nov 2, 2023

Deckarförfattaren Gabriella Ullberg Westin skriver från Gran Canaria

Deckarförfattaren Gabriella Ullberg Westin debuterade år 2014 med första delen i den hyllade Rokka-serien, Ensamfjäril. Därefter har ytterligare sju böcker kommit ut om den excentriske kriminalkommissarien Johan Rokka på Hudiksvallspolisen. Gabriellas skrivarresa började på Gran Canaria efter en träff med deckarförfattaren Mari Jungstedt vintern 2012. Gabriella har även bott två vintrar på ön med sin familj under 2018 och 2019, och nu släpper hon en ny, fristående spänningsroman som utspelar sig där.

Tekst: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]
Foto: Sandra Liss

Gabriellea i profilbidl
”Under sina vistelser på ön upplevde Gabriella även väderfenomenet Calima, när varma vindar för med sig sanddamm från Saharaöknen in över Kanarieöarna. När Calima kommer blir det ofta väldigt varmt. I boken spelar Calima en viktig roll.“

Calima
Calima är ett relationsdrivet spänningsdrama om fyrtioåriga prästen Maja som efter att ha vittnat i ett polisförhör mot en gängkriminell hotas till livet och tvingas fly Sverige med sina två barn.

Med stränga regler om hur de ska leva för att inte avslöja sina verkliga identiteter kämpar Maja för att starta ett nytt liv för familjen i en avlägsen finca i bergen på ön Gran Canaria utanför Afrikas kust.

Det nya livet visar sig allt annat än enkelt. Den sjuåriga dottern är djupt traumatiserad och tonårssonen gör allt för att slå sig fri och vara just tonåring, och är en ständig säkerhetsrisk.

Samtidigt dras familjen motvilligt in i den välkomnande svenska communityn på ön och de nya vännerna blir allt mer nyfikna på vilka de egentligen är. Vad Maja inte vet är hur långt vissa är beredda att gå för att få veta mer om deras förflutna.

Bokomslaget

 I Sverige jagar polisen mördaren som utfäst en stor belöning till den som kan lämna information omvar Maja och hennes barn är. När dottern visar tecken på ångest och berättar osannolika saker börjarallt att rämna.

Calima är en story om flykt, hämnd, och om att förlora sin verkliga identitet och bli någon man egentligen inte är.

Varför denna story?
Idén till CALIMA fick Gabriella när hon och familjen tillbringade två vintrar på Gran Canaria 2018  och 2019. De åkte dit för att fly den svenska vintern och för att ge barnen ett oförglömligt äventyr på ön med världens bästa klimat. Hennes man var tjänstledig, hon jobbade som vanligt med sina böcker och barnen gick i svenska skolan.

De bodde i San Agustin där svenska skolan ligger. Där finns en stark svensk community med svenska kyrkan och områdena Monte Rojo, Rocas Rojas och Nueva Suecia som byggdes upp på 60-talet av svenska storföretag och som nu är bostäder för turister och säsongsboende.

Många de träffade under de här vintrarna hade gjort precis som dem, flytt Sverige för att leva ett enklare liv på ön med världens bästa klimat. Men det som satte fart på hennes deckarhjärna var att alla hade just sin specifika anledning till att fly, och det handlade inte bara om vädret.

– På skolan fanns en förälder som tillsammans med sina barn levde med skyddade identiteter. Jag hade svårt att föreställa mig hur deras flykt skilde sig från vår. De kanske inte såg på ön som ett paradis som vi gjorde, utan som en nödvändighet för att överleva.

– Genom att förlägga historien till en svenskt community utomlands – där många olika individer med skiftande bakgrund möts och vars umgänge till största delen växer ur en gemensam skola och en gemensam nationalitet – kunde jag få en bra grogrund till konflikter. För det vi märkte när vi bodde där var att när smekmånaden var över så puttrade det under ytan, och de verkliga anledningarna till att vissa flyttat till ön kunde skymtas. På ytan ville de flesta fly den iskalla och mörka svenska vintern, men där fanns också en hel del annat. Det var allt från reumatism och psoriasis till pengatvätt, ekobrott och flykt från våldsamma män.

– I mitt berättande skildrar jag ofta gängkriminalitet ur olika perspektiv och många böcker i min deckarserie handlar om det. På senaste tiden har jag färgats mycket av Sveriges nuvarande utmaningar med gängkriminalitet och mord och andra våldsbrott som är relaterade till den och kopplingar till droger och knarkterritorier. Det kan man också skymta i Calima. 

Under sina vistelser på ön upplevde Gabriella även väderfenomenet Calima, när varma vindar för med sig sanddamm från Saharaöknen in över Kanarieöarna. Dammpartiklarna är torra och så små att de är osynliga för blotta ögat, men kan förekomma i så riklig mängd att ens omgivning blir dimmig och det kan påverka hälsan. När Calima kommer blir det ofta väldigt varmt. I boken spelar Calima en viktig roll.

Att skriva något nytt

– I nästan tio år och i åtta böcker har jag levt med en väldigt omtyckt deckarkaraktär, Johan Rokka, och hans kolleger i Hudiksvall. Men idéerna jag fick efter våra vistelser på Gran Canaria har grott i min författarhjärna och till slut började jag skriva om dem. Att skapa ett helt nytt universum och helt nya karaktärer har varit väldigt utmanande, lite läskigt, men samtidigt extremt lustfyllt.

– Av alla böcker jag skrivit är detta den jag jobbat hårdast med. En av anledningarna är att jag först skrev två utkast som jag var tvungen att rata. Det var tufft eftersom många timmar av planering och skrivande låg bakom. Den som till slut blev min huvudkaraktär – 40-åriga prästen Maja – fanns också med i de två första utkasten, men i en biroll. När jag insåg att det var kring henne och hennes bakgrund som Calima måste utspela sig föll allt på plats och jag kunde skriva klart det tredje manusutkastet.

Fakta om Gabriella Ullberg Westin

  • Jag är författare i spännings-/deckargenren. Kom igång med mitt skrivande efter att ha träffat deckarförfattaren Mari Jungstedt på Gran Canaria 2012.
  • Född och uppvuxen utanför Hudiksvall. Där utspelar sig min deckarserie om kriminalinspektör Johan Rokka. Den första delen i serien, tillika min debut, kom ut 2014.
  • I min tidigare karriär jobbade jag med PR inom telekombranschen.
  • Som ”ung” drömde jag om att bli polis men en knäskada stoppade mig. Att skriva deckare är ett sätt att ändå få leva den drömmen.
  • Jag är intresserad av de faktorer som får människor att begå brott och har studerat kriminologi. Har i åtta år skildrat gängkriminalitet i mina böcker och är övertygad om att de insatser som behövs för att lyckas stävja den är de förebyggande.
  • Jag älskar dramaturgi och berättande och är utbildad tv-seriemanusförfattare.
  • Att undervisa i skrivande och dramaturgi är något jag gärna gör. Under 2023 har jag varit kursledare på EasyWrites Stora deckarkurs.
  • Älskar också Italien och pratar flytande italienska.
  • Jag spelar mycket padel och borde vara bättre än jag är med tanke på hur mycket jag tränar, mitt bästa slag är bandeja.
  • När jag läser andras böcker får de gärna vara skrivna av Anna Karolina, Ulf Kvensler och Mattias Edvardsson.
  • Jag och familjen bor nu i Nacka, men har bott två vintrar på Gran Canaria. Den 9 november släpps min nionde bok, CALIMA – en spänningsroman om att fly för sitt liv som utspelar sig just där.