Gjenvinning av plast på Gran Canaria

Vi fulgte plastavfall på sørsiden av Gran Canaria og endte opp i Agüimes ved Cruze de Arinaga, hos brødrene Caballero. Hit kommer de ruvende og store plastartiklene som hoteller og bedrifter vil kvitte seg med. De har drevet sin gjenvinnings stasjon i snart 2 år, men behøver en større bevisstgjøring blant folk og bedrifter, for å få tilgang på mer plast, skal de få skikkelig lønnsomhet i selskapet.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

José Caballero

José Caballero er yngst av 5 brødre som driver plast gjenvinningsfabrikken Europa de Gestión de Residuos i Arinaga.

Når det gjelder å tenke miljøvern og gjenvinning innrømmer kanarierne selv at de ligger langt etter i lysløypa. Selv om teknikken er oppfunnet, eksempelets makt ligger gjestmildt og åpent i store deler av sentral- og Nord-Europa, og EU truer med alvorlige konsekvenser om man ikke å følge deres rammedirektiv, har kanarierne hatt samme holdning til den problematikken som til så mye annet; ….mañana, mañana…!

På Gran Canaria finnes det to søppel stasjoner. Den ene, Salto de Negro dekker hovedstaden og nordsiden, og  ligger over Las Palmas. Den andre som dekker sørsiden ligger i Juan Grande, mellom Vecindario og San Agustin.

Ikke minst den siste har vært rikelig omtalt i media de senere årene, fordi både naboer i Castillo de Romeral har protestert høylytt over lukt, branner og uforsvarlig drift. Miljøvern aktivister har forsøkt å sette søkelys på det samme, og dokumentert at både jorden og luften forgiftes i mangel på riktig håndtering av avfallet. Men også EU med David Hammarstein (medlem av Europa parlamentet for De Grønne) i spissen har satt ned sin fot, og påpekt at avfall stasjonen ikke oppfyller de normer og regler som gjelder.

Urbaser  lastbil

Urbaser heter renholdselskapet som håndterer søppel på sydsiden, og som også driver avfall stasjonen i Castillo de Romeral i kommunen San Bartolomé de Tirajana.

søppelfyllinga

Håndteringen av avfallet på søppelfyllinga i Castillo de Romeral er meget omdiskutert.

Gjenvinning av plast kan deles inn i 2 kategorier:

A) Plastemballasje fra husholdninger er poser, folie, begre, bokser og flasker av plast, for eksempel sjampo flasker, kaffeposer, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.

B) Plasprodukter som ikke er emballasje kan være hagemøbler, bøtter, hageslanger, kjøkkenredskaper, bruskasser, søpplekontainere og isopor (eps). Flasker og kanner som han inneholdt oljeprodukter, særlig brannfarlig eller giftig avfall skal i returordningen, men leveres som farlig avfall.

Gjenvunnet plast kan brukes som råstoff i ny produksjon av plastprodukter. Nye produkter kan være plastbøtter, leker, fleecegensere. Gjenvunne plast skal ikke brukes i emballasje for matprodukter.

 Gjenvunnet plast kan bli til mange nye produkter. CD-cover, isopor (EPS) og kjøttdeigfat av polystyren (PS)
kan for eksempel bli til kleshengere og bokser. Ketchupflasker, isbokser og innpakkingsplast av polypropylen (PP) kan ende som kontorstoler, snøskuffer eller støvsugere. Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn.

Bæreposer og kasser av polyetylen (PE-LD) kan gjenoppstå som folie og bæreposer, mens vaskemiddelflasker og spylervæskekanner av polyetylen (PE-HD) kan bli rør, tykk folie og slanger. Blandet plastemballasje, som gjerne er sammensatte folier som kaffeposer og kjøttpåleggfolier, kan bli til paller, stolper og stolpegjerder.

Urbaser heter selskapet som drifter avfall stasjonen. Det samme firma som henter søppelet på sydsiden. At disse to funksjonene driftes av samme selskap, mener mange er uheldig og fører til mindre kontroll. Derfor tapte også Urbaser siste gang øyrådet (El Cabildo) la ut driften på anbud. Det var Sacyr (de andre av totalt 3 eksisterende alternativer på Gran Canaria) som fikk den nye kontrakten. Men Urbaser anmeldte saken, og mener det foreligger mangler i kontrakten. Og der står saken; Urbaser fortsetter så lenge den rettslige prosessen fortsetter.

Urbaser var innsyltet i korrupsjons skandalen ”operacion Jable” på Lanzarote der 5 av de øverste i direksjonen ble etterforsket av Guardia Civil`s økokrim.

Urbaser som tilhører ACS-gruppen der Florentino Perez (President i Real Madrid)  er en ledende figur, finnes i mer enn 20 land, har rundt 32 000 ansatte og står for renhold og avfallstømming i mer enn 200 kommuner. De har en årlig omsetning på 1500 millioner euro i året.

Europea de Gestion de Residuos

I industriområdet Arinaga finner vi Jose Caballero, den yngste av fem brødre som har satset på gjenvinning av plast. For 2 år siden startet de selskapet Europea de Gestion de Residuos der han jobber som daglig leder.

Han påstår at han alltid har vært opptatt av miljøvern, og det var derfor ingen tvil da vennen, Jose Perdomo kom opp med ideen om å starte Europea de Gestion de Residuos som selskapet heter. I dag holder de til i to store hangarer på til sammen 1 600 kvadratmeter.

Her sorteres det plastmateriale etter kvalitet, hardhet og struktur, samt etter farlighetsgrad. Materialene vaskes og stykkes opp før de hakkes opp til små, små plastbiter som samles i store sekker og sendes i containere til spanske  fastlandet.

        – Det finnes mange ulike plasttyper, og det behøves derfor en grundig sortering. Plasten må være ren og tørr fordi forurensninger vil forringe kvaltieten på det nye produktet. Prosessen for gjenvinning består av nedverning av plastproduktet til mindre biter, deretter vasking og tørking før det smeltes ned i en ekstruder. Den lager så et plastgranulat som brukes som råstoff til tilvirkning av nye produkter. Men den siste delen av prosessen gjøre ikke hos oss, forteller Jose Caballero.

I Alicante ankommer containeren på rundt 24 tonn plast som videre behandles og gjøres om til nytt råmateriale. I dag kan Jose Caballero sende en container plast annenhver måned, noe som er for lite ut fra et lønnsomhets perspektiv.

Containers

De fleste kommuner på Gran Canaria har i dag kontainere til disposisjon for sortering av avfall. De “orange” for husholdnings olje. De “grønne” for glass, de “blå” for papir og de “gule” for husholdningsplast.

Med andre ord; ingen unnskyldning for ikke å sortere avfallet for den enkelte. Visse store hoteller har også sine egne “dunker” for kildesortering.

Container för Matolja

Han er ikke fremmed for en dag å kunne drifte også den ytterligere prosessen i gjenvinningen, nemlig å lage eget råmateriale. Det ville innebære store investeringer, men skape en ny industri på Gran Canaria, samt mange nye arbeidsplasser. Men først og fremst må de sørge for å komme opp i mye større volumen.

I dag har de flere kunder blant de store hotellkjedene på sørsiden. Ofte hoteller som er pålagt kildesortering av sine kunder igjen, som er tyske og skandinaviske tour-operatører. Gamle plast kasser, poolmøbler og oppbevaringscontainere blir hentet til en avgift av 80 centimos pr kilo. Betalingen går kun til å dekke transportutgiftene får vi tro Jose Caballero.

Ønsker man selv å reise til Arinaga med plastavfall, koster det noe mindre. I dag er alle firmaer pålagte av kommunen å sende plastavfall til aktører som Jose Caballero. Privatpersoner kan fortsatt levere større plastavfall hos “Puento Limpio”, som er kommunens miljøstasjoner. Derfor har Jose Caballero også visse kommunene som kunder.

Likevel utgjør det totale plastvolymet han får inn, altfor lite til å skape skikkelig lønnsomhet. Aller helst skulle han ville sendt en 24 tonns kontainer til fastlandet hver uke, og ikke annenhver måned.

I dag skal samtlige kommuner på Gran Canaria ha containere der vanlige hushold kan kaste sitt plastavfall, og hoteller ha egen sortering av søppel eller kunne indikere hvor nærmeste container befinner seg.

Europea de Gestion de Residuos har valgt å konsentrere seg på gjenvinning av større plastprodukter. Og har dessuten lisens til å håndtere plastbeholdere som har rommet farlige stoffer.

Enklere plast materiale som drikkeflasker og matemballasje blir sendt til Telde, der man faktisk i dag har en fabrikk som gjenvinner plastflasker og produserer nye produkter.

Mange kommuner har også begynt å sette opp sorterings kontainere for husholdningsplast, som da med all sannsynlighet ender opp i Telde hos Plascan. Men motivasjonen for å sortere plastflasker gjennom panting har ennå ikke kommet til Spania. Et trist kapittel med tanke på alle flasker og bokser som blir brukt i forbindelse med hotelldrift, påpeker Jose Caballero. Han minner også om at Gran Canaria har et ekstra stort forbruk av plastflasker da få drikker vann fra kranen, og ditt elementære behov for vann må dekkes via kjøpeflasker eller plastkanner.

Plastbitar
Kartonger

Prosessen for gjenvinning består som oftest av nedkverning av plast produkter til mindre biter, deretter vasking og tørking før det smeltes ned i en estruder som lager et plastgranulat. Disse bitene sendes i kontainer til spanske fastlandet, der plastgranulatet brukes som råstoff til tilvirkning av nye produkter.

Sopcontainers