Kvalitetsviner från bodega Mogarén

Arne Beldau

Varför inte besöka en kanarisk vingård när man är på semester på ön. En vingårdssafari. En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden.

Trenden går mot kvalitetsviner. Det är här som de små kanariska vingårdarna passar in. Öarna har en vintradition sedan slutet av 1400-talet. Under 1500-talet och till mitten av 1600-talet var de kanariska vinerna helt dominerande i de europeiska stormänshusen och kungahusen. En dryck för de rika. Exportintäkterna för de kanariska vinbönderna var enorma. Men alla sagor har ett slut. Dels genom engelska merkantila intressen kom vinindustrin att deklinera och dels kom politiska konflikter och krig att sätta stopp för en blomstrande industri.

Uppkorkning inför avsmakning av det vita vinet.

Vinindustrin kom på fötter igen först under de sista åren av 1900-talet. Man tog upp vinodlingarna igen och investerade i tekniker som garanterade kontroll av vinifikationsprocesserna. Dessutom lade man vinn om att bevara de unika druvorna på öarna. De kanariska druvsorterna finns bara på de kanariska öarna och benämns därför endemiska. Det tillsammans med ett unikt klimat, unika jordarter och unika druvor ger unika viner. Begreppet terroir får därmed ett tydligt ansikte. Kanariska viner framställs utan bekämpningsmedel.

Unika druvor. De unika kanariska druvorna har en särskild historia. Medan de Europeiska vingårdarna ödelades runt 1870-talet av vinlusen (phylloxera vastatrix), så fann lusen ingen väg till Kanarieöarna. 

Fram till idag har de kanariska vingårdarna och myndigheterna lagt ner mycket energi på att katalogisera och skydda vindruvorna. Vid Universidad de La Laguna, ULL (www.ull.es), har man genom genetisk bestämning identifierat ett 25-tal sorter med ännu fler varianter, spridda över öarna. Varje ö har haft sina speciella sorter, vilka bevarats genom att rörligheten mellan öarna över tiden inte varit särskilt stor.

Dessutom har man skapat stränga regler för hur ett kanariskt vin ska vara, hur de ska produceras och hur det ska odlas. Detta regleras genom indelning av olika vindistrikt, DO-områden. Gran Canaria har ett eget vindistrikt, DOGC, Denominación de Origén de Gran Canaria. Ett 70-tal vingårdar på ön sorterar under DOGC.

Vad skiljer ett kvalitetsvin från ett industrivin? Helt kort: Ett kvalitetsvin ska i alla fall kunna spåras med avseende på odlingsställe, vingård, jordmån, druvsort och vinifikationsprocess. På Gran Canaria framställs bara kvalitetsviner enligt DOGC. Alla druvor handplockas. Alla år är olika. Dessutom använder sig inte kanariska vinbönder av vare sig herbicider eller pesticider. Så även på Mogarén.

De industriella vinerna har ett ofta dunkelt ursprung. Druvskörden sker med maskiner, eftersom vinodlingarna är utbredda på enorma arealer. Dessutom så får de stora vingårdsjättarna enligt EU-lag tillsätta 63 olika ämnen som inte behöver deklareras. De allra flesta vinerna från Europa och USA innehåller glyfosat (Round-Up) i varierande mängder. 

Avsmakning av Gran Mogarén. Intensiv typisk doft för Listán Negro, balanserad, mjuk, ligger länge på tungan,..

Till skillnad från kvalitetsviner så varierar inte årgångarna i industrivinerna nämnvärt. Det beror på att de naturliga orsakerna till variationer mellan åren trollas bort i kemilabbet. 

Vad skiljer ett kvalitetsvin från ett industrivin? Helt kort: Ett kvalitetsvin ska i alla fall kunna spåras med avseende på odlingsställe, vingård, jordmån, druvsort och vinifikationsprocess. På Gran Canaria framställs bara kvalitetsviner enligt DOGC. Alla druvor handplockas. Alla år är olika. Dessutom använder sig inte kanariska vinbönder av vare sig herbicider eller pesticider. Så även på Mogarén.

De industriella vinerna har ett ofta dunkelt ursprung. Druvskörden sker med maskiner, eftersom vinodlingarna är utbredda på enorma arealer. Dessutom så får de stora vingårdsjättarna enligt EU-lag tillsätta 63 olika ämnen som inte behöver deklareras. De allra flesta vinerna från Europa och USA innehåller glyfosat (Round-Up) i varierande mängder. Till skillnad från kvalitetsviner så varierar inte årgångarna i industrivinerna nämnvärt. Det beror på att de naturliga orsakerna till variationer mellan åren trollas bort i kemilabbet.

Årets skörd är ca 6.000 kilo druvor. Endast en liten del är vita druvor. De blå druvorna utgörs av Listán Negro, Tintilla och en försumbar andel av Negra Moll. Huvuddruvan utgörs av Listán, ca 80%. Skörden hämtas på två fält. Det ena på en höjd av ungefär 600 meter och det andra på dryga 900 meter över havet. Vinfälten är på sammanlagt 1,5 ha, vilket gör att man skördar ca 4.000 kilo per ha, vilket är ett riktvärde för DO. Det har varit varma dagar runt 8 och 9 september då skörden gjordes. Därför plockas och transporteras druvorna till bodegan antingen på  tidiga morgonen eller sena kvällen.

       – Vi gör så för att druvorna inte ska fara illa under skörden. Då arbetar vi i en temperatur av 14 grader, vilket gör att druvorna inte hinner bli för varma och börja vildjäsa. Aternativet är nattplockning berättar Segundo.

Miguel visar gårdens egen uppfinning som ”plockar” skadeinsekter. En plastflaqska preparerad med en söt vinägerlösning. Helt giftfritt!

Bodega Mogarén är belägen i Las Vegas de Valsequillo, i en bedårande skön omgivning, med de magnifika bergen i väster och en vidunderlig utsikt åt öster över Telde och havet. Bodegan ägs av bröderna Martel, och den har varit i familjens ägo sedan deras farfar förvärvade Mogarén. Familjen kom till Gran Canaria under första hälften av 1800-talet från Frankrike. Gården har en mer än 300-årig historia.

       – Det första vi gör vid druvornas ankomst till bodegan, är att med rent vatten tvätta alla klasarna från eventuell botrytis, en svampröta. Det är viktigt att druvorna är helt rena för att få en riktig jäsprocess fortsätter Segundo. Vattnet kommer från bergen ovanför oss. Det är samma källa som vattenfabriken Umbría använder.

Årets skörd är även på den här gården normal vad avser volymen. Kvaliteten är mycket hög. Jämnmogna klasar fria från angrepp av insekter och mögel.

Jäsningen påbörjas omedelbart efter att de krossade druvorna tillsammans med sitt skal och sina kärnor läggs i jästankarna. Processen kallas maceration, en urlakning av tanniner och färgämnen ur skalet och fenoler ur kärnorna. Det pågår under 9 -10 dagar. Därefter separeras skal och kärnor. Jäsningen fortsätter i ytterligare cirka 4 – 5 dagar i en ny ren tank, en process som upprepas en fyra till fem gånger för att få vinet att klarna genom att man separerar avsättningarna efter jäsningen.

       – Mucho trabajo, instämmer båda bröderna.

 

I januari blir det ett premiärsläpp av en Mogarén crianza, ett år på ekfat och ytterligare ett år på flaska. Årgången, la cosecha 2015, är ett bra vinår, vilket borgar för ett bra resultat. Druvorna är Listán Negro och Tintilla i proportionerna 80/20 samt med en obetydlig andel Negra Moll. Samtliga är kanariska endemiska druvor. Man har framställt endast en begränsad mängd, i ett enda amerikanskt ekfat. – Det är bara ett experiment, säger Segundo.

Hur kommer framtiden för vingården Mogarén att se ut?

       – Vi har varsina två barn. Ingen av dem kommer att ta över vinmakningen. De arbetar i sina egna yrken. Det går inte att få ihop en ekonomi på en så här liten vingård. Nu går det bara av farten. Vi har gjort vin i mer än 50 år. När vi inte orkar längre så…, förklarar bröderna.

Slutsatsen är att det här är sista chansen att kunna lära känna de små vingårdarna på Gran Canaria. En epok går ur tiden.

Segundos olivrecept

På Mogarén har man några egna olivträd som skördas under november. Oliverna ska plockas för hand, en och en. Oliver med felaktigheter, insektsbett, torkskador, beläggningar ska sorteras bort. Först av allt ska oliverna sköljas ordentligt i rent vatten. Sedan ligga i rent vatten i tre till fyra dagar i ett rent kärl.

Därefter hälls vattnet av. Blanda i ordning ett vatten med mycket salt och häll över oliverna. En typ av konservering. Det går att krydda upp med vitlök, lite chili, rosmarin, citronskal, timjan,… Fyll på ett litet lager av olivolja ovanpå. Skruva på ett lock och förvara mörkt och svalt i tre månader

Besök bodega Mogarén

Följ med på en organiserad vingårdssafari tillsammans med Arne (kanariska [email protected]). Exkursion i vinfälten och vinprovning med kanariska kulinariska specialiteter och Segundos egna oliver från gården. Därefter en full middag på en kanarisk lantrestaurang.

Läs mer om kanariska viner på bloggen: kanariskavingårdar.wordpress.com