Av Birgitta Frejhagen
[email protected]

Birgitta är intresserad av svenskarnas historia på Gran Canaria. Hon har skrivit boken Pionjärerna, och leder varje vecka under vintersäsongen en Historisk Stadsvandring i San Agustín.

PRIORAT

Spaniens intressantaste vindistrikt?

Clos Dominic

Vinet heter Clos Dominic och består av en blandning av två druvor: 75% Caiñena och 25% Garnacha. Vinet heter Clos Dominic Vinyes Altes 2012. Red Priorat Wine och har kvalitetsbeteckningen DOQ.  Alkoholhalten är 16%, vilket är högt för ett rödvin.

Flygen mellan Gran Canaria och Skandinavien gör ofta ett stopp i Barcelona. Varför inte passa på att stanna några dagar och besöka ett av Spaniens hetaste vinområden, Priorat? Det ligger en bit upp i bergen 10 mil sydväst om Barcelona.

I Priorat kan man träffa Dominic Baimaguet som sedan 20 år äger en liten ekologisk vingård, Clos Dominic, som hon driver tillsammans med sin man Paco Castillo.

Klockan är sju på kvällen och solen ska snart gå ner över bergen. Dominic ser ut att vara en tuff kvinna. Hon skrattar så högt att ljudet förs med ekot flera km bort. Och hon klättrar utan problem upp och ner för bergssidorna iklädd svarta stövlar med 12 cm höga sylvassa klackar!

  • Nu ger vi oss aldrig, säger Dominic bestämt. Vi har återskapat familjens vinodling. Nu odlar vi både på nya moderna vinstockar – som ger bra vin på plan mark
  • och på våra gamla vinstockar som är mellan 60 och 100 år gamla och växer på bergssidan. De gamla vinstockarna ger ett mörkrött och utsökt vin. Och det får vi också bra betalt för!

Dominic köpte ut familjens vingård i slutet av 1990-talet, när den började sprida sig vilket intressant vin man kunde skörda i hennes hemdistrikt, Priorat.

Samma arbetsmoment.

Dominics vingård består bara av ett fält på plan mark och halvcirkelformade bergssidor runt ena sidan av det plana fältet. Här odlas allt vin ekologiskt och allt arbetet görs för hand. På den plana marken planterar man nya vinstockar, rensar och gallrar. Under sommaren knipsar man bort enskilda druvor i klasarna, för att ge mer sol och näring till de kvarvarande druvorna. Man skördar för hand i omgångar. Vid varje skördeomgång sorterar man fram och plockar bara de druvklasar som är mogna. Övermogna, ruttna druvor och bladbitar som kommit med i skörden sorterar man bort.

Lättarbetat eller ett lidande?

Det är samma arbetsmoment på bergssidan som på den plana marken. Skillnaden är att på den plana marken går arbetet relativt lätt och snabbt. Att klättra på hala och steniga bergssidor ger risk för skador om man halkar ner, slår sig på stenar eller sträcker sig. Arbetet är tyngre, med större risk för skador och tar längre tid.

Nya eller gamla knotiga vinstockar?

På plan mark är det nya effektiva plantor som har ympats på nya vinstockar och det ger ett bra standardvin.

Paco visar hur högt vinplantan växer från maj till oktober.

  • På bergssidorna har vi också nya effektiva vinsorter, berättar Dominic, men där har vi ympat dem på våra gamla knotiga vinstockar med långa rötter, som kan slingra sig ner i skifferlagren upp till fyra meter för att suga upp vatten och mineraler. Det är klart att dessa gamla vinstockar inte producerar ett standardvin!

Mycket eller lite vin per vinstock?

Dominic Baimaguet och Paco Castillo äger en liten ekologisk vingårdi Priorat

Vinfat

På den plana marken får familjen 5 liter ordinärt bra vin per vinstock och för produktionen krävs måttliga arbetsinsatser. Det vinet säljer de för mellan 60 och 80 svenska kronor per flaska.

  • Men för vinet från våra gamla vinstockar får vi bra betalt, säger Dominic glatt. Vi får motsvarande 300 svenska kronor för en flaska!
  • Och det är rätt. För på bergssidan skördar vi bara en halv liter per vinstock! fortsätter Dominic. En tiondel mot på den plana marken. Och dessutom kräver det tunga och påfrestande arbetsinsatser både av de gamla vinstockarna och av oss vinodlare. Men dessa droppar ger ett fantastiskt vin!

Mamma räddade de gamla vinstockarna

  • Min pappa, Pepe Bairaguet, lever fortfarande och ser ofta förundrat på det som han betraktar som ett underverk, men som jag har åstadkommit, berättar Dominic och ser lycklig ut. Men det var min mamma som under trettio år envist vårdade familjens vinstockar.
  • Jag tänker ofta på henne, för hon arbetade under stort lidande, säger Dominic tyst. Hon orkade inte så mycket skörda druvor, men hon hindrade stockarna från att dö bort.

Idag är familjens 70 år gamla vinstockar guld värda! Familjen bor i Priorat och det namnet flyger nu över världen och berättar om vinstockar som ger rött vin i världsklass.

Gamla vingårdar väcks till nytt liv

På 70-talet var Priorat ett av Spaniens fattigaste områden. Det ligger en bit upp i bergen. Vart du än åker och vart du än ser är utsikten hänryckande.

Prio betyder första och Priorat var ett av de första ställen där munkar började odla vin i slutet av 1100-talet. Den lilla byn Scala Dei, som ligger mitt i Priorat, blev ett centrum för vinodling, och dess exporthamn Reus var jämte Paris och London vinhandlarnas världscentrum på 1700-talet.

Vinlusen slog ut allt detta på 1860-talet och år 1900 var tex. 75% av de franska vingårdarna drabbade. Men man hade börjat inse att det var vinlusen som förorsakade problemen och att de amerikanska vinstockarna var immuna mot vinlusen. Sakta byggde man upp sina vinodlingar igen med hjälp av de amerikanska vinstockarna och vinnäringen återhämtade sig gradvis under början av nittonhundratalet.

 

Druvklase

FAKTA:

Röda viner från Priorat är mest kända för sina kraftfulla mineraler. Dessa röda viner är främst gjorda på väldigt gamla vinrankor av Garnacha-, eller Grenache-, druvor. Då och då skapar vissa vinmakare blandningar med Cariñenadruvor, som också kallas för Carignandruvor.

En av de viktigaste anledningarna till framgången för röda viner gjorda i Priorat är regionens ideala odlingsförhållanden. Inte nog med att jordarna här anses vara fullkomligt perfekta för odling av vindruvor, regionen har också ett mikroklimat som gör att druvorna blir få, men otroligt potenta.

Det andra skälet till att röda viner från Priorat har blivit så populära är att all kraft ligger på att producera viner av högsta kvalitet. Många av vingårdarna har koncentrerat sig på att framställa överlägsna viner sedan 1970-talet, en ansträngning som har varit väl värd, då vinerna har blivit omåttligt populära över hela världen.

Karta

I brist på pengar ympade de flesta i Priorat snabbväxande och billiga druvsorter på sina nya amerikanska vinstockar. Och detta straffade sig. Efter andra världskriget fanns ingen efterfrågan på detta vin. Fattigdomen bredde ut sig. Ungdomarna lämnade Priorat.

  • Både jag och min man flyttade som unga till Barcelona för att söka arbete, berättar Dominic. Vår dotter är född i Barcelona.

Idag består Clos Dominic vin ofta av en blandning av två utsökta druvor: 75% Caiñena och 25% Garnacha. Vingårdarna i Priorat har, under vissa förutsättningar, rätt att använda Spaniens högsta kvalitetsutmärkelse DOQ och Clos Dominic har nu uppnått en sådan kvalitetsnivån att de får använda denna beteckning på sina flaskor!

Numera sköter Dominic och hennes man vingården och vintillverkningen själva under större delen av året. Vid skörden hjälper deras dotter och några av familjens vänner till. Dominic och hennes man åtar sig ibland extrajobb, och med dessa lever de idag väl på sin vingård.

Hippies skapade varumärket Priorat

Nästan samtidigt som Dominic som ung lämnade Priorat, i slutet av 1970-talet, bestämde sig fem hippies med sina familjer för att flytta till Priorat.

De var övertygade om att de skulle kunna odla kvalitetsvin i Priorat. De och deras fruar delade tiden mellan att arbeta och tjäna pengar i Barcelona, och att experimentera med att odla vin på de gamla övergivna vinstockarna på bergssidorna.

En av dessa första fem hippies heter René Barbie och han och hans familj köpte på 1970-talet Celler Clos Mogador som ligger i Gratolopps i Priorat. (Denna släkt har ingen anknytning till sin namne som också producerar vin, men inte från Priorat.) René var den förste som presenterade vin från Priorat i Paris och som startade en berättelse om det fantastiska vinet. En berättelse, som ännu inte slutat rulla runt på världspressens vinsidor.

Numera försöker René Barbie gå ytterligare ett steg vidare.

  • René och hans fru Isabelle är fokuserade på ekologisk odling, säger Katja Simon, som är vän till René och som visar runt på Clos Mogadors stora ägor.
  • Familjen anser att det är onaturligt att vinstockar ska stå ensamma i mark som är rensad från alla typer av ogräs. Därför prövade familjen att plantera in kryddväxter, tistlar och andra växter som växer naturligt i trakten. Tanken är att mångfalden av växter ska skydda vinet från ohyra och ge det nya smaksensationer. Försöken slog så väl ut att nu använder man detta odlingssätt i hela vingården!

Flaskor

Gammal är bäst

I Priorat letar sig alltså de gamla vinstockarna under stor ansträngning ner meter efter meter genom kalkstensskiffer och suger upp vatten och mineraler.

Människorna slinter och halkar när de bär tunga bördor och verktyg upp och ner för bergssidan för att plantera, vårda och skörda vinet.

Nästan hundraåriga vinstockar och hårt arbete ger alltså de utsökta dropparna rött vin, som har tilldelats Spaniens förnämsta kvalitetsmärke DOQ, och som säljs dyrt på världsmarknaden.

Kanske vågar man säga att den som är gammal och har tuffa erfarenheter i bagaget är bäst – i alla fall verkar det gälla vinstockarna i Priorat.