Gran Canarias skyddshelgon, Virgen del Pino, (även kallad ”nuestra señora del pino) firas en gång om året. Den 8 september. Det innebär att vi har en helgdag i nästa vecka. Fjolårsfirandet blev helt inställt på grund av smittoriskerna, men iår firas helgonet, om än mer försiktigt än vanligt.

Redan nu i helgen är feststämningen på topp enligt en artikel i tidningen Canarias7. Normalt vallfärdar kanarier från hela ön för att hylla helgonet, som förvaras i kyrkan i staden Teror på den norra delen av Gran Canaria.

La Virgen del Pino förklarades som öns skyddshelgon redan 1914, efter att ha blivit krönt redan 9 år tidigare.

Det är mycket vanligt att man ger gåvor till helgonet. Normalt sker detta den 7 september på en speciell högtid. På grund av smittan har man för tillfället ändrat detta. Kommunerna på Gran Canaria, tillsammans med andra myndigheter och universitetet överlämnade hela 40 ton matvaror till rörelsen Caritas, som tar hand om och hjälper de som har störst behov.
(Canarias7)

Plakat 2021

Kuriositet; Las Palmas fotbollslag brukar komma besöka jungfrun under dessa festligheter för att be om hennes välsignelse inför den nya säsongen som just har startat.

Vill du läsa mer  om staden Teror läs artikel tidigare pubilcerad: Villa Mariana de Teror 

Amadores stranden