Vad händer med fjällvandringarna efter skogsbranden på Gran Canaria?

-Vill ni ut och vandra så är det inga problem, undvik bara den delen som brann, då marken där är mycket känslig, säger Björn Westin som dagligen arrangerar fjällvandringar för turister på Gran Canaria. 

-Efter bränderna som härjade på Gran Canaria augusti i år,så är det många som hör av sig till oss på Rocky Adventure för att höra om det fortfarande går att vandra på Gran Canaria. En del i tron att halva ön har brunnit upp. Så är inte fallet. Ska man var helt exakt var det 6,7% av ön som brann. Men det är illa nog, säger Björn till Dag&Natt.

Björn – Rocky Adventures

Det var två olika bränder i princip samma område som härjade. Den första branden orsakades av en person som använde en vinkelslip som spred gnistor och antände den torra marken. Bara några dagar efter att man släck den branden, brann det på nytt. Det är inte helt klart vad som startade den andra branden, men troligtvis orsakades den av en kortslutning i en elledning. Den elden brann okontrollerat under nästan en vecka, och brände av delar av den norra sidan av ön. Framför allt runt byarna Tejeda, Artenara, Valleseco ovanför Moya och naturreservatet Tamadaba. Dessa områden drabbades hårt. Här är vegetationen på många ställen helt avbränd. Kvar står förkolnade rester av träd och marken går i en gråsvart färgton.  Många av de växter som brann behöver många år för att återhämta sig och komma tillbaka.

Men som tur är består den största delen av skogen som brann, av släktet Pinus Canariencis. Det är en endemisk tall som trivs i bergsmiljön på de norra och centrala delarna av ön. Den här tallen har en unik förmåga att klara bränder.  Nu ser skogen ut som en vissen blomsterbukett. Tallen kommer att tappa sina vissna barr, som lägger sig som en matta på den brända marken och som hjälper till med att binda den brända jorden.  Inom bara några månader kommer gröna skott växa ut från stammen igen. Efter bara ett år kan man inte se att det brunnit om man står en bit ifrån.

Redan nu så kan man se gröna skott av andra växter som gror i askan.  Får vi bara in regn och fukt från passadvindarna, så kommer de här området snart täckas av en grön matta av ny frisk växtlighet.

I området runt topparna som brann för ca 2 år sedan har tallskogen i princip återhämtat sig helt.  En av de positiva följderna efter den branden är att mer blommor och växtlighet har kommit fram i undervegetationen, eftersom solen kommer ner bättre och askan är väldigt närande. För oss vandrare bjöd våren på en helt enastående blomsterprakt i de här området.

Mer info om du vill följa med oss ut och vandra på www.rockyadventure.com

FOTO: Björn Westin