Två grabbar som trivs…

…67 år och livet ler…

Slumpen avgjorde att Ove Blom 1973 började i möbelbranschen. Men han ville sluta sälja möbler desto mer planerat. När han köpte en egen möbelbutik på 1980-talet bestämde han sig för att sälja butiken när han fyllde 55 år. Sedan skulle han inte göra någonting!  Ove sålde sin butik helt enligt sin plan strax efter sin 55-åriga födelsedag och åkte till Gran Canaria och bosatte sig i Maspalomas. Detta var 2001 och han skaffade sig en bostad i Roca Rojas i San Agustín. I början var det trevligt.

Av Birgitta Frejhagen
[email protected]
Thomas & Ove i Soffan

Som möbelman la han ner mycket kraft på att möblera upp huset. Han plockade från Sverige allt som han tyckte var nytt och spännande och en del äldre säkra kort. Men när huset var färdiginrett kände Ove att han hade långtråkigt.

-Jag började fundera på vad som kunde behövas i möbelväg i Maspalomas. Jag fastnade för sängar. Här fanns så många dåliga sängar både på hotellen och i hemmen, minns Ove att han tänkte.

Ove hade i det här läget lärt känna Thomas Granberg, som var och är ansvarig för ombyggnader och renoveringar
på anläggningen Rocas Rojas, där Ove just bosatt sig. Tomas är en mångsysslare och vill vara just det. Han har haft hundratals olika typer av arbeten.

-Jag vill inte bli fast i ett fack. Och det har jag inte blivit heller, säger Thomas nöjd.

Thomas har bott på Gran Canaria sedan 1989 och har en dotter, som nu är 36 år. Hon gick tio år på Svenska Skolan och tog studenten där. Nu bor hon sedan länge på La Gomera.

-Jag var nyligen på La Gomera och byggde ett kök åt min dotter, berättar Thomas. Det är sådana saker som gör mig glad. Att bara kunna åka iväg och skapa ett kök!

Ove och Thomas blir ett
Ove frågade Thomas om han trodde att det skulle gå att sälja sängar i Maspalomas.

-Det var klart att jag svarade ja! Det lät ju kul, säger Thomas med ett stort skratt.

Så gick det till när Ove och Thomas bestämde sig för att börja sälja möbler tillsammans. Hösten 2002 startade de Sängspecialisten i en liten lokal bredvid Svenska Kyrkan i San Agustín. Ove utnyttjade sina leverantörskontakter i Sverige och de köpte så många sängar att de fyllde en hel container i Helsingborg. Containern skickade de till Gran Canaria och sedan var det bara att börja sälja. Och så har de fortsatt. Efter ett par år sålde de alla typer av möbler och hade expanderat så mycket att de var tvungen att flytta till en ny lokal i San Fernando. Men nu är de nöjda med volymen. Det ska inte bli någon mer *expansion.

De har en enkel arbetsfördelning. Ove köper in möbler och säljer. Thomas levererar och monterar möblerna hemma hos kunden.

-Jag ville inte jobba mer än 12 timmar i veckan och det gör jag inte heller, berättar Ove. Det är första gången i livet jag har klarat att begränsa mig. Det är skönt.

Ove Blom

Ove: Jo, livet är nog väldigt bra numera

De är sin egen företagsledning
Ove och Thomas är två stabila män som verkar ha hittat både ett bra samspel sinsemellan. De delar 50/50 i företaget. De är själva sin egen företagsledning och gör samtidigt allt det praktiska jobbet.

Numera beskylls stora företag för att vara på väg att halka efter på marknaden, eftersom de har alltför stora staber och tungrodda marknadsavdelningar. Mindre företag är snabbfotade, använder internet och har hela tiden sin fingertoppskänsla för kunden. Fungerar inte en vara/tjänst så slutar man omedelbart med den. Hittar man något nytt spännande provar man den.

-Vi är kokuransmässiga, men jag kan inte förklara hur jag arbetar mot kund. Jag har sålt möbler i så många år, säger Ove fundersamt. Men hur gör jag?

-Kanske får jag inte vara alltför snäll, spekulerar Ove. Jag måste våga begränsa kundens val. Om jag visar tio möbeltyger blir kunden lätt så förvirrad att han eller hon går hem för att tänka efter, och då blir det ofta ingen affär, säger Ove. Nej, jag måste hitta två alternativ som kunden kan välja mellan. Och då gäller det att veta vilka två som just den här kunden kan vara intresserad av.

-Men kunder är alltid olika. Ibland vet kunden precis och då får man låta bli att komma med idéer eller pekpinnar.

Thomas staplar möbler

Thomas: Vi är vår egen företagsledning

Helt ointresserad av att lära sig laga mat
Ove är född i Västerås och bor fortfarande kvar i närheten av Västerås. Han är särbo med en kvinna som bor i Stockholm. De bor tio mil från varandra, och båda verkar trivas med detta. På sommarhalvåret bor de ofta tillsammans. Men under vinterhalvåret kommer hon bara ner till Gran Canaria fyra – fem veckor höst och vår, och han åker hem till Sverige två veckor över jul och nyår.

-Det kanske låter modernt, men det fungerar för oss, säger Ove.

Firmabilen

När Ove bor själv i San Agustín går han upp tidigt och fem dagar i veckan tar han då en långpromenad. Efter promenaden och lite kaffe åker han och handlar och sedan blir det en ordentlig lunch.

-Jag äter nästan alltid lunch ute. Jag kan inte laga mat och jag är helt ointresserad av att lära mig. Men jag tycker mycket om att äta god mat, så därför går jag ut. Jag äter ibland på Tre Hjärtan i CC San Agustín, för de har en bra lunch med svensk husmanskost. Eller så äter jag i Castillo Romeral. Eller någon annanstans. Det finns så många bra lunchställen.  Jag mår bättre av att äta rejält till lunch. När jag kommer hem från butiken vid 8-tiden på kvällen tar jag bara något lätt framför TVn.

Playa del Sol – utan dans
Ibland går Ove till Playa del Sol, men inte för att dansa. Han tycker nästan lika illa om att dansa, som om att laga mat.

-Nej, jag går till Playa del Sol för att träffa vänner från Västerås. Det är socialt och jag gillar att sitta och titta på folk och prata lite på kvällen. När min sambo är här går vi också dit, men då går vi dit för att hon älskar att dansa! skattar Ove lite förtjust.

67 år och livet ler
Ove har hittat ett fullödigt pensionärsliv, precis som han tänkte när han bestämde sig för att sälja sin möbelaffär när han fyllde 55 år. Enda avvikelsen är de 12 arbetstimmarna i veckan, men Ove upplever att de är viktiga.

-För närvarande funderar jag inte på att sluta arbeta, konstaterar Ove. Gemenskapen med Thomas och själva jobbet ger mycket. Och jag ångrar inte att jag bosatte mig på Gran Canaria.

-Jo, jag är nog mycket nöjd med mitt liv som 67-åring, ler Ove allvarligt.

* Reds anmärkning: Det blev en expansion  idag heter företaget, OT Möbler och har lokaler i Vecindario och de finns med egen hemsida OT-Möbler