Han både ser og høres svensk ut, denne Haugesunds gutten som flyttet til Gran Canaria for snart 20 år siden. Da var han dritt lei regnvær og blåst, hadde en drøm om å åpne et eget spisested på ferieøya, og hadde med seg sin familie og kompanjong Terje på slep. De landet i vakre Mogan, i et lite lokale beliggende i en trang passasje der folk kommer tettere på enn de hadde tenkt. Det har Stena dratt nytte av. Ordforådet begrenset seg til ”Qué tal?”, det har han levd godt på!

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

STENA

ØNSKER DEG VELKOMMEN HJEM TIL SEG

Over natten ble han rikskjendis da tv-serien “Sydenliv” fulgte utviklingen av drømme etableringen på Gran Canaria. Han hadde en kamera mann som pustet han i nakken på både gode og dårlige dager. Slikt ble det ”realty-tv” av hjemme i Norge, og etter det fikk nordmenn en ny severdighet å besøke da de dumpet ned med charterfly. Suksessen var et faktum, og restaurant Que Tal var snart på hvermannsens lepper!

Men Stena Pettersen ville mer. Her gjaldt det å smi mens jernet var varmt. 

Stena knäpper skjortan

Turismen blomstret, konjekturen lå i takhøyde, folk betalte gjerne litt mer for mindre og vellaget mat, med et touch av kjendisstatus! Det ble en ny restaurant i Arguineguin og en eksklusiv restaurant på time-share anlegget Anfi del Mar.

Gründeren Bjørn Lyng krydret imaget med sin kremhvite Rolls-Roys, og kjendisblader som Se&Hør lot seg villig bruke som markedsførings kanal. Hylle veggene var dekket med Don Perignon flasker og føringen var skyhøy! Derfra tok Stena det store klivet til Las Palmas og den gamle bydelen Vegueta. Et helt restauranthus med tre restauranter, en i hver etasje….fra himmel til helvete! Nå hadde også spanjolene oppdaget den sjarmerende askeladden fra Haugesund, som med sin lavmælte adferd og sjenerte smil kunne trylle fram den ene lekkerheten etter den andre på kjøkkenet. Han ble omtalt i lokalpressen og nominert til Gran Canarias beste kokk.

Da kom krisen. Den store finanskrisen som ikke var nådig mot noen. Korthuset raste og det stormet rundt Stena Pettersen. Det ble brast litt på alle plan, men Stena stod tilbake med livet og æren i behold. Heldigvis hadde han restauranten Que Tal i Mogan som hadde ridd av stormen uten større skader på skroget. Nå var han tilbake på startstreken. Men mye hadde likevel forandret seg. Sekken med erfaringer var skytung.

     -Jeg har gått livets skole, og har fått min beskjærte del av studielånet å slite med, sier Stena forsiktig.

Men i følge Stena var det aldri noe alternativ å gi opp. Det var bare å ta sleiva i en annen hånd. Etter 17 år har han bygd opp et varemerke som har stått last og brast, og til slutt landet på et eget og meget spesielt konsept. Restaurant opplevelsen går ut på at du blir bedt hjem til Stena på Que Tal. Som ellers når man blir bedt hjem privat kommer man presis. Bare noen minutter etter får du den første smaksopplevelsen, passende akkompagnert av et glass vin.

Slik fortsetter det gastronomiske eventyret i fire timer, der du rekker å nyte av 6 glass vin ledsaget av spennende matopplevelser fra havet, fra jorden og himmelen. En reise i Stena Pettersens matverden. Bare 24 personer tar han imot hver dag, hvilket betyr at forhåndsbestilling i god tid er påkrevet og som oftest er det fullt.

     -Jeg tar imot gjestene og jeg tar meg av dem. Men så må de ha meg unnskyld som vert i blant, fordi det er kjøkkenet som er min arena og det er der min oppgave for kvelden ligger.

Stena stråler når han forteller om sine gjester, og den matopplevelsen som binder både ham og gjestene til en felleskap der selve atmosfæren er viktig for smakssansene. Det er presisjon på høyt nivå! Om jeg bommer 10 sekunder eller 10 grader på fisken er det kjørt sier han og smiler lurt. Menyen kan ofte bestemmes utfra dagens råvarer, der kun det beste er godt nok. Å kunne bruke en hel dag på å lage en saus fra bunnen, velge blant trøfler eller det ferskeste av havets delikatesser tilfaller alltid de som velger å komme til Stenas verden. Tiden er en større utfordring, sekunder kan avgjøre perfeksjonen. Det er intense timer fra gjestene kommer til de går,

Stena på bardisken

alt må stemme og den rette vibrasjonen må være toneangivende både ute blant gjestene og inne på kjøkkenet. Det legges opp til det “perfekte måltid”, det er ikke plass til store feilmarginer, og Stena bare elsker det!

Selv om Stena Pettersen har beholdt det unggutt aktige utseende, har han gledet seg til å bli voksen. Om 2 år har han drevet Que Tal i 20 år, da skal han tre til side. Ikke fordi han skal slutte å lage mat, men fordi han ønsker å løsrive et par kvelder til fordel for familien. Men allerede er han i gang med planene videre. 

Flaskställ i restaurangen

Han har sammen med gode venner satset på et restaurant konsept på Amadores som heter Aquí, der han ikke fysisk er tilstede, men har lagt igjen sin signatur.

Ikea har også falt for Stenas sjarm og kjærlighet for matlaging. De har satt han i sammenheng med sin moderne kjøkkenavdeling og svenske matvarehandel, under slogan; ”Jo, med maten skal man leke” (Con la comida si se juega). Stena Pettersen får leke seg i med svenske råvarer på Ikea, og tryller fram de lekreste tapas av kjøttbullar, laks, reker og sill i deres promotion filmer.

Stena Pettersen er opptatt av å prate om den gastronomiske utviklingen som har skjedd på Gran Canaria siden han strandet her for 17 år siden. Den gangen var tilgjengeligheten av råvarer den største utfordringen.

     -I dag har jeg direkte kontakt med leverandører både på mat og drikke. Det er ikke bare i Norge man prater om lam fra Lom, og epler fra Hardanger. Her er kortreist, lokalprodusert kvalitetsprodukter et like stort samtaleevne. Turismen har også blitt mer belært og utforderer oss på det sterkeste. Det gjør det om mulig bare enda mer gøy å lage mat!

     “I dag er mat et større samtaleemne i media enn religion”

På samme måte er det med vin. Søken etter det beste vinet i forhold til pris er uendelig. Nå ønsker han å satse på kanarisk vinproduksjon fra egen vingård på øya, som skal bygges opp fra grunnen av. Et spennende prosjekt som sikkert når våre ører nå tiden og druene er modne. I mellomtiden kan vi driste oss til et hjemme-hos-Stena besøk på Que Tal helt fram til sesongen tar slutt i april 2021, for da går sceneteppet ned og Stena Pettersen takker for seg i Mogan.

Hva er det beste du selv får servert i matveien?

     – Jeg elsker å spise med fingrene, så det er et bra utgangspunkt for mine smakssanser. Ellers må jeg nevne min søsters pinnekjøtt, det er en klar favoritt!