Midsommar eller fiesta de San Juan på Gran Canaria

Midsommarfirandet, eller fiesta de San Juan som den heter här, firas kvällen mellan den 23 och 24 juni. Den 24 juni är det helgdag men inte i alla städer följande kommuner tar helg: Las Palmas de Gran Canaria, Arucas, Haría (Lanzarote), La Aldea de San Nicolás & Telde. I år infaller dock dagen på en söndag sån ingen helgdag. 

Normalt firas San Juan med bål på stränderna runt om på ön. Ett ordentligt fyrverkeri hör också till vanligheterna.

Ett oerhört populärt ställe att fira natten San Juan är på Canteras stranden i Las Palmas. Ca. 100.000 personer möter upp på Canteras stranden under kvällen. Det blir konsert  med artister som; José Vélez, Agoney & Midnight Soul, populära Agoney med rytmer från  afrocubanos  Yaite Ramos, känd som  ”La Dame Blanche”. Årets stora fyrverkeri som vid midnatt sätter kronan på festandet, består av fyrverkeripjäser med över 560 kilo krut. Tips för att kvällen skall bli lyckad, kom i tid för att hitta plats. Ta bussen då parkering kommer att vara svårt.

Amadores

Las Palmas stad avslutar sitt firande av att staden grundades den 24 juni 1478, men även för att expansionen inåt på ön startade runt detta datum.

Las Palmas, Telde och Arucas är kanske de byar som mest firar San Juan de har alla tre kyrkor, kvarter  eller fästningar i ära till detta helgon. Telde har uppkallat sin första bebodda stadsdel för San Juan.  Här har man firat sedan de 16/6  och på fredag den 23/6  startar eftermiddagen med en hantverksmässa vid plaza San Juan. Kl. 22.30 startar konsert, direkt efter tänder man den stora elden nedanför bron 7 puentes. Kvällen asvklutas med fyrverekeri.

Mogan har stort arrangemang på stranden i Puerto de Mogan, med populär grillfest, Dj, Levande musik och en stor brasa. Naturligtvis avslutas det hela med stort fyrverkeri.

Maspalomas brukar vart år arrangera fest nere på stranden vid Shoppingcenter Anexo II. Här brukar det vara levande musik eller en DJ. Tillhörande brasa med fyrverkeri K. 24.00. Det brukar starta runt kl. 19.30. I skrivandes stund har vi inte lyckats konfirmera detta program. men Maspalomas kommun brukar vara tröga med att släppa information. Vi är ganska säkra på att det kommer att upprepas som tidigare år.

Många privatpersoner kommer att tända eldar runt omkring på ön, även ungdomar kommer säkert att försöka ha ”botellon” (folksamling med alkohol involverat) på de olika stränder som finns.

Om ni vill läsa mer om Telde och dess uppkomst kan ni läsa denna artikel som vi publicerade 2010: Telde 3 delar