Värmeböljan på Gran Canaria blev något försenad… Vi hade information om att värmen skulle komma redan i fredags. Därför var det många som var förvånade när vi kunde njuta ett fantastiskt väder, såväl fredag som lördag. Varmt i solen på dagarna, men fantastiskt sköna kvällar och förmiddagar. Men under söndagen har prognosmakarna fått rätt. Termometrarna stiger en god bit över 30 grader och det är tungt för de som måste arbeta… Samtidigt minns många tillbaka två år i tiden. Det var då den första av det två stora skogsbränderna startade på Gran Canaria. Över 10.000 hektar skog och mark eldhärjades uppe i bergen på Gran Canaria.

Ungefär 9.000 personer var tvungna att lämna sina hem då risken var överhängande att bränderna skulle förstöra allt.

Mycket förstördes, men tack vare en oerhört stark insats av alla som hjälpte till vid släckningsarbetet, blev ändå skadorna mindre än vad man trodde.

Växt efter brand

Dessutom är naturen stark, och väldigt mycket av de eldhärjade områdena är idag gröna igen. Framför allt är det den kanariska pinjeträdet som klarar av dessa bränder på ett beundransvärt sätt.

Men alla som var med om dessa hemska bränder är oroliga idag. Med värmeböljan, vindarna och den låga luftfuktigheten, framför allt högre upp på ön, är risken för bränder oerhört stor.

Alla ber därför alla om att vara mycket, mycket försiktiga så att vi inte får ännu en brand som förstör natur, hem och väldigt mycket annat.
(Canarias7 + Dag&Natt)

Se hur snabbt naturen hämtar sig: efter skogsbranden på Gran Canaria?

Skogsbranden  2019