Sebastian ønsker velkommen til sitt Thailand på
Gran Canaria.

Svenske Sebastian Brodin hadde aldri tidligere satt sine ben i Thailand da han dro til Bangkok og fylte opp en 40-fots container med møbler og dekorasjon for å innrede en thailandsk restaurant på Gran Canaria. Han var eventyrlysten og helt uvitende om den pandemien som skulle ramme verden. En stor investering, kampen mot byråkratiet, hard jobbing og et lidenskapelig forhold til thai-mat har gjort at han fire år senere eier hele tre restauranter på øya.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Sebastian sittande i strandhyttan

Uten egentlig å ha noe forhold til Gran Canaria flyttet Sebastian Brodin sitt transportselskaps kundeservice til varmere strøk i 2018. Mens bilene rullet hjemme i Sverige, var det billigere å ha kontoret utenfor landets grenser. Valget falt på San Agustin.

Selv om Sebastian aldri hadde vært i Thailand, var han lidenskapelig begeistret for den thailandske kokekunsten. Suget etter sin favorittmat, gjorde at han etterhvert begynte å leke med tanken på å åpne en restaurant i San Agustin.

-Det vanskeligste var egentlig å finne et passende lokale. Men underveis i mine sonderinger kom jeg i kontakt med den ikke ukjente “tomatgreven” (El Conde de la Vega Grande) som tilbød meg en stor ubebygd tomt med et tilhørende lokale, der et apotek var i ferd med å flytte ut. Da slo jeg til, og satt meg med en gang på flyet til Bangkok for å kjøpe utstyr, forteller Sebastian. 

Det var tidlig høsten 2019. Hans gode venns kjæreste er thailandsk og stilte opp som rådgiver og assistent. Et arkitekt- og byggfirma ble kontaktet her på Gran Canaria, og en papirmølle igangsatt for å oppnå de nødvendige tillatelser. Prosessen med å skape Gran Canarias første thai-restaurant var under oppbygging. Sebastian var full av forventninger.

-Containeren fra Bangkok kom til havnen i Las Palmas siste februar, samme dag som Gran Canaria gikk i  lockdown på grunn av pandemien. En skikkelig “smell på kjeften”, sier Sebastian og forteller at han ironisk nok ble pålagt dagsbøter fra havnemyndighetene for ikke å hente ut containeren, samtidig som ingen næringsvirksomhet fikk driftes.

Mangelen på logikk vist seg å være et faktum. Etter mye om og mèn ble det ordnet med spesialtillatelse for å få ut containeren. Et lager i El Tablero ble leid, der containeren fikk stå til samfunnet hadde kommet seg til hektene, og man så smått kunne åpne opp igjen etter pandemien. Sommeren 2020 kunne man endelig begynne å jobbe, og den 25. august 2020 kunne restauranten Sa-Wa- Dee, som forøvrig betyr “Velkommen”, åpne sine dører for forventningsfulle gjester.

-Restauranten var overhodet ikke klar, men vi valgte å åpne likevel, for å teste publikumsinteressen. På Gran Canaria var det ikke en eneste turist så langt øyet kunne nå, så forhåpningene var små, forteller Sebastian.

Gleden stod derfor i taket da 50-60 personer fant veien til oss på åpningsdagen, – samtlige fastboende spanjoler. Den kommende helgen var plutselig fullbooket, energien og håpet var tilbake, og vi forstod raskt at her må vi bare skynde oss og bygge ut. Sebastians thailandske venninne kom ned for å kvalitetssikre design- og utbyggingsplaner. Det ble laget en sandstrand, menyer som var autentiske, og man gikk til anskaffelse av schuffelboard, biljardbord og dart.

– Vi ville lage en “møteplass” for folk, der mat, cocktails, aktiviteter og nice atmosfære inngår i  en trivelig helhet. Millioner av lamper, reggaemusikk i bakgrunnen og launcher skal få folk til å trives lenge etter at de har spist klart sin mat, forklarer Sebastian. 

Sebastian häller upp öl

For å skape et Thailand i miniatyr ble det masse jobb! De gikk i gang med å støvsuge hele Europa for å finne thailandske kokker, det var helt klart en mangelvare. Thailandsk mat er ikke noe en kanarisk kokk har kjennskap til. Etterhvert fikk de overbevist myndighetene om problemet, slik at de ble bevilget spesialtillatelse for å importere kokker rett fra Thailand, en klar nødvendighet for driften videre.

Etter en bratt læringskurve og noen slitsomme år, var det egentlig ikke Sebastians mål å åpne flere thai-restauranter. Men likevel ønsker han ikke å bli knyttet opp mot en restaurant der han selv skal stå på arbeidsskjema.

-Skal det bli et driftsselskap, der jeg kan få iverksatt mine visjoner og planer, innså jeg likevel at det ble riktige å utvide. Så da jeg fikk tilbudet om et 800 kvm stort lokale nede i Maspalomas, der det tidligere lå en ute kino, slo jeg like godt til. Med 150 sitteplasser til, mente jeg å være godt forbedret på det som skulle bli den store turistsesongen etter pandemien. Høsten 2021, var alle optimister, og relativt uvitende om en smittsom omikron bølge, en nært forestående krig i Europa, med påfølgende energikrise, prisstigninger og renteforhøyelse. Men til tross for færre ankommende turister enn forventet, ble Sa-Waa-Dee Meloneras en suksess, forteller en lettet Sebastian til Dag & Natt.

Men til tross for færre ankommende turister enn forventet, ble Sa-Waa-Dee Meloneras en suksess, forteller en lettet Sebastian til Dag & Natt.

Samtidig åpnet en annen thai-restaurant i Playa del Ingles. Raskt bestemte de seg for å samarbeide instedet for å konkurrere. Da eieren døde brått i 2021, ville hans thailandske kone selge restauranten. Det var naturlig å ta kontakt med Sebastian. Skjebnens ironi, ble derfor at Sebastian åpnet sin tredje Sa-Waa-Dee restaurant  24. februar 2022 i Playa del Ingles, samme år som krigen i Europa brøt ut.

– Det har vært tøffe tider og mye motstand. Mange ganger har jeg hatt lyst til å kaste inn håndkle. Bare det faktum at jeg ikke får bruke mine nyinnkjøpte tuk-tuker til å kjøre gjester gratis til og fra restaurantene, er for meg uforståelig, sier han og rister på hodet. Nå står de kun til pynt på restauranten. Dessuten kan spansk byråkrati og mangel på logikk, spesielt i forhold til personale få hvem som helst til å gå opp i limingen. Stivbente regler for ansettelse og lite fleksibilitet i forhold til deltidsansettelse forverrer driftsmulighetene, fastslår han videre.

Sebastiian visar shuffle bordet

Sebastian innrømmer at han mange ganger har hatt lyst til å kaste inn håndkle.

Men skam den som gir seg. I over et år har Sebastian jobbet med å utvikle en driftsmodell basert på Franchise konseptet. Selv er han klar på at han og kona ikke skal starte flere thai-restauranter i egen regi. For å ekspandere vil det i fremtiden handle om et samarbeid mellom to uavhengige parter. Det ferdige konseptet blir en sentralstyrt forretningsmodell som er ferdig testet og dokumentert lønnsomt.

Opplevelsene og smakene skal være de samme, uansett hvilken Saa-Waa-Dee restaurant du besøker, sier han og tørker svetten, mens telefonen ringer uavbrutt.

Ingenting står stille i Sebastian Brodins verden. Vi treffes i baren på See-Wa-Dee i San Agustin. Det vil si, en ny bar som er under konstruksjon. Her skal det bli sportsbar der store flatskjermer skal plasseres sammen med fargerikt plast-dekor, sildrene fontener og gullforgylte Buddha figurer. Under åpen himmel finnes det et flertall thailandske strandhytter, der man i autentisk atmosfære kan nyte sin Pad Thai i privat selskap, mens omgivelsene, musikken og kulørte lykter gjør at du for en stakket stund glemmer at du befinner deg i Spania.

Sebastian i Tuk Tuk