Midsommar eller fiesta de San Juan på Gran Canaria

Midsommarfirandet, eller fiesta de San Juan som den heter här, firas kvällen mellan den 23 och 24 juni. Den 24 juni är det helgdag men inte i alla städer följande kommuner tar helg: Las Palmas de Gran Canaria, Arucas, Haría (Lanzarote), La Aldea de San Nicolás & Telde.

Normalt firas San Juan med bål på stränderna runt om på ön. Ett ordentligt fyrverkeri hör också till vanligheterna.

Ett oerhört populärt ställe att fira natten San Juan är på Canteras stranden i Las Palmas. Tidigare år har Ca. 100.000 personer mött upp på Canteras stranden under kvällen. Men i år har man flyttat festen till Plaza de la musica vid auditoruim Alfredo Kraus. Anledningen är att man vill skydda Las Canteras standen från en sådan stor massiv folksamling.  Årets stora fyrverkeri som vid midnatt sätter kronan på festandet, består av fyrverkeripjäser med över 500 kilo krut. Tips för att kvällen skall bli lyckad, ta bussen då parkering kommer att vara svårt.

Amadores

Las Palmas stad avslutar sitt firande av att staden grundades den 24 juni 1478, men även för att expansionen inåt på ön startade runt detta datum. I år firar men slaget vid Batan då Las Palms satd slog tillbaka ett anfall ifrån holländaren Van der Does i 1599, 74 fartyg och 12.000 män invaderade Las Palmas,  det slutliga slaget stod vid Batan ett område som idag kallas för St. Brigida. Där Kanarierna lyckades avvärja detta försök till att invadera öarna. Tanken var att starta med att ta kontroll över Las Palmas stad och härifrån ha en bas för att sedan kunna attackera de övriga örna. Över 2.000 män dog vid slaget. 

Las Palmas, Telde och Arucas är kanske de byar som mest firar San Juan de har alla tre kyrkor, kvarter  eller fästningar i ära till detta helgon. Telde har uppkallat sin första bebodda stadsdel för San Juan.  Här har man firat sedan de 19/6  och på fredag den 23/6  startar eftermiddagen med en festligheter  vid plaza San Juan. Kl. 22.30 startar konsert, direkt efter tänder man den stora elden nedanför bron 7 puentes. Kvällen asvklutas med fyrverekeri.

Mogan har stort arrangemang på stranden i Puerto de Mogan, med populär grillfest, Dj, Levande musik och en stor brasa. Naturligtvis avslutas det hela med stort fyrverkeri.

Maspalomas brukar arrangera fest nere på stranden vid Shoppingcenter Anexo II. Här brukar det vara levande musik eller en DJ. Tillhörande brasa med fyrverkeri K. 24.00. Det brukar starta runt kl. 19.30. I skrivandes stund har vi inte lyckats konfirmera detta program. men Maspalomas kommun brukar vara tröga med att släppa information. Vi är ganska säkra på att det kommer att upprepas som tidigare år.

Många privatpersoner kommer att tända eldar runt omkring på ön, även ungdomar kommer säkert att försöka ha ”botellon” (folksamling med alkohol involverat) på de olika stränder som finns.

Om ni vill läsa mer om Telde och dess uppkomst kan ni läsa denna artikel som vi publicerade 2010: Telde 3 delar