La Finca Volcán

Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön – en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden. Det kan vara svårt eller i vart fall tidskrävande att hitta vägen till en vingård och dessutom att få besöka vingården. Ett första steg kan vara att skaffa sig information om det kanariska vinlandskapet genom ett besök på Casa del Vino i Santa Brígida. Här ska du få lite tips om hur du hittar dit och där få provsmaka ett urval av viner från några av de 71 vingårdarna med certifikatet D.O. Gran Canaria.

Arne Beldau

La finca Volcán . Den rakt igenom unika vingården. Egentligen bara (bara?) en bodega. Det här är Volcán, bodegan som tillverkar fantastiska, fantasifulla och spännande viner av olika sorter, men inte egentligen för försäljning, som alla andra vingårdar, vilka svettas och arbetar för att leva på vinframställning genom att sälja sin produktion på marknaden, utan enbart för ”experimentación”.

Vinmästaren Elías Santos är infödd kanarier. Familjen har längre tillbaka rötter både Portugal och Holland. En gång i tiden omfattade det spanska riket även Holland och det som i dag är Portugal. Familjen har av gammal tradition flera läkare och advokater. Därför var det inte heller särskilt iögonfallande att Elías också valde en akademisk karriär. Han utbildade sig till veterinär vid universitetet i Las Palmas, vilket var hans dröm just då.

Som student arbetar man ihop lite fickpengar under loven. Så gjorde även Elías. Han kom under loven att arbeta på en vingård på Tenerife, la bodega Crater, där händelsevis en av hans bröder var delägare. Under de här sommarloven uppstod den stora kärleken – kärleken till vingårdar och den kanariska jorden.

År 2000 fattade veterinären Elías Santos beslutet att börja på en ny utbildning och slå in på en helt ny väg.

Interiör från bodega Volcán. Obligatoriska gamla vinfatet skall var med!

Det blev två år oenologistudier* vid universitetet i Valencia, och senare även en agronomexamen med specialiseringen vitikultur** efter ytterligare 4år. De första åren som oenolog började med ett och ett halvt år på vingården Crater på Tenerife.

Men Elías kom tillbaka till Gran Canaria och kom att arbeta som anställd oenolog bland annat hos la finca San José i Lentiscal, och sedan på Jürgen Flicks vingård Monte Alto, Las Palmas, och slutligen 2006 på bodega Los Lirios vid foten av vulkanen Bandama.

2007 börjar Elías arbeta som fristående oenolog på konsultbasis för alla vingårdar på Gran Canaria, däribland bodega la Cantera. La bodega Volcán, en experimentell vingård. Genom att arbeta som oenolog på konsultbasis kom Elías att härska över sin tid på ett annat sätt än som anställd. Det är nu som idéerna om egen bodega kommer att omsättas i praktiken. Den experimentellt inriktade produktionen ger möjligheten att pröva idéer, som sedan kan omsättas på vingårdar runtom i öriket.

Volcán äger inga egna vinfält. Detta är själva idén och samtidigt ett sätt att spara på sitt arbete. Därigenom kan han fokusera på kontrollen av druvornas kvalitet, skördearbetet och själva ”vinmakeriet”. En stor del av skördearbetet sker nattetid, vendima nocturno, för att på så sätt dra nytta av de lägre nattemperaturerna, vilket hindrar okontrollerad vildjäsning i druvorna. Plockningen, som sker för hand, har som enda arbetsbelysning i den kolmörka kanariska natten de pannlampor, som plockarna bär. Den här organisationen ger tid åt experiment och tid för klientvingårdarna. Alla druvor, det rör sig om små mängder runt 8000-9000 kg tillsammans, köps från vingårdar på olika håll på ön och på olika höjd över havet. Vinfälten i Acusa Verde, Artenara-området, ligger på en höjd av dryga 900 meter och en bra bit från bodegan. Man hämtar druvor även på närmare håll, nämligen från Monte Lentiscal.

Blanco de Negro av Listán Negro. Bara en av experimentprodukterna. Här har Elías gjort ett vitt vin från den typiska kanariska blå druvan Listán Negro. Tillvägagångssättet är att ytterligt försiktigt pressa, kristallklara druvsaften ur fruktköttet utan att pressa ur färgen ur skalen. Samma metod som används i Champagne när man gör en vit champagne från Pinot Gris druvan. Skillnaden är att skalet på Listán Negro är färgrikare än Pinot Gris. Det blir ett spännande torrt vin med tydlig arom från druvan.

Elías experimenterar friskt med olika metoder som ”criomaceración” ***,macerción carbonico” ****, malolaktiska jäsningar *****, jäsning i ekfat, etc.

Elías Santos med dottern Daniela, som har givit namnet åt Volcáns desertvin

Fem av årets viner. I mitten Daniela.

Vingården Vulcan

Minst lika viktigt är försöken som syftar till att se vilka druvor som passar till vilka processer. Elías lägger ner mycket arbete på dessa experiment.

Prövar nya metoder och gamla. Stor hjälp har han av familjen, hustrun Carmen och dottern Daniela. Den senare har givit namnet åt dessertvinet Daniela Volcán.

I huvudsak ekologiska viner från Gran Canaria. Användningen av kemi i vingårdarna är strängt reglerad och därmed ytterligt begränsad. Pesticider och herbicider kan inte användas. Däremot är det möjligt, att efter ett särskilt inhämtat tillstånd från Gobierno de Canarias, att använda den så kallade ”bordeaux-soppan”, en kopparsulfatlösning, som sprayas mot mjöldagg. Kombinationen av vulkanisk jord och öns specifika klimat gynnar giftfri odling. Det blir inte mycket livsutrymme för insekter eller annan ohyra.

En utflykt till bodega Volcán. Verksamheten på bodegan är i hög grad social. Bodegan har blivit en kulturell samlingspunkt, där man under festliga former avnjuter kanarisk musik ackompanjerad med gårdens viner. Det kanariska köket inte att förglömma.

Varje år bjuds olika viner, vilka är resultatet av experimentarbetet. I juli i år serverades en espumoso ****** till gäster på bodegan, Espumoso Rosado, gjord på druvorna Listán Negro och Moscatel. De 150 flaskorna blev klara för avsmakning i juli och tog fort slut. Ett besök på gården är att rekommendera för de riktigt vetgiriga. Enklaste sättet är med bil. Sedan något år har bodegan regelbundna öppettider för besökare. Avisera ert besök i förväg per mail till [email protected], helst på spanska.

Fredagar 20:00 – 23:30 och lördagar 12:30-16:00 och på kvällen 20:00-23:30.

La Bodega Volcán ligger vid Carretera de Atalaya, GC80, som ringlar sig mellan Santa Brígida och genom Atalaya och ända bort mot Higueras Canarias, Telde. Adressen, Crta a la Atalaya 15 ligger bara en kilometer (920 meter) från huvudvägen (GC15) mellan Monte Lentiscal och Santa Brígida och ansluter mitt emellan de två orterna.

En slutsats är att bästa sättet att nå vingården är med bil.

*) oenologi; vetenskapen om vin (uttalas på svenska önologi)

**) vitikultur; vinodling

***) criomaceración; Maceration under kyla, någon grad över 0, varvid druvorna har krossats försiktigt och skal och kärnor får ligga tillsammans med druvsaften under nedkylning för att undvika att jäsning påbörjas.

Under macerationen kommer tanniner från både skal och kärnor att integreras i druvsaften.

Läs mer: https://dagnatt.com/manadensvin.php

****) maceración carbónico; En metod där druvorna krossas, antigen maskinellt eller som oftast hela och av sin egen tyngd, för att lösa ut färg och tanniner ur skal och kärnor. Tid och temperatur kan varieras. Det viktiga är att processen ska äga rum utan syre genom att koldioxiden täcker hela processkaret.

*****) malolaktisk jäsning; är ingen egentlig jäsningsprocess, utan en kemisk process styrd av enzymer, så att den skarpa äppelsyran övergår till en mjukare syra, mjölksyra. I processen frigörs koldioxid, vilket har givit processen namnet jäsning.

******) espumoso; ett kanariskt mousserande vin gjort på traditionell champagnemetod. Jämför spansk Cava, italiensk Proseco, etc