Svensk sosialdemokrat vil revolusjonere
Playa del Inglés

 

Vi slår oss ned ved Anexo II, “värdens bästa läge” i følge Jan Emanuel. Solen skinner, turistene strømmer til en tidlig morgen, og samtlige uteserveringer fylles opp. Den brunbarka muskelbunten, dekorert med tatoveringer, håret oppsatt i en hestehale
og irrgrønne øyne tiltrekker seg oppmerksomhet på tvers av alle nasjonaliteter.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

    –Man burde starte en serviceutdannelse her nede, sier han etter å ha blitt oversett av kelneren. Visst er det merkelig at man må tvinge til seg  en “bire” på dette stedet, ler Jan.

På tross av den uttalte kritikken behandler han kelneren med en god porsjon forståelse og tålmodighet. En omelett kan han ikke ordne, men eventuelt et par hardkokte egg tror den unge og usikre kelneren at kan fikse. Jan må ha minst 3 for å dekke proteinbehovet, men så er vi i gang;

Jan påpeker det åpenbare med en god porsjon humor mens jeg bare kan nikke gjenkjennende; ”fula, jävla plaststolar”, en falmet gammel markise, triste google-oversatte og smakløse menyer, en jungel

Jan Emanuelle med telefon i hand

av reklameskilter, totalt stilløst, og ikke minst en uendelig lang ventetid for å få bestilt seg en drikke.

    – Midt i det mest innbydende av alle steder, sier Jan og refererer til Anexo II, det gamle kjøpesenteret som ligger i første linjen ved stranden i Playa del Ingles. Her har man okkupert hovedscenen med gammelt røkkel av serveringer og salgsboder med fake-merkevarer som gikk av moten på 70-tallet, ofte betjent av et folkeslag som fortsatt insisterer på pruting og påprakking.

    –”Alt är fult, trist och gammalt”, sier Jan og konstaterer at det blir slik når politikerne er fete, late, korrupte og inkompetente.

Jan Emanuelle lutar sig fram

Videre snur Jan Emanuel seg og peker på tomten som ligger bak oss i skråningen ned mot havet, der en gammel rutsjebane vitner om en attraksjon som ble nedlagt for 30 år siden. Etter utallige runder i rettsapparatet har kommunen endelig kjøpt tilbake tomten. Men fortsatt ligger den nesten tilintetgjorde rutsjebanen der sammen med masse annet skrot.

    -Det skjer helt sikkert ingenting med den tomten de neste 20 årene heller, sier Jan. Det eneste formålet med tomten er at en uteligger får være  inneligger i et avslått pumperom for at ingen bryr seg! Og vi prater om en av Playans desidert mest attraktive tomter!

Hvem er Jan Emanuel?
Jan Emanuel Johansson er en kontroversiell svensk günder og politiker (sosialdemokrat). Etter Sveriges mest bemerkelsesverdige valgkamp kom Johansson inn i Sveriges Riksdag i perioder fra 2004 til 2010, etter først å ha sittet i bystyre i Norrtälje og som varamedlem i kommunestyret. Johansson driver i dag flere selskaper. I 2010 startet han venturekapitalselskapet Consortius AB med fokus på eiendom. I 2016 gikk selskapet med et overskudd på 30 millioner svenske kroner. Jan Emanuel påstås også å ha tjent en formue på institusjoner for flyktningbarn gjennom bedriften ”Av egen kraft”. Gjennom selskapet ”Svensk Samhällsutvikling”  og ”Hoppetgruppen” blant annet, tilbyr han boliger til unge mennesker som trenger ressurser. Den sistnevnte økte sin omsetning fra 7,5 millioner i 2014 til drøye 101 millioner kroner i 2015.
(Kilde: Wikipedia)

Jan Emanuel har i følge ham selv tilbrakt mye tid på Gran Canaria siden tidlig på 80-tallet og var med på å gjøre Kashba og Metro utrygt på nettene med mye ”hålligång”. Da var det charterturismens glanstider, og de såkalte kjøpesentrene i Playan hadde mye å tilby ungdommen etter mørkets utbrudd.

    -Det deprimerende er at det ser likedant ut fortsatt, sier Jan Emanuel. Det har ikke skjedd noen ting! Lokalene er igjen bommet, businessen er i beste fall lyssky om ikke avviklet. De fleste eiere til lokalene sitter på rumpa og håper at verden skal reversere, slik at verdien på lokalene når nye stjerneformasjoner, og at de kan få tilbake sine investeringer med store gevinster. Det er så trist når folk ikke forstår sin besøkelsestid, men klamrer seg fast i fortiden. I mellomtiden må kommende generasjoner traske rund i hjertet av Playan og titte på disse fortidsminner, mens noen slitne afrikanere napper dem i skjorta, i håp om å få solgt  ”fake designmärken eller trasiga hörlurar” som ingen vil ha, sier Jan Emanuel og legger ut om hvilke muligheter Playan har om nye investeringer fikk slippe til!

– ”Vi måsta erbjuda något som avspeglar vad folket vill ha”

Jan Emanuelle i guls skjorta

På armen harJan tatovert et sitat fra Andre Mosebok, 21 kap. , vers 23-27. Der definerer Moseloven straffer for skader i kamp og liknende, og fastslår at den som tar en annens øye, skal bøte med det samme tapet og gi fra seg sitt eget som en kompensasjon

Jan Emanuel har selv hus i Marbella og på Cuba, men prosesserer siden lenge tilbake ideen om å flytte til Gran Canaria. Marbella har mistet sin sjel i et kappløp blant publikum om å være konger på haugen. Dessuten skremmer Puerto Banuz som har dårligere strender og dårligere klima, bort vanlige mennesker med sine hudløse priser, forklarer Jan som presiserer at han ”gillar läget” når stemningen er avslappet og upretensiøst!

    – Internasjonal kapital er svaret, svarer Jan på spørsmålet om hvordan man skal revolusjonere Playa del Ingles. Man må åpne opp for investorer og internasjonale aktører som kommer inn med friskt kapital, kunnskap og nye betraktninger. Kjøpesentrene må sprenges bort, attraktive utesteder må prioriteres, og tilgangen til den unike stranden må gjøres attraktiv og moderne. Slik det er nå, kan det nesten ikke bli verre, ler Jan.

– Mange små eiere står sammen og stamper i ulike rettsaler som pågår i titalls år. Det er her staten må komme inn med ekspropriering av forfalte kjøpesenter og gi eierne en beregnet markedsverdi.

-Så sprenger vi skiten, og lager noe fint isteden!!

Korrupte og inkompetente politikere
Men Jan Emanuel er også på det rene med at fornyelse ikke er enkelt. Der politikerne er korrupte og inkompetente, bruker man bevisst verktøy for å holde utviklingen nede. Og helst vil man ikke ha innsyn fra utenforstående. Så fort noen ønsker forbedring eller utvikling, finner man på nye regler og forordninger som kan stikke kjepper i hjulene og stoppe framveksten.

Johansson tror kanarierne er et ganske undertrykt folk som ikke får den nødvendige informasjonen gjennom et offentlig transparent styresett.

En forbannet befolkning er urovekkende for de som sitter på makten, derfor unndras folket innsyn så godt det er mulig. Etter mange års berøvelse av fakta, blir folk blinde. Nå må de vekkes opp av sin dvale, mener Jan Emanuel. Ord som korrupsjon og inkompetens må brukes gang på gang, så folk forstår at det er deres penger, fellesskap og muligheter til utvikling som frarøves dem.

Vil starte en nytt parti på Gran Canaria
Jan Emanuel Johansson mener han er mannen som kan revolusjonere Playan. Han påstår seg ikke å være redd for noen ting.

    -Jeg har ingenting å tape, sier han. Jeg har kapital og masse kunnskap. Jeg har sittet i Riksdagen i 8 år, og på den måten erfaring fra å lede opinionen.  Det handler i første rekke om å sette all naivitet til siden. Vi starter med en lobby virksomhet inn mot neste kommunalvalg, med  det mål for øyet å starte et nytt parti. Det går å starte enkelt uten større partiprogram og ideologigrunnlag, men enn 10 krav eller punkter man enes om at man vil ha igjennom, forklarer han.

Jan Emanuel er som sagt sosialdemokrat, men kjenner ikke igjen sitt eget parti i Sverige lenger.

    -Det er kun makt som betyr noe i dag. Ideologien i partiet er borte for lenge siden. I dag går man til sengs med hvilket ubetydelig småparti som helst, bare for å beholde makten. Man prostituerer seg, og gir avkall på alle grunnleggende ideologier bare for å klamre seg fast til makten. Til sist er det f.eks. miljøpartiet som får igjennom sine tåpelige krav, bare for at en inkompetent politiker skal få skinne i maktglansen.

Jan, som ved flere tilfeller har besøkt AUF på Utøya mener at politikere skal tjene folket, men at maktbalansen ofte blir snutt på hodet. Nå vil han gjøre en innsats på sørsiden av Gran Canaria. Ikke bare hans fysikk skal vises frem, nå vil han bruke både erfaring og økonomiske muskler for å revolusjonere Playan.

Gud har vært en støtte gjennom livet
Jan Emanuel er troende forteller han. Interessen og innsikten kom i tidlig alder. Under sin turbulente oppvekst fant han mye trøst i noen spennende tegneserier som viste seg å gjenspeile det gamle testamentet. Bladene slet han nesten ut.

    – Jeg likte Guds rolle som foresatt, en slags farsfigur som ledet ann i kjærlighet, men som også straffet om man gjorde noe galt. På den måten opparbeidet Jan lange monologer med Gud i oppveksten, noe som til forveksling kan kalles bønn, forklarer han

Jan i sin blåa ferrari

Deilig med oppmerksomhet! Et privat bilde av Jan Emanuel i en av sine dollarglis i Stockholm.

I dag mener han at det kanskje ble redningen hans, fordi troen har hjulpet ham til å ta mange riktige valg. Han er også opptatt av straff og tilgivelse, noe som skal komme i akkurat den rekkefølgen. Har du gjort noe galt må du først rette det opp før du kan få tilgivelse. Den balansen er viktig, påpeker han. Bortsett fra det er det viktig å huske at livet er fullt av andre enn deg selv. Anser du deg for å være en rettferdig person, skal du heller ikke tåle andres urett så lett.

    -Da jeg var liten så ønsket jeg meg så sårt en sykkel. Selvfølgelig bad jeg til Gud om hjelp. Men jeg fikk ingen sykkel, så da stjal jeg en istedenfor.

Det var da jeg lærte meg at det var enklere å få tilgivelse enn tillatelse, sier Jan og presiserer at det kan være en farlig vei å gå. Mange ganger føler jeg at mange politikere velger den veien.

En ny generasjon må få slippe til
Mens vi prater har et tysk, høylytt publikum tatt over serveringsstedet vi sitter på. En mikrofon har havnet i hendene på en ivrig pådriver og støynivået har økt betraktelig.

    -Jeg elsker den tyske SUB-kulturen sier Jan, idet vi reiser oss og bytter beite. Den tyske allsangen er overdøvende, men Jan har absolutt tålmodighet med den sjangeren. Tyske pensjonister synger med der de sitter med rufsete, små hunder i barnevogner og drikker sin formiddags pilsner.

Dette er super-coolt for dem, men se på gjennomsnittsalderen! En ny generasjon må få slippe til, eller i alle fall få leve side ved

Jan Emanuels telefon ringer

Jan Emanuels telefon ringer ustanselig. Forretningspartnere får klare instrukser, mens sønnen blir overøst med kjærlighetserklæringer. Vi får bare vente. Uten tvil en mann med mange jern i ilden.

Swedens Calling
Jan Emanuel er på vei hjem til Stockholm for denne gang. Han har forretninger i Sverige han må passe. Et sikkerhetsselskap, et beskyttet boende for utsatte kvinner, litt eiendommer, et verdipapir selskap og ikke minst et venturakapitalforetak som skaffer han litt klingende mynt i kassa.

Bortsett fra et eksentrisk ytre, får Jan Emanuel mye oppmerksomhet for sine kjøretøyer hjemme i Sverige. Det ryktes om raske båter, en rød Ferrari oppkalt etter Mona Sahlin og en skinnende og brautende Rolls Roys.

    -Det viktigste er å ha en visjon, sier Jan og blunker. Ingen tok meg på alvor da jeg ville inn i Riksdagen. Men jeg var den som fremmet flest forslag. Dessuten stengte jeg ned hele pelsdyrnæringen. Så det så! Det var ingen liten sak, sier han og vinker på gjensyn!!

Jan Emanuelle lutar sig fram