HETT PÅ MÅNGA HÅLL!

Det är varmt! Trots att november månad närmar sig med stormkliv, så verkar termometrarna vara helt ovetande om detta. Med temperaturer på 30 grader varje dag kommer frågorna naturligt….; brukar det vara så här varmt i oktober? Och svaret blir som så ofta… man kommer inte riktigt ihåg.

Ser man på den historiska uppmätningen av temperaturer på Gran Canaria så är medeltemperaturen 26 grader på dagarna i oktober. På kvällarna sjunker temperaturen till 20 grader och när man kastar sig i havet så brukar temperturen så här års vara 23 grader. Observera att detta är medeltemperaturer för hela ön. Vanligtvis är norra delen lite kallare och södra delen lite varmare. Så kanske är dagens värme inte så väldigt mycket annorlunda än tidigare år…?​

Även turistmässigt så är temperaturen hög. Ett hotell drabbades häromdagen av en överbokning och fick stora svårigheter att hitta ett alternativ till gästerna som skulle flyttas. Det är givetvis trist för den som drabbas, men samtidigt en härlig problemställning om man tänker på de senaste 30 månadernas beläggning. Äntligen tycks vi, åtminstone för tillfället, vara tillbaka i gamla takter på Gran Canaria. Full beläggning under sista delen av oktober och hela november har varit fullt naturligt på ön. Men under de senaste två vintersäsongerna har pandemin ställt till det ordentligt.

Inte heller framöver borde det se speciellt bra ut. Putin som krigar. Rester av Covid som tenderar att öka på många håll. Inflation som vi inte sett på länge. Energipriser som vi aldrig sett och tappad köpkraft som lär skall göra att vi håller betydligt hårdare i plånboken.

Och rimligtvis borde resor hamna i skottgluggen….igen!

Men information tyder på att så inte riktigt är fallet. Åtminstone inte ännu. Flygbolagen rapporterar stora volymer till Kanarieöarna. Researrangörerna ser en bra bokningsingång, och, som sagt, hotellen är fullbelagda!

STATISTIK JANUARI – SEPTEMBER 2022

siffror Januari - september 2022

Kanske är det som så att vi alla tröttnat på mörker och kyla sedan mars 2020. Att vi inte längre vill sitta innestängda. Och att minnena från tidigare så trevliga och härliga semestrar gör sig påminda. Då kanske man ändå gör en ansträngning för att komma iväg. Att få uppleva den – starka… – värmen och koppla av i sol och ljus.

Dessutom kan man ju dra ner termostaten hemma i lägenheten medan man är borta. Och med dagens priser blir ju nästan halva semestern betald på så sätt!!