Trendy viner fra Lanzarote

Bodegas Vulcano

Etikett Vulcano

Lanzarote har de senere årene utmerket seg når det gjelder hvitvin. Ikke nok med at vinen i seg selv gir en vellyst i ganen, men de har også klart å markedsføre sine spesielle viner som en motetrend i markedet. De kommer ofte i spesielle flasker, appellerer til markedet med en ny kreativitet, ligger i et relativt dyrt prisnivå, og kan dessuten være vanskelig å få tak på.

Dette har vist seg å bare gjøre de mer attraktive for konsumenten.

El Bermejo og Stratvs er bare to av de hvitvinene man bør drikke et glass eller to av, mens man ennå befinner seg på naboøya; Gran Canaria.

Bodegas Vulcano legger ut 50 000 flasker med malvasia vin i ulike variasjoner; tørr, halvtørr, rosè, rødvin og søt moscatel. Det handler om en familiebedrift som ble født i 2009.

En drøm som har gått i oppfyllelse, sier Victor Diaz som sammen med søsteren har fullført et drøm deres far alltid bar på. I følge dem jobbet han alltid sammen med deres bestefar for å på en økologisk måte å fremstille godt, hjemmelaget vin gjennom sin kjærlighet og passion til yrket.

I dag er det et familieprosjekt som har klart å forme seg etter de nyeste, teknologiske krav til vinproduksjon, men uten å glemme sin opprinnelse både til kvalitet og ikke minst til det som kjennetegner en god Lanzarote vin, en arv fra fortiden.

Bodegas Vulcano kjøper druer fra 14 ulike, lokale vinodlere, alt fra La Geria til Tinajo, bønder som de til enhver tid utdanner og rådgir for å få fram den kvaliteten på druene som de ønsker.

Bodega Vulcano legger nå ut  50 000 flasker for salg fordelt på 5 ulike merker. Bodegaen har som filosofi å produsere unge, friske kvalitetsviner. De påstår seg også være den eneste bodegaen på Lanzarote som utfører to fermenteringer i året, nettopp med det argumentet at de vil konservere den spesielle aromaen og friskheten, sier Victor Diaz.

Den første fermenteringen skjer i august måned, rett etter høstingen av druene, den andre i april, med tanke på sommeren og markedet for roséviner og malvasias. Derfor oppbevares druesaften på fryselager med fruktkjøttet i fra august til april før den går gjennom fermenteringen og legges på flaske.

Den lille familiebedriften har sin begrensing når det gjelder produksjon. Derfor blir vinene en ”Limited Edition” og flaskene markert med serienummer. Bodegaen som ligger i Tias på Lanzarote selger sin vin til restauranter på Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote og til visse restauranter på det spanske fastlandet.

For et vininteressert publikum vil det ikke være mulig å få kjøpt vinen i butikker for privat konsumering, men derimot finns det en mulighet å kjøpe den på internett. Dessverre vil det fordyre prisen for de som ikke bor på Lanzarote.

En av bodegaens stjerneviner er Moscatel Dolce som har oppnådd 90 poeng av 100 mulige av den prestisjetunge vinguiden Peñin. Etter å ha høstet inn moscatel druene for hånd, lagt til den nødvendig sødmen gjennom en lang modningsprosess produseres vinen på solfylt, vulkansk sand i noen dager for å framskaffe en unik aroma som kjennetegner denne vinen.

Bodega Vulcano har valgt å trykke 3 viktige ord på vinkorkene, som beskriver deres mål; EXITO (suksess), AMISTAD (vennskap) og AMOR (kjærlighet). Nå håper de folk som velger deres vin på restauranten vil spørre om de kan beholde korken som et minne på en spesiell opplevelse.

Bermejo

-Motevinen nr.1 fra Lanzarote

Flaska Bermejo

Detta är sannerligen ett vin som är omspunnet av en härlig historia. Ett vin,som på nolltid har blivit ett modevin på Kanarieöarna – och som nu också har riktigt fina kunder utanför öarna. Eller vad sägs om att bli ombedd att förse kungahuset med vin? Eller få, som det enda kanariska vinet, vara med på vinlistan hos restaurantgurun Ferran Adrias ”El Bulli” strax norr om Barcelona.

Så sent som 2001 gjorde onologen Ignacio Valdera och en marknadsmänniska det första Bermejovinet. Detta på 63.000 kg druvor, varav huvuddelen var malvasiadruvor. Fem år senare, dvs 2006 krävdes nio gånger mer druvor för att förse markanden med vin. Man brukade då 553 ton druvor! Personalen har tredubblats på de första fem åren!

Spanien producerar bra vita viner i Galicien och i området ”Rueda”. Annars får man nog betrakta de spanska vita vinerna som ok, men inte så mycket mer.

Bermejo bryter emellertid mot detta påstående. Ett otroligt gott vin, laddat med frukt/druva och en fräsch och frisk smak i munnen. Taninerna låter sig göra gällande och både gom och övriga sinnen ber om mer. Vinet är klart ljust gult med nästan lite skum vid serveringen. Doften är kompakt druva, vilket också återspeglar sig i smaken. Den goda smaken hänger kvar i munnen under lång tid.

Bermejo säljs inte i livsmedelsaffärer. Däremot finner man det i restauranter och specialbutiker för vin. Den jättestora spanska varuhuskedjarn ”El Corte Ingles” säljer vinet, men inte i sin omtalade livsmedelsavdelning utan endast i ”gourmetavdelningen”!

Förpackningen, det vill säga flaskan, skall man väl egentligen inte tala om, men i detta fall är den också värd en kommentar. Formad som en gammal vattenflaska/urna, med en riktig ”pip” för att kunna hälla bättre. Flaskan saknar etikett. Har bara en ”halskrage” där namn, druva och Lanzarote framgår. Dekorativ och speciell är den givetvis med att ladda vinet.

Bodegas Bermejo använder malvasia druvan i 70% av sina viner. Till rött och rosevin används druvan Listan negro och till bodegans torra och ekologiska viner använder man druvan Diego.

Lagom till julen 2007 släppte man också sina första 1.500 flaskor cava, dvs mousserande vin. Efterfrågan var så kraftig att dessa flaskorna försvann bara på någon dag. För iår planlägger man en dubblering av produktionen.

Bodegan odlar själv ungefär 10% av de druvor man behöver. Resten köps in från andra vinodlingar på Lanzarote. Kraven är höga och vinstockarna som används måste härstamma från Lanzarote. Men inte nog med det, endast godkända och katalogiserade vinodlingar får användas när man köper in druvorna.

Vinet finns än så länge inte i skandinavien. Passa på att prova det under semestern på Gran Canaria. Ni kommer inte att bli besvikna.

Vingården Bermejo Lanzarote