Du er her:
Image

Bananer i Arucas


Frukthagen til den unge Marquesaen av Arucas 

Et av de viktigste vegetasjonsområdet i Arucas er Jardines de la Marquesa, som ble anlagt i 1880. Det var året da den første markien av Arucas, Ramón Madán Uriondo, giftet seg med María del Rosario González, niese av en velstående mann, Bruno González, og dermed arving til en stor formue. Kort tid etter giftermålet ga Madán ordre om å anlegge en vakker hage til sin kone.

Det botaniske anlegget inkluderte utenlandske plantearter og ulike plantasjer rundt sommerresidensen hans. Det milde klimaet, nedbøren og hagens beliggenhet, i ly av skråningene til Montaña de Arucas, som han også eide, bidro til at plantene vokste og utviklet seg godt.

Markien var klar over potensialet som lå i sukker-,rom- og eau-de-vie-industrien i området, og han begynte å utnytte og diversifisere avlingene som ble dyrket på svigerforeldrenes landbrukseiendommer. Han satset sterkt på sukkerrør på den tiden. 

Dessverregikk hans kjære kone María del Rosario altfor tidlig bort. Enkemannen ønsket å hedre henne ved å oppkalle hagen etter henne. I 1985 ble markisens hage åpnet for publikum etter en innledende klassifisering av arter. På 1990-tallet ble den utvidet til 5000 kvadratmeter med tilstøtende eiendommer. I dag er det en vakker hage med palmer, som gir den et tropisk utseende, og 500 forskjellige botaniske arter.

Carretera de Arucas – Bañaderos km 0,5 35400 Arucas, Las Palmas

Du store Maria ….

Markisatet av Arucas* er en spansk adelstittel som ble opprettet av kong Alfonso XIII til fordel for Ramón Madan y Uriondo, kommandant for infanteriet, ved kongelig dekret av 16. mars 1911 og utstedt 29. april samme år. Han var gift med María del Rosario González y Fernández del Campo (med aner fra nabobyen Guia på Gran Canaria). De fikk ingen barn. Etter deres død ble derfor deres niese María del Carmen Fernández del Campo y Madán, gift med Felipe Massieu y de la Rocha, utnevnt til den andre Marqusa de Arucas, fra 1931-1972.

Den tredje personen til å arve denne adelige tittelen var deres datter Maria del Rosario Massieu y Fernández del Campos, gift med Luis Fernández de Lugo, marki av Florida 1972 – 2003. De fikk mange barn. Den fjerde til å arve den noble tittelen ble deres datter María del Rosario Benítez de Lugo y Massieu i 2004. Hun er fortsatt Marquesa de Arucas.

Et annet av deres barn var María del Carmen Benítez de Lugo, som ble grevinne av Vega Grande de Guadalupe da hun giftet seg med den såkalte ”tomatgreven”, Alejandro del Castillo y Bravo de Laguna.

María del Carmen Benítez de Lugo y Massieu døde i 2018 i en alder av 77 år etter lang tids sykdom. Benítez de Lugo var datter av markien av Arucas, Rosario Massieu y Fernández del Campo, og markien av La Florida, Luis Benítez y Lugo y Ascanio, og gift med greven av Vega Grande de Guadalupe, Alejandro del Castillo y Bravo de Laguna, den kjente forretningsmannen og markeieren på sørsiden av Gran Canaria. Han fikk æren av å promoterte Maspalomas som turistdestinasjon for mer enn 50 år siden.

*Marquesstittelen har ofte vært gitt som sekundærtittel til hertuger og føres da vanligvis av hertugens eldste sønn. Tittelen har også vært brukt som påskjønnelse til fremstående koloniadministratorer, særlig slike som har innehatt embetet som visekonge i en større koloni.

Sukkerrørene, en rikdom som også preget Arucas

Vi må tilbake til 1493, da Christofer Columbus ankom Vestindia med de første sukkerrørene han hadde fraktet med seg fra Kanariøyene, råstoffet som skulle brukes til å lage rom. Ett år senere hadde de første plantene blomstret, og stilkene kunne presses for å utvinne saften. Den skulle snart bli populær i de amerikanske landene i en drikk som lignet på den rommen vi drikker i dag.

Fra da av ble sukkerrørplantasjene eksportert til Europa. Da produksjonen av rom ble en god for-retning, ble det til og med den viktigste valutaen på 1600- og 1700-tallet. Allerede på 1700-tallet begynte munker å destillere rom i klostre på Kanariøyene, nærmere bestemt i byen Arucas. Men forbruket ble ikke utbredt blant den kanariske befolkningen før i 1884, da Fábrica de Azúcar de San Pedro, det eldste destilleriet i Europa, ble grunnlagt.

Relatert

Det nye Munch museet

Det nye Munch museet

-et plagiat fra samme arkitekt?

Urban Preusler Framhävd bild

Urban Preusler

– mannen som skapte turisthistorie på Gran Canaria

Framhävd bild

Bjørn WW Jørgensen

- fra Big Band til orgel i den Norske Sjømannskirken

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.