Señorío de Agüimes
…ett vins resa till toppen

På bara tjugo till tjugofem år har gamla mer eller mindre övergivna vinodlingar på Gran Canaria återupplivats och levererar i dag viner, som medaljerats i internationella tävlingar. Ett exempel är La Bodega Municipal de Agüimes, som etablerat en solid position med vinerna Señorío de Agüimes.

Kontroll av vingården.

Kontroll av vingården. Här växer Moscatel de Alejandría,den vita druvan med intensiv doft och smak. FOTO:Jéssica Santana

Bodega Municipal de Agüimes startades som ett kommunalt initiativ år 2000. Tanken var, att stödja och utveckla ekonomier med anknytning till landsbygden, vilket skulle inkluderade vin och olivolja. Både olivodlingarna och vinodlingarna har fått förfalla under långt mer än hundra år. Därför har projektet inriktat sig på att restaurera gamla odlingar och rädda de gamla sorterna av vin och oliver som fortfarande var vid liv. Vinrankorna har en särställning, eftersom de är endemiska, dvs att det är sorter, som inte återfinns någon annanstans i världen.

År 2003 invigs bodegans nya anläggningar. Bodegan är belägen vid den södra infarten till Agüimes med en storslagen utsikt över slättlandskapet Llanos och Arinaga längst ut vid kusten.  Från början bestod anläggningen av ett skjul med vinpress, jästankar, olivoljepress. Den nya anläggningen innehåller allt för vinframställning och olivoljeproduktion, samt en restaurang med det självklara namnet Señorío de Agüimes. Bodegan med vinpressen och oljepressen kan inte ta emot besöksgrupper.

Kapaciteten är 10.000 liter vin per, men produktionen är inte där än.

Vinets historia på Kanarieöarna började med spanjorernas kolonisation av öarna i slutet av 1400-talet. Då introducerades vinrankan, även om det finns spår av tidigare vinstockar, som infördes av portugiser. Vinstockarna hade främst sitt ursprung från östra delarna av Medelhavet. Under 1500-  och 1600-hundratalet hade Tenerife en blomstrande och mycket lönsam vinindustri, som exporterade till de starka importörerna England och Holland. Engelska intressen kom genom olika smarta drag att kontrollera hela industrin, vilket fick till följd att priserna ökade så att andra aktörer, främst portugisiska vinhandlare, kunde priskonkurrera och den kanariska vinhandeln dör kvävningsdöden.

Detta är huvuddragen i vinodlingarnas deklination under 1700-talet och fram till nu. Tenerife och Lanzarote började återhämta sig redan under 1900-talet, men Gran Canaria kom på banan först i de sista åren av 1900.

La Bodega Municipal de Agüimes
La Bodega Municipal de Agüimes är inrymd i en byggnad, som även rymmer restaurangen Señiorío de Agüimes. FOTO:Jéssica Santana

Señorío de Agüimes blir namnet på vinet från Bodega de Agüimes. Namnvalet refererar till vinets och biskopsväldets betydelse i Agüimes under äldre tider, 1487-1837, 350 år, under vilken tid som Aügimes styrdes från biskopsstolen, Señorío Episcopal.

Biskopsstyret kom till genom av att den spanska kronan ”betalade” tillbaka för kyrkans finansiella stöd till fälttåget för att erövra Gran Canaria. Den 27 mars 1649 installerade sig den kyrkliga orden Santo Domingo och har sedan dess, och fram till konfiskeringen den 29 juli 1837, styrt Agüimes.

Flaska

Señorío de Agüimes
Tinto Barrica: Vinet har en rubinröd klar färg. Dess doft upplevs medelintensiv. I gomen harmoniskt, lugnt, mjulkt (suavidad) och elegant, alkoholhalt cirka 13%. Crianza på franska ekfat. Listán Negro utgör basen i vinet. Cosecha 2020.
Peñín 94

Det har satt sin prägel på staden, främst genom att den episkopala styrningen ledde till ekonomisk stagnation. Det innebar, förutom att den spanska kronan irriterades över svaga skatteintäkter, även att staden inte utvecklades, vilket är en av orsakerna till att staden har en arkitektonisk skatt av gamla byggnader samlade i ”casco histórico”, de historiska kvarteren, väl värda ett eget besök.

Vinerna, druvorna och medaljerna.
Druvorna skördas i området runt Agüimes i augusti – september. Vingårdarna är gamla familjejordbruk, oftast inte ens med en yta av en hektar. Jorden har gått i arv i generationer. Likaså de gamla vinstockarna. Det har dock krävts ett genomgripande restaureringsarbete, vilket inneburit utsortering av vinstockar, som nått slutet, nyplantering med sticklingar från gamla stockar och beskärning. Det senare har varit en match, enär det har skurit i hjärtat att skära ner starka stockar till den standard, som krävs för att producera högklassigt vin.

Señorío de Agüimes utvecklar den här säsongen ett nytt sött vin som jäses i nya ekfat. Det har tagits in 800 kg druvor för det här utvecklingsprojektet. Utvecklingen övervakas av önologen Javier Ventura.

Målinriktat arbete på vinfälten och i bodegan har under mindre än tjugo resulterat i viner som belönats med mer än trettio utmärkelser.

Under alla omständigheter var Agüimes enligt historiska annaler ett viktigt vinproducerande område under seklerna XV och XVI (i.e. 1400- och 1500-talen). Under 1800-talet var vinodlingen, med undantag för enskilda familjers gårdsbehov, i praktiken helt övergiven.

Poängsättningen av spanskt vin, Guía Peñin.
Den vanligaste skalan för poängsättning av vin spänner från 50 till högsta betyget 100. Skalan kommer ursprungligen från en amerikansk vinskribent, som bedömer viner över hela världen. Guía Peñin är en katalog / guide, som kommer ut en gång per år, över dryga 10.000 testade spanska viner.

Viner med poäng mellan 80-89 anses vara mycket bra viner och 90-94 excellenta viner samt 95 -100 exceptionella viner.

Señorío de Agüimes

Bedömning av Señorío de Agüimes

Señorío deAgüimes Blanco: Vinet har en halmgul till gröngul blek färg, ren, ljus och brilljant. Dess doft är intensiv med primära aromer från druvan Moscatel, tropiska frukter, kvitten, aprikos, päron, ananas.  I gomen upplevs vinet balanserat med en frisk och livlig syra, retronasala aromer av torkade frukter (russin / daddlar typiskt för Moscatel), alkoholhalt cirka 12%.

Moscatel de Alejandría och Listan Blanco utgör basen i vinet. Cosecha 2020

Señorío de Agüimes blir namnet på vinet från Bodega de Agüimes. Namnvalet refererar till vinets och biskopsväldets betydelse i Agüimes under äldre tider, 1487-1837, 350 år, under vilken tid som Aügimes styrdes från biskopsstolen, Señorío Episcopal.

Biskopsstyret kom till genom av att den spanska kronan ”betalade” tillbaka för kyrkans finansiella stöd till fälttåget för att erövra Gran Canaria. Den 27 mars 1649 installerade sig den kyrkliga orden Santo Domingo och har sedan dess, och fram till konfiskeringen den 29 juli 1837, styrt Agüimes.

Olivoljan ”Caserío de Temisas extra virgen
Bogeda Municipal de Agüimes installerade en olivoljekvarn år 2005. Avsikten var att väcka liv i olivoljetillverkningen och ge ortens olivbönder en lönsam avsättning för oliver.

I år levererar runt 60-talet olivbönder till kvarnen där oliverna kallpressas till olivolja ”extra virgen”. Redan under den första månaden har det levererats dryga 6000 kilo oliver, vilket är tre gånger mer än hela förra årets skörd. Skörden börjar i slutet av augusti, beroende på väder och mognadsgrad, och pågår till mitten av december. Sista leveransen tas emot den 13 december i år.

Det är i huvudsak tre olivsorter som odlas och skördas. Den urgamla kanariska Verdial (10%) samt Picua (50%) och Arbequina (40%). Plockningen sker manuellt, och endast oliver med rätt mognad utan fel och skräp tas emot till pressning. Plockningen sker antingen helt för hand (el ordeño) eller med en andra manuell metod med hjälp av stavar (varas), med vilka man slår försiktigt på trädet eller med ”kammar”, så frukten rasar ner och samlas på filtar.

Jungfruoljan ‘Caserío de Temisas’ är en högklassig produkt, med aromer påminnande om klippt gräs med balanserad bitterhet.

Hur tar du dig till Agüimes och la Oficina Turístico.

Med buss från söder (linjerna 1, 25, 36) eller norr (linje 1) till hållplats Cruze de Arinaga. Byt till linje 22. Buss 22 kommer från Arinaga och kör genom rondellen och upp mot bergen. Till den hållplatsen är det 280 meter från där du nyss klev av.  Bussen landar på la estación Guagua, och därifrån är det en kort väg in till den historiska stadsdelen.

Turistinformationen ligger på Plaza de San Antón och är inrymt i en gammal klosterbyggnad och rymmer ett muséum. Här säljs även vinet Señorío de Agüimes och olivoljan Caserío de Temisas. Det finns gott om små restauranger och kaféer den gamla stadsdelen.