spart!

Alt innbo er solgt eller fordelt på parets fire barn.

     – Vi lever en gang, fortsetter hun. Vi må gjøre dette nå. Mens vi ennå kan.

De ser fram til fire år uten tidsklemme. Der de innimellom vil være uten internett og mobildekning. Der gjøremål og rutiner må følge døgnets rytme. De ser også fram til å ligge på svai i en atoll i Stillehavet uten utslipp av giftige gasser til luft og vann.

28. februar kastet de loss.

Følg seilasen til Marianne og Even på Facebooksiden «Alvejakten»