Vraket av SÜD VI er lokalisert

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Eduardo Grandío viser her vraket av Süd VII på havets bunn. Lengden på vraket måler 37 meter, noe som sammenfaller med verftdataene til Süd VI. Vi ser klart og tydleig kanonriggeren til harpunen som var båtens fangstredskap. Den i seg selv bestod av tre deler; Harpunhode, skaft og line.

Dag & Natt har truffet Eduardo Grandio, en erfaren dykker og arkeolog som bruker mye av sin tid under havets overflate for å undersøke og registrere skipsvrak. Han forteller om en mørk og lang historie, som har utspilt seg nettopp utenfor Gando-bukten på Gran Canaria. Det berømte revet, som kalles for ”La Baja de Gando” har vært årsak til mange, mange grunnstøtinger gjennom tidene. Helt fra pirat-tiden, før man på 1400-tallet ble en del av det spanske fastlandet gjennom den kastiljanske tronens erobring, hørte man om sjørøvere som forliste ved Gando.

De kom inn i bukten for å kidnappe urbefolkningen og selge dem videre som slaver. Han forteller om passasjerbåter som da de passerte Gando, bad de reisende om å stå klare på dekk med sin baggasje i tilfelle de måtte hoppe over bord. Historien forteller blant annet at den 13 februar 1885 forliste den transatlantiske dampskipet Alfonso XII, med 244 mann ombord og lasterommet fylt med edelt metall, da det i 14 knop kjørte på det samme revet.

Eduardo Grandío kan fortelle at han uten tvil har funnet vraket etter den tyske hvalfangstbåten Süd VI som forliste i april 1938. Vraket ligger i dag på ca. 400 meters dyp. Eduardo kan vise til både undervannsfilm og bilder. Han har dokumentert over 20 båter som i løpet av bare de senere 100 årene har totalt forlist eller også etterlatt seg deler av båten på havbunnen utenfor Gando. Den tyske hvalfangstbåten er en av de som har fått mye plass på den spanske arkeologens blogg.

Da jeg traff Eduardo, hadde han ingen aning om at Karl Kristiansens grav eksisterte. Han hadde forstått det slik at nordmannen aldri ble funnet. I tillegg er det ikke den menneskelige skjebnen som i utgangspunktet interesserer Euardo Grandío. Skipet derimot, har han rikelig dokumentasjon om.

Eduardo kan fortelle at etter krigen ble det gitt konsesjon til et tysk forsikringsselskapet Wercin-Hamburger-Assecurandeur for dykke etter hvalfangstskipet Sud VI og eventuelle plukke med seg verdisaker som gikk ned med båten.

Eduardo Grandío er dykker og arkeolog. I sin blogg www.grandio.org dokumenterer han funnet av hvalfangstbåten Süd VI, både i ord og bilder.

Hvalfangstbåten SÜD VI var opprinnelig norsk

Hvalfangstbåten Süd VI ble bygget ved Smiths Dock i Middlesbrough for hvalfangstselskapet Kosmos A/S, eid av den kjente, norske rederen Anders Jahre i Sandefjord. Hvalbåten ble kalt KOS III: Kontraktsprisen var P 21 000. Den var en av serie på syv hvalbåter som Anders Jahre bestilte samtidig som KOSMOS (bygget hos Workman Clark, Belfast i 1928), den gang verdens største hvalkokeri og tankbåt, som innleder en ny epoke i hvalfangstens historie. På høsten 1929 drar KOSMOS til iskanten sammen med hvalbåtene KOS I-VII. Med sine 7 nybygde hvalbåter produserer KOSMOS på sin første sesong 1929/30 nær 120 000 fat hvalolje. Videre var KOS III fangstbåt for KOSMOS-ekspedisjonen frem til avslutningen av sesongen 1935/36. Sesongen 1936/37 går KOS III som fangstbåt for FRATERNITAS-ekspedisjonen med kurs for Antarktis via Walvis Bay for bunkring.

I 1937 blir det norske fabrikkskipet TORODD solgt til Ölmúhlen Rohstoffe GmbH, Hamburg og blir omdøpt til SÜDMEER. Da skal 280 arbeidskontrakter med nordmenn også ha blitt overtatt av tyskerne. Samme år blir også KOS III solgt til tyske Deutsche Ölmúhlen Rohstoffe GmbH, Hamburg med Hamburger Walfang som disponenter. Sesongen 1937/38 seiler den som fangstbåt tilknyttet SUDMEER-ekspedisjonen. 

Den blir da omdøpt til SÜD VI. Ombord er nordmannen Karl Kristiansen.

I 1937 blir det norske fabrikkskipet TORODD solgt til Ölmúhlen Rohstoffe GmbH, Hamburg og blir omdøpt til SÜDMEER. Da skal 280 arbeidskontrakter med nordmenn også ha blitt overtatt av tyskerne. Samme år blir også KOS III solgt til tyske Deutsche Ölmúhlen Rohstoffe GmbH, Hamburg med Hamburger Walfang som disponenter. Sesongen 1937/38 seiler den som fangstbåt tilknyttet SUDMEER-ekspedisjonen. Den blir da omdøpt til SÜD VI. Ombord er nordmannen Karl Kristiansen.

Rederiet Anders Jahre bestiller hvalfangstbåtene Kos fra England. Senere selger han bl.a. Kos III til tyskerne. De kaller den Süd VI.

Karl Kristiansens familie

Takket være god hjelp fra Håkon Johannes Elvhaug fra Kløfte i Ullensaker, en ivrig lokalhistoriker, blir jeg plutselig i besittelse av et norsk telefonnummer som skal lede meg til Karl Kristiansens familie i Norge. Eva Lillian Nilsen er datter av Torbjørn Kristiansen, Karls yngste bror, født 1910. Eva Lillian kan fortelle at hun bare var 2 år da Karl forliste utenfor Gando-bukten på Gran Canaria. Naturligvis kan hun ikke ha noen minner om onkelen som forsvant på havet. Derimot kan hun fortelle at Karl aldri ble gift, og at det ikke eksisterer noen søskenbarn som hun vet om. Karl Kristiansens foreldre, Kristian Andersen og Hilda Olsen gikk bort i henholdsvis 1947 og 1952, slik at de overlevde sin sønn og skal ha fått beskjed om hans skjebne. Ingen skal noen gang ha besøkt han grav, selv om hennes far, Torbjørn som senere byttet navn til Westmo, pratet en del om sin 10 år eldre bror, og at han gjerne skulle ha besøkt hans grav. Slik ble det ikke.

I følge manntalls regningen i 1900 i Ullensaker, var karl født samme år, og yngst av tre søsken. Nå får jeg vite at han senere skulle få tre søsken til. Familien står i 1900 oppført på gården Syverstad i Ullensaker, men skal i følge Håkon Johannes Elvhaug senere flytte til Låkesæter gård. Den skal ha ligget omtrent der flystripa på Gardermoen er i dag. I følge Eva Lillian Nilsen var det så mange i omegn som het Kristiansen at posten sjelden kom frem til rette vedkommende. Av den grunn besluttet Torbjørn og hans sønn å ta navnet Westmo.

På hvilket tidspunkt Karl Kristiansen dro til sjøs, og hva som preget hans barndom, og senere hvilke som var hans arbeidsgivere forteller ikke historien. Kun hvor livet endte; ombord på en tysk hvalfangstbåt som forliste utenfor flyplassen på Gran Canaria, der hans grav befinner seg den dag i dag. Gutten som bokstavelig talt vokste opp på Norges hovedflyplass, mister livet 38 år senere utenfor Gran Canarias flyplass der det daglig ankommer flere fly fra nettopp Gardermoen.

Kilder:
-“Profitørene, de ukjente landssvikerne” av Ola Karlsen
-“Den moderne hvalfangst historie” Ola Karlsen
-Rafael Sánchez Valerón journalist/cronista Ingenio/Telde
-Lone Kirchhoff/Vestfoldarkivet.no
-Dag Ingemar Børresen/Hvalfangstmuseet l“Kosmos gjennom 25 år”
-www.vestfoldmuseene.no lwww.warsailers.com lwww.lardex.net
-www.hvalfangstarkiver.no l“På alle hav-skipene i Anders Jahres rederi”