Tre på tur består av Linda (mor), Marta (datter) og Tor (sønn) i familien Husa. De kommer fra en liten øy ute i havgapet på Vestlandet som heter Fedje. De er en aktiv familie som har feriert mye i Norge siden barna var små, og gått på turer som Galdhøpiggen, Besseggen, Preikestolen og Trolltunga.
Mamma Linda driver et serveringslokale på Fedje i lag med mannen Jostein. Marta jobber som rådgiver på storbyuniversitetet OsloMet. Tor er akkurat ferdig utdannet ingeniør marinteknikk ved Høgskolen på Vestlandet.
I høst gikk Linda og Jostein Pilgrimsvandring fra Astorga til Santiago de Compostela, som hører til den franske ruten og som opprinnelig begynner ved foten av Pyreneene og krysser Nord-Spania for å ende opp i den hellige staden Santiago de Compostela.
Nå har Linda og to av hennes barn også gått pilgrimsvandringen som på Gran Canaria som starter i Maspalomas. Vandringen som krysser over hele øya gikk de i 3 etapper med to overnattinger.
– Mamma kjenner noen som bur på Gran Canaria så vi blei kjørt et lite stykke opp fra Maspalomas der vi startet, og så blei plukket opp av de samme i Galdar to dager senere, forteller Tor.
Dag 1. Maspalomas-Tunte
Selv om denne etappen ikke tilsvarer den tradisjonelle Pilgrimsveien på Gran Canaria, er den en god anledning til å minnes legenden om sjømennene som krysset nesten halve øya med Pilgrimstegnet på skuldrene. Det er også en mulighet til å begynne en unik reise fra sør til nord og utforske det enorme halvørken landskapet som står i kontrast til de små oasene langs veien.
Det er en lang strekning som krever tid og innsats, men som er vel verdt å oppdage. Selv om vi blei kjørt litt fra Maspalomas så var dette den lengste etappen. Vi gikk ca 24 km den dagen. Det er litt høydemeter som skal bestiges, men det er relativt lange, og ikkje så bratte stigninger. Ved starten av etappen så kommer vi en dal med fjell på begge sider, en uvanlig utforming på fjella som virket fascinerende. går Deretter går vi opp på siden av disse, og da får vi plutselig mye utsikt bakover, helt ned til havet og Maspalomas ørkenen.
Naturen er veldig ensfarget og bærer preg av at det ikkje er så mye nedbør på sørsida av øya. Etter å ha gått i mere en 1 mil så får vi oppleve et værskifte, og det går fra blå himmel til tett skydekke, og vi får litt nedbør. Vi har kommet innover i fjellene og det er større skiftninger i været, samtidig som det blir mer frodig og mer fargerikt i naturen. Vi har stor sett veldig fint vær. Det blir en lang etappe og på noen tidspunkter bærer eg sekken til mamma. Vi har alle hver vår sekk og har med oss det vi trenger for turen. Framme i Tunte har vi leid ein Airbnb og alt er på stell. Vi spiser mat på en lokal restaurant på kvelden, men turens lange første etappe gjør at vi sovner ganske fort den kvelden.
Dag 2. Tunte-Cruz de Tejeda
Dette er starten på Jakobsveien 2021, som forbinder de to sognene som huser bildet av apostelen Jakob, nemlig San Bartolomé de Tirajana og Santiago Apóstol i Gáldar.
Dette er kanskje den mest attraktive etappen, uten at det går på bekostning av resten av reisen. Vi vandrer gjennom hjertet av Gran Canaria, og oppdager et atypisk mellomfjellslandskap. En krevende etappe i den første tredjedelen av ruten, men som vil belønne oss med en fantastisk utsikt over den alltid tilstedeværende Roque Nublo.En etappe å nyte med en god pilegrims ro.
Camino de Santiago de Gran Canaria er mer enn en vandringsrute. Vandringsveien er en reise med deg selv, med venner, med familie og noen ganger med fremmede. Den virkelige Pilgrimsvandringen er den du gjør med et åpent hjerte, villig til å krysse hele øya fra sør til nord
Dette er en kortere etappe, men vi må gå en del høydemeter, og det er brattere en dagen før. Vi har med oss påsmurte bagetter fra den lokale bakeren som smaker himmelsk. Sola skinner, og vi går masse oppover. Terrenget blir kulere, og vi får stadig mer spektakulær utsikt. På et tidspunkt går vi opp en tillaget steinvei som er veldig kul. Den er ca. 3 kilometer lang og kalles sølv-vegen (camino de la plata).Vi vandrer innom et utsiktspunkt, og får veldig mye fin natur å se på. Siste halvdel av denne etappen går det mye mere nedover og flatt, deilig for oss som har gått mye oppover tidligere. Men like før vi kommer til Cruz de Tejeda, så går vi oppover igjen en strekning, og deretter rett framover. Siden stien er brei og fin så kan vi gå og nyte utsikten. Viser vi bilder derifra og spør kor trur du dette er så er det ikkje Gran Canaria som blir foreslått. Det er så storslagent, og så totalt annerledes enn landskapet ved solkysten. Vi sover på et fint hotell med Spa. Damene drar på spa og vi spiser en veldig god 3. retters på restauranten på kvelden. Det føles velfortjent!
Dag 3. Cruz de Tejeda-Galdar
Nedstigning til Gáldar fra Gran Canarias høydedrag. En reise gjennom øyas naturhistorie, med oppdagelser av svarte vulkaner, frodige skoger blant skyene og grønne enger.
Vi lærer om den gamle økonomien og tradisjonene i medianías, et område som har hatt stor betydning for den sosiale utviklingen på Gran Canaria.
Vi våknet til fantastisk utsikt for hotellet lå veldig fint til. Denne etappen er lang, men det er veldig mye nedover og bortover, så alt i alt ble dette den letteste etappen på turen. Vi har nydelig vær og omgivelsene er upåklagelige. Det regner generelt mer på nordsiden av øya,og det merker vi på at det er grønnere, mer vekstlighet og større fargespekter. Det er brede stier og vi storkoste oss på tur. Denne etappen går litt utpå bilveg, som til tider er litt trafikkert, men det gikk veldig fint.
Vi kom oss til slutt til kirka i Galdar og var glade og slitne. Eg og mamma ville sjekke ut denne kirka, men den var dessverrre stengt. Vi ble henta av de vi kjenner, og synes vi hadde hatt en nydelig tur.
Hva overrasket dere mest?
-Det som overasket oss mest var naturen og hvor forskjellig den blei fra sør til nord. Hvordan klimaet påvirker det rundt. Vi blei også overasket over at det ikkje var så mange folk som gikk denne turen og at den ikkje er snakka nok om,i hvert fall med tanke på hvor fin den er og at den er veldig overkommelig for de fleste.
Hva var det fineste med turen?
-Det fineste er uten tvil naturen. Veldig kjekt å få gå enn sånn tur med familien. Damene var fornøyd med at eg hadde funnet på lite tull og var veldig hyggelig å ha med å gjøre.
Slitene?
-Vi er på forskjellige fysiske nivåer, men alle blei slitne. Det gikk mest på smerter under beina, da det var uvant å gå så lenge om gangen. Det er mye oppover og nedover,og det tar på muskulaturen, ankler og knær. Men sånn er det å gå på tur, det skal kjennes i hele kroppen. Men det blei aldri et stort problem, det gjelder å ta det med et smil. Av og til bar eg litt mere bagasje både oppover og nedover, for at mamma skal få en enklere tur.
Kan turen anbefales for alle?
-Det kan den absolutt! Etappene er lange, og vi gikk mellom 5-7 timer hver dag. Men er du vant til å gå i litt fjell, og gå på tur i naturen, så går det helt fint.
Hva ville vi gjort annerledes?
-Det kan være vanskelig å få tak i mat og drikke underveis, så det bør planlegges litt. I Tunte var det ikkje vanlig matvarebutikk så det var litt utfordrene å lage klar mat for dagen. Men vi oppdaget et bakeri som smørte på bagetter, så da løste det seg likevel.