Anita og Birger Løvlands turguider er blitt velkjente for nordmenn som går turer i fjell- og kystområdene i sydligere strøk. Deres bøker om Kanariøyene, Mallorca, Azorene og Madeira har fått mange til å oppdage de utrolig flotte turmulighetene som finnes på disse øyene. Turguide til Gran Canaria kom i 2012, med 34 turer over hele øya. Noen hundre km turer de siste årene, først og fremst omkring områdene på sørsiden av øya der nesten alle turistene bor, har ført til at de nå har laget en Turguide til Gran Canaria Sør, med 44 nye turer.

Barranco Güigüi Chico og Grande

Til vestkysten, øyas villeste og mest isolerte område

For mange med tilhold på sørkysten av Gran Canaria, er vestkysten et ukjent område av øya – til tross for at vi bare er en times biltur unna. To dager i begynnelsen av februar er bakgrunnen for våre to tursider i denne og neste utgave av avisen. Turen denne gangen fører inn i den mest isolerte delen av Gran Canaria – vestkysten ovenfor det kjente strandområdet Playa Güigüi, med de to strendene Grande og Chico. Nesten alle med dette turmålet har landsbyen Tasartico på sørsiden som utgangspunkt. Vi tok turen inn i området fra La Aldea på nordsiden. OBS: Nå brukes skrivemåtene Güigüi og Guguy om hverandre.

På turkartet til ”Gran Canaria Tour & Trail” er turen tegnet inn som S-79 sørover fra El Albercón.

Med det stigrønne turalternativet om Medialuna kan man lage en spennende runde i dalene Barranco Güigüi Chico og Grande. Turen ser ikke urimelig lang ut, men den tok faktisk sin tid –

-så rådet er å starte tidligst mulig, med bil til startstedet. Planen vår denne dagen var nemlig en noe kortere rundtur over 997 m høye Viso sørøst for La Aldea. Tåke førte til at vi endret planene og havnet på vestkysten, med et sent starttidspunkt. Tidvis surt vær med vind og regn og 1100 høydemeter oppover og nedover førte nesten til en ufrivillig natt ute på grunn av nattemørket. Men for et vilt og vakkert turområde!

Kjør GC-200 via Mogán til 2 km vest for La Aldea. Rett før Km 32-merket er det til venstre tydelig skiltet ”Cuermeja” og ”Ruta Guguy / Güigüi”. Dessuten peker treskiltet ”S-79 La Aldea 2,2 km” innover langs veien mot byen og ”S-79 Tasartico 15,5 km / Playa Güigüi 11,5 km” oppover den 1,2 km lange smale asfaltveien langs venstre side av dalen. I en venstresving, på venstre side av muren til et stort vannbasseng, er det igjen skiltet ”Ruta Guguy / Güigüi”, dessuten er det satt opp infotavle og

Innover mot Barranco Guguy Chico - med øyas mest isolerte sted inne i vegetasjonen.

kartskisse. Parker på grusplass 50 m etter svingen. Cuermeja – Medialuna (8 km).

Turen starter på omtrent 200 høydemeter på en bred, umerket sti oppover og innover venstre side av dalen. I jevn stigning fører stien oppover mot et hvitt murhus et stykke oppe i siden. Rett før murhuset peker et gammelt treskilt Guguy opp til venstre.

Stien fører snart med langt slakere stigning inn i enden av dalen. Den slutter ganske bratt, med det vindutsatte passet Degollada de Peñon Bermejo (685 moh) opp mot horisonten, med en korslignende trestolpe som landemerke. Det er en ganske bratt stigning opp enden av dalen, på en sti som i svinger fører opp i høyden 150 m til venstre for stolpen med skiltene ”La Aldea” og ”Tasartico / Güigüi”. Berggrunnen er her rød, og bermejo betyr da også rød. Rast her – eller i det neste passet Degollada de Guguy Chico etter 400-500 m på en bred hyllesti – der plutselig et kupert og vilt landskap bretter seg ut videre sørover.

Vi er i sterk vind i passet Degollada de Peñon Bermejo - med fantastisk utsikt mot Aldea-området og den ville nordvestkysten.
Fra den nyskiltede stien øverst i Barranco Guguy Chico, på vei mot Medialuna.
Ved Medialuna, det øverste av to forlatte hus langt oppe i Barranco Guguy Grande.

Dalen ned til høyre heter Barranco Güigüi Chico, der chico betyr liten. Dypt nede i denne dalen, mellom palmer og annen grøntvegetasjon, ligger det vi tror må være øyas mest isolerte og fremdeles bebodde hus. Tilbaketuren går på en god og bred sti via dette stedet. På baksiden av det neste, jevnhøye høydedraget på den motsatte siden av dalen, ligger den langt større og bredere Barranco Güigüi Grande, der grande betyr stor. I Güigüi Grande-dalen har det vært seks-sju bosetninger – blant annet to som utgjør Medialuna – og på to-tre av de mest kystnære bor det fremdeles noen.

undturen via Medialuna går over det nevnte høydedraget, etter å ha vært innom et par mindre smådaler. Følg først stien nedover dalsiden i noen svinger til et skiltet stidele etter 6,5 km fra La Aldea, der hovedstien går ned i dalbunnen og videre over til Barranco Güigüi Grande. Derfra fortsetter den over passet til Tasartico-dalen, med en kort sidesti ned til de to kjente strendene Playa Güigüi Grande og Chico. I stidelet er hovedstien skiltet ”Tasartico (por Güigüi Chico) 9,7 km / Playa Güigüi 5,7 km”. Langs en smalere sti til venstre er det skiltet ”Tasartico (por Medialuna) 12,0 km / Playa Güigüi 8 km”.

Følg denne siste stien, som særlig ett sted rett etter starten er litt utydelig, men som ellers er lett å følge til Medialuna. Den fører innom en sidedal og deretter utenom en rygg med en hule.
Den fortsetter inn i et neste dalsøkk over et lite elveleie (se bilde) og videre i lett stigning over en rygg, der den kjempestore Barranco Güigüi Grande åpner seg, med vegetasjon og et par bosetninger langs elveleiet dypt nede i dalen. Stien holder først høyden, men svinger så innover og nedover i dalen, over hovedelveleiet og noen gressgrodde terrasser til de to Medialuna-husene.

Medialuna – Cuermeja (8 km).

Fortsett på sti forbi først en øverste og så en nederste tilsynelatende fraflyttet eiendom. Pass på ved den nederste å fortsette ut på høyre side av dalen, over noen terrasser, der turstien videre etter omtrent 200 m blir mer utydelig gjennom det som nå bærer preg av et mer og mer forfallent kulturlandskap. Det går ellers en tydelig sti nedover den venstre siden (sørsiden) av dalen, men denne skal ikke følges.

Vi måtte lete litt, men kan si at man er på rett vei om man kommer inn på en sti med noen store hvitmalte kryss. Ute av terrasseområdet blir stien tydeligere og fører frem til et stidele, der man er tilbake på hovedstien.

Her står står det ”La Aldea (por Medialuna) 11,5 km” langs stien man har kommet og videre ned mot dalbunnen ”Playa Güigüi 2,5 km / Tasartico 6,5 km”. Med god tid og spreke turbein anbefales så absolutt den dermed ikke kjempelange avstikkeren ned til strandperlen Playa Güigüi. Stien man ellers nå følger tilbake til startstedet, fortsetter opp siden til høyre og er skiltet ”La Aldea (por Güigüi Chico) 9,5 km”. Den fører etter noen svinger opp i passet Degollada del Palo, som inngangen til Barranco Guguy Chico. Her blir stien bred og oppbygd, med utsikt først nedover mot kysten, men snart innover og oppover dalen – se bare på hovedbildet.

Man passerer rett nedenfor tunet til den ensomme, bebodde eiendommen – der to hunder ønsket velkommen, mens stedets esel ikke var å se. Fra eiendommen venter så den 400 høydemeter lange stigningen opp til først stidelet og videre over de to passene man passerte på starten av turen. Dette er jo kjente trakter, men pass på den siste strekningen nede i dalen, mellom startstedet og murhuset, å legge merke til hvor stien går, for på to-tre steder ble vi på tilbaketuren plutselig litt usikre på den rette stien.

En alternativ kortere tur. Et kortere og enklere turalternativ er å gå til Medialuna-stidelet og bare fortsette hovedstien mot Tasartico ned forbi det ensomt beliggende huset. Fortsett hovedstien til man ser ut over Barranco Güigüi Grande i passet Degollada del Palo og snu her. Vi anslår at man sparer halvannen time på denne muligheten, da Medialuna-alternativet tross alt er langt mer krevende å gå, med muligheter for stedvis å lure på stien.

Uansett: GOD TUR
Neste artikkel beskriver to langt kortere turer i henholdsvis Playa de La Aldea og El Risco på nordvestkysten.

På hovedstien mellom Aldea og Tasartico, i stigning opp mot Degollada del Palo.