Midsommarfirandet, eller fiesta de San Juan som den heter här, firas kvällen mellan den 23 och 24 juni. Den 24 juni är det helgdag men inte i alla städer följande kommuner itar helg: Las Palmas de Gran Canaria, Arucas, Haría (Lanzarote), La Aldea de San Nicolás & Telde.

Normalt firas San Juan med bål på stränderna runt om på ön. Ett ordentligt fyrverkeri hör också till vanligheterna.

Ett oerhört populärt ställe att fira natten San Juan är på Canterasstranden i Las Palmas. År 2019 kunde vi läsa i Canarias7 att man förväntade sig att ungefär 100.000 personer skulle möta upp på Canteras stranden under kvällen. De senaste 2 åren har dessa arrangemang varit förbjudna runt om på hela ön.

Amadores

Men nu då alla restriktioner är borttagna kan vi nog räkna med samma siffror som tidigare och antadligen många fler kommer att söka sig hit för att fira. Det blir konsert  med artister som; Ruts & La Isla Music, David Bustamante, Totó Noriega y Javier Gurruchaga & la Orquesta Mondragón. Årets stora fyrverkeri som vid midnatt sätter kronan på festandet, består av fyrverkeripjäser med över 560 kilo krut.

Las Palmas stad avslutar sitt firande av att staden grundades den 24 juni 1478, men även för att expansionen inåt på ön startade runt detta datum. (i år fyller Las Palmas 544 år)

Las Palmas, Telde och Arucas är kanske de byar som mest firar San Juan de har alla tre kyrkor, kvarter  eller fästningar i ära till detta helgon. Telde har uppkallat sin första bebodda stadsdel för San Juan.  Här kommer man att att ha fyrverkeri kl. 24.00 den 23 juni. 

Playa del Ingles nere på stranden vid Shoppingcenter Anexo II blir det konsert och fyrverkeri. det hela startar kl. 19.30.

Puerto de Mogan återupptar sitt firande av denna kväll med arrangemang på och runt stranden även här blir det fyrverkeri vid midnatt och brasor på stranden. 

Många privatpersoner kommer att tända eldar runt omkring på ön, även ungdomar kommer säkert att försöka ha ”botellon” (folksamling med alkohol involverat) på de olika stränder som finns.

Om ni vill läsa mer om Telde och dess uppkomst kan ni läsa denna artikel som vi publicerade 2010: Telde 3 delar