nov 5, 2023

Lawn Tennis Club

Fortsatt bærer Las Palmas preg av de engelske forretningsmennene som bosatte seg på Gran Canaria på slutten av 1800-tallet. De var dyktige forretningsmenn som forstod å utnytte øyas beliggenhet og fantastikse klima. De tok også med seg sine sedvaner, og levde som engelskmenn gjør, uansett hvor de befinner seg i verden!

Foto: Fedac

Fasaden på tennisklubben Lawn<br />

Gran Canarias kongelige tennisklubb ble startet allerede på 1800-tallet da en gruppe engelskmenn som var bosatte på øya, bestemte seg for å bygge noen installasjoner i trevirke, med dertil syv sementbaner i “Ciudad Jardin”- området i Las Palmas. 

Historien bak den nesten 130 år gamle tennisklubben er like interessant som den er ukjent. Det var altså en gang mellom år 1895-96 at en entusiastisk gjeng fra den engelske kolonien på Gran Canaria bestemte seg for å bygge Las Palmas Lawn Tennis Club for å kunne utøve den fasjonable sporten som på den tiden kun var forbeholdt de rike. Bare 22 år tidligere hadde tennis sporten blitt patentert av briten Walter Clopton Wingfield.

Snart ble tennisfasilitetene som lå foran det kjente Metropole-hotellet, (som i dag er  kommunale kontorer), et møtepunktet for den blomstrende angelsaksiske kolonien, men også for det lokale borgerskapet som var nysgjerrige på hva engelskmennene drev med. 

Mange engelskmenn både besøkte og bosatte seg i Las Palmas på den tiden, først og fremst på grunn av det utmerkede klima og de helbredende forhold de opplevde. For andre var Gran Canaria en mellomstasjon på en lang reise til de britiske koloniene i Afrika.

Hotel Metropole

Klubben fikk også et avgjørende gjennombrudd på nasjonalt nivå, etter den enestående prestasjonen til Sydney Montague Head, som ble spansk mester i 1907 og 1909. Han mottok den dyrebare sølvpokalen donert av kong Alfonso XIII. Dette gjorde at sporten fikk mye oppmerksomhet og oppmuntret lokale spillere til å satse profesjonelt.

Las Palmas Lawn Tennis Club utgjorde en viktig del av datidens blomstrende sportslige, sosiale og kulturelle aktiviteter, der mange berømte personligheter som gjestet Hotel Metropole og Hotel Santa Catalina også deltok. Kjente folk innen kultur, politikk, film og litteratur, slik som Ava Gardner og Agatha Christie tok gjerne turen forbi Ciudad Jardin for å besøke den den britiske klubben, det litterære kabinettet og selvfølgelig den etterhvert så kjente tennisklubben. 

Den engelske forfatteren Agatha Christie ankom Gran Canaria 27. februar 1927 i en alder av 36 år, sammen med sin lille datter Rosalind, og hennes sekretær Carlo. Hun besøkte og spilte på tennisbanene til Lawn Tennis Club i  Ciudad Jardín mens hun forberedte romanen Miss Marple og “Tretten Mordgåter”, der hun hentydet til Agaete og Puerto de las Nieves på nordsiden av Gran Canaria, et av favorittstedene hennes.

Hotel Metropole

På kommunekontoret i gaten León y Castillo henger det en plakett som refererer til oppholdet hennes på det gamle Metropole-hotellet.

Etter en frokost med sherry dro Ava Gardner, av noen ansett for å være “den vakreste i verden”, fra Santa Catalina-hotellet til Metropole-banene for å spille tennis med  den fornemme og unge, Vicente Boissier Perez . – “Hun var uten tvil en veldig vakker kvinne, men hennes ekstraordinære hud fanget spesielt min oppmerksomhet,” skal han ha uttalt. Om Ava Gardner ble det sagt at hun under oppholdet på Gran Canaria alltid drakk noen glass Jerez (sherry) til frokost.

Engelskmennene introduserte ikke bare tennis på Gran Canaria. På slutten av 1800-tallet spilte de også fotball, noe som vekket interessen til lokalbefolkningen på Gran Canaria mer enn tennis. Men også cricket, bowling osv. Engelskmennenes interesse for golf var avgjørende for at man bygget golfbanen Lomo del Polvo (Escaleritas)-banen, som skulle vise seg å bli den eldste banen i

Spania og en av de eldste i Europa. I 1957 fikk golfklubben sitt nye hovedkvarter i Bandama under navnet Club de Golf de Las Palmas, og var da et  initiativ av Juan Domínguez Guedes fra Gran Canaria. Han forløper for det nye prosjektet og en stor personlighet i det sportslige, sosiale og forretningslivet på øya.

De eldgamle fasilitetene i Ciudad Jardín, alle laget av tre med en sementoverflate på banene, var til å begynne med svært restriktive for innbyggerne på Gran Canaria. Men gradvis begynte tennisklubben å innlemme lokalbefolkningen.-  “Ungdommene som begynte å besøke klubben ble kalt “Glitter Children” på grunn av familiens sosiale og økonomiske status, men realiteten var at de i mange tilfeller måtte bruke racketene og ballene som ble kastet av klubben ifølge Vicente Boissier. Vicente som selv fikk en forkastet racket første gang som12-åring, men som 3 år senere vant det første ungdomsmesterskapet organisert av klubben, under oppsyn av Nicolás Perdomo Cardoso.

Til å begynne med hadde tennisklubben 7 baner, men bare noen år senere ble to av dem fjernet til fordel for et vaskeri og vedlikeholdslager for Hotel Metropol. På disse banene har verdenskjente tennisspillere kjempet sine kamper, blant annet Lili Álvarez, fra Gijón, grevinne av Valdéne. Hun var Wimbledon-finalist i 1924-25-26, og dobbeltmester på Roland Garros i 1927, elsket av alle fans, spesielt i London, hvor de anså hennes spillemåte som “uvanlig vågalt” .

Manuel Alonso spilte også på disse banene, den første av Manolos-trilogien, sammen med Manolo Santana og Manuel Orantes. I 1920 ble han ansett som den beste spilleren i verden. Til hans minne spilles i Spania Manuel Alonso Memorial Children’s Championship. Den tidens  fans kunne se tidligere Grand Slam-mestere og all kremen av spansk tennis på den tiden. De fleste av spillerne kom til de reisende internasjonale mesterskapene organisert av den katalanske klubben Turó.

Etterhvert ble Las Palmas Lawn Tennis Club ble svært tilgjengelig for folk flest, ifølge Vicente Boissier. Selv for kvinner, til tross for dens strenge angelsaksiske karakter.

Concha Guerra var en av Gran Canarias lokale tennisstjerner som spilte der fra ung alder, fordi  bestefaren hennes var medlem av klubben. Da jentene fikk tilgang til tennisklubben ble det fort oppdaget mistenkelige små kikkehull i veggen som skilte dame- og herregarderoben, skal Concha Guerra ha fortalt. Tusen og én anekdoter kan sikkert gjenfortelles fra dette tennisanlegget bygget i tre av ivrige engelskmenn som var en relativt stor koloni på den tiden. Ikke bare tok de med seg sine sedvaner og sportslige interesser til Gran Canaria. De bygget  også industrier, og startet med en betydningsfull import og eksport fra England. Fortsatt den dag i dag finnes mange spor etter denne anglikanske kolonien som satte sitt sterke preg på Las Palmas by.