Gran Canarias skyddshelgon, Virgen del Pino, (även kallad ”nuestra señora del pino) firas en gång om året. Den 8 september. Det innebär att vi har en helgdag denna vecka. Då förra året firades i en mindre skala slår man i år på stort och man räknar med många besökare. Bussbolaget Global sätter up ca 200 bussar  ifrån onsdag den 7/9 på eftermiddagen fram till mitt på dagen den 8 september. Med en kapacitet att transportera 60.000 passagerare.

Festligheterna startade redan 24 Augusti och fortsätter fram till den 24 September. Normalt vallfärdar kanarier från hela ön för att hylla helgonet, som förvaras i kyrkan i staden Teror på den norra delen av Gran Canaria. De promenerar upp till staden för att be jungfrun om hjälp.

Jungfrun sägs ha helande krafter och har med tiden blivit Gran Canarias & provinsen Las Palmas skyddshelgon. Utanför kyrkan kan man köpa vaxfigurer som föreställer olika kroppsdelar, man köper den figur som motsvarar den del man har krämpor i och sedan ber man till jungfrun som på det sättet helar dig.

Plakat 2021

La Virgen del Pino förklarades som öns skyddshelgon redan 1914, efter att ha blivit krönt redan 9 år tidigare.

Det är mycket vanligt att man ger gåvor till helgonet. Normalt sker detta den 7 september på en speciell högtid.

Kuriositet; Las Palmas fotbollslag brukar komma besöka jungfrun under dessa festligheter för att be om hennes välsignelse inför den nya säsongen som just har startat.

Här finner hela programmet fram till den 24/9: program

Vill du läsa mer  om staden Teror läs artikel tidigare pubilcerad: Villa Mariana de Teror 

Amadores stranden