dec 6, 2023

MONTAÑA TAURO

Med en känsla av tyngdlöshet tar du en belönande tugga av din favoritmatsäck. Häller upp kyld apelsinjuice och låter den långsamt släcka törsten efter vandringen. Blicken följer ändlösa bergsformationer som naturens egna konstverk.

Text & Foto: Rune Leander

Kvinna njuter av utsikten

Rakt norrut ser du Roque Nublo och Pico de la Nievas, Canarias högsta topp. Fem mil västerut reser sig Spaniens högsta bergstopp Teide 3.718 meter hög. Platsen du just anlänt till är en tredjedel så hög men omtumlande vacker. Välkommen till Montana Tauro!

Vandringen upp till Montana Tauros topp 1.243 möh kan ske från alla fyra väderstreck. Alla alternativ är fascinerande. Tid och dagsform får avgöra. En personlig favorit är att starta vandringen i bergspasset på ca tusen meters höjd. Det är rakt ovanför byn Barancillo Andres. Det är lätt att hitta för här möts vägarna i de två dalgångarna, ”barranco” på spanska:

Drickpaus på bergstoppen

Från Arguinneguin väg GC505 och Puerto de Mogan väg GC605. De sista kilometerna sker på en mindre väg, ”Carretera el Pinar”, som förbinder dalvägarna över bergspasset.Spektakulära vyer längs den klättrande serpentinvägen.  Vandringsleden är utmärkt med en stensättning och träskyltar. Här finns några enkla parkeringsplatser att ställa bilen.

Nu börjar äventyret och rörelseglädjen! Stigen är väl synlig och börjar med en kort bekväm uppvärmning innan brantare stigning. Bedårande utsikt att njuta av under vandring och vattenpauser.

Efter endast en timme är man påtoppen och kan njuta av ett obeskrivbart panorama. Västerut är tvärbranta stup ner till Mogan.

Stapla stenar

Här är favoritplatsen för picknick. Teides topp på Teneriffa syns fem mil bort. Norrut syns Roque Nublo och Pico de la Nieves. Söderut är en sluttande platå med fantastiska vandringsleder ända ner till havet.

Från den vackra väderkvarnen ”Molino de Viento” utanför Mogan finns en häftig brant stig upp till platån. Sydöst leder stigen ända ner till Champagneklippan efter tre timmars vandring. På östra sidan av Montana Tauro finns rester av ett vackert gammalt stenhus. Här går det att föreviga vandringen med fotografering av stupen ner mot byn ”Barancillo Andres”.

Lyft sen blicken och i horisonten skymtar de vackra sanddynerna längs havet vid Maspalomas. Sätt dig i lugn och ro och begrunda livets gåva! Tacka för att du får uppleva dessa tusenåriga guancherleder i världens bästa klimat! Uppfylld av nuets förnöjsamhet vandrar du sen i lugn och ro en timmer ner till bilen.

Pax et Bonum!