Spennende stier til…

Vista Noruega

Bakgrunnen for disse tursidene er et ukesopphold i San Agustín i forbindelse med nyttårshelgen. En bror hadde lagt 60-årsfeiringen til Gran Canaria, med den nærmeste familien som gjester. Det var en utrolig hyggelig sosial ramme omkring en åremålsdag, der det også ble tid til to dager med langtur i det vakre området mellom Mogán- og Arguineguín-dalene. Våre to langturer inn i området fra hver av de to dalene møttes langs den samme stien over høydedraget Morro de los Majanos (morro betyr avrundet fjelltopp) i omtrent 3 km, forbi en kjempehøy steinvarde, med et fantastisk panoramaskue, på vår GPS målt til 915 meter.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Morro de Los Majanos

Vi ser oppover mot Morro de Los Majanos med Vista Noruega fra veien ned mot Playa de Tauro (Tur 2 og 3)

Det slo oss mer og mer at dette stedet må alle turglade nordmann (og selvsagt alle andre turgåere) få oppleve. Hvorfor kan man spørre. Grunnen er at her har man det beste utsiktspunktet over hele ”Norskekysten” på Gran Canaria. Herfra kan nemlig alle se ned til bostedet sitt på denne delen av Gran Canaria, ettersom  man ser hele kysten med sine mange feriesteder mellom Puerto de Mogán og San Agustín i hver sin ende. Her ser man noe av Playa del Cura og nedre del av Tauro-dalen.

Norsk Flagga

Her ser man videre østover hele Puerto Rico, Arguineguín, Maspalomas og Playa del Inglés. Det finnes neppe noe vakrere sted å skue utover de jevnt skrånende ryggene mellom mer eller mindre dype daler, som har skåret seg ned i landskapet (Se bilde sida)

Vestover ser man mot den ville vestkysten på Gran Canaria, og langt ute i havet Teide på Tenerife, østover den store sletten Llano de Cortadores og passet Degollada de Cortadores der stien forsvinner ned i Arguineguín-dalen og grusveien ned mot kysten forbi Norskeplassen starter. I samme retning ligger også 791 m høye El Cabezote, med Ivarsplass (se senere). Vender man blikket innover øya rett ovenfor varden, ser man 1426 m høye Inagua og den høyeste toppen mellom de to hoveddalene, 1225 m høye Montaña de Tauro – begge spennende turområder.

Det er allerede mange norske navn i det store turområdet mellom Mogán- og Arguineguín-dalene, mest kjent og besøkt er La Plaza Noruega på høydedraget innenfor Arguineguín og Puerto Rico. Norskeplassen på 315 m ble opprettet i 1989, som en gave skjenket av Mogán kommune. Vårt Vista Noruega ligger på høydedraget mellom de to store dalene Barranco de Tauro og Barranco del Taurito, 8 km fra kysten, omtrent på høyde med Mogán og snaue to km fra ”To rom og kjøkken”, for de som er kjente i området. Stedet er ingen topp, men ligger oppe i sørsiden av et jevnt skrånende høydedrag.     

Norskeplassen er et turmål som i praksis alle kan gå til. For å komme til Vista Noruega, må man slite langt mer. Atkomsten er betydelig lengre – idet våre to foreslåtte turer er 20 og 16 km lange.

Antall høydemeter opp og ned er også betydelig, med henholdsvis 1000 og 750 høydemeter. Været bør definitivt være bra – for det er utsikten som er imponerende.

Tur 1 er en runde fra øst, med utgangspunkt La Solana i Arguineguín-dalen. Her går det ikke buss, og egen bil er således best egnet. Tur 2 egner seg derimot svært bra for kollektiv transport ettersom det er en tur med bussholdeplass både ved starten Molino de Viento rett sør for Mogán (eventuelt El Cercado nord for Puerto de Mogán) og målet Playa de Tauro.

Hus vid Tauro Alto
Hus ved Tauro Alto

Tur 1: Rundtur fra La Solana

Dette er en lang, men opplevelsesrik runde som med 20 km og 1000 høydemeter stigning må kunne kalles en skikkelig dagstur. Det krever spreke turbein som tåler å gå langt – og sekk med ekstra klær og godt med mat og drikke. Det er ingen offentlig kommunikasjon til startstedet La Solana – egen bil er det absolutt enkleste for både å komme dit og etter rundturen enkelt komme seg hjem. VI kan love en opplevelsesrik tur, men Tur 2 er intet dårlig alternativ og grei med buss både til startsted og fra turmål.

FAKTA OM TUREN:

  • 20 km
  • 1000 høydemeter
  • 7 timer
utsikt nordover
Vakker utsikt nordover fra stien mellom La Solana og Degollada de Cortadores

La Solana – Degollada de Cortadores

Kjør oppover GC-505 i Arguineguín-dalen til Km 18.2, der det er parkeringsplass langs veien ved La Solana. Vi er her på 575 høydemeter. Stien starter ved en liten steinstøtte og skilt ”Skarp sving” rett nedenfor P-plassen. God sti fører sørover på skrå opp siden til Degollada de Cortadores, som sees foran toppen med mast. Det er bare sol i siden om formiddagen. Stien passerer den inngjerdede eiendommen til Juan Rivero Ortega, og byr på mer og mer fantastisk utsikt over til motsatte dalside. Man ser etter hvert også Soria med demningen, karakteristiske Roque Nublo og høyest på Gran Canaria, 1956 m høye Pico de las Nieves med sine mange master.

Stien passerer en hylle i den bratte fjellsiden etter 2 km og 100 høydemeter, der det er en kort strekning som noen opplever litt skummel. 1 km senere er man oppe i Degollada de Cortadores, etter en snau time og omtrent 150 høydemeter fra La Solana. Her står det skiltet 2000 m ned til La Solana som sti PR GC-45, men som allerede antydet er den 3 km.

Man ser nå rett innover sletteområdet Llano de Cortadores, omkranset av noen høydedrag. Montaña de Tauro på 1225 m er høyest mot nordvest, som den til venstre av to runde, med en spissere topp i mellom. El Cabezote med 791 m er høydedraget mot sørvest, med Ivarsplass. Historien om stedet – og med turbeskrivelse – kan du for øvrig lese i vår ”Turguide til Gran Canaria”, side 93. Rett frem ligger høydedraget Morro de los Majanos, bak den kjempestore dalen Barranco de Tauro. Oppe i sørsiden av dette høydedraget ligger Vista Noruega.

Grusveien til venstre fra Degollada de Cortadores fører via Norskeplassen ned til Arguineguín og Puerto Rico. Mot høyre går det to stier, og ta den bredeste til høyre. Den andre krysser en stor vannrenne – som i perioder fører vann fra Tauro-området ned til sørkysten – og passerer et stort tre, med en gammel steinsatt treskeplass (era) rett før. Rundturen kommer tilbake her.

Degollada de Cortadores – Vista Noruega

Stien fører oppover i høyden, over en kort strekning på bar, brun lavaberggrunn, men etter hvert nedover mot den store vannrennen. Stien passerer etter 2 km fra Cortadores rett ovenfor et vannhus, og nå kommer pinjetrærne inn i landskapsbildet. Stien er bred og lettgått, med den pinjeskogkledde Tauro-siden opp til høyre og den dype Tauro-dalen ned til venstre. Vannrennen fortsetter sørover i siden, en renne som stien på denne runden senere krysser.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Stien krysser to markerte dalfører (barranco’er), den siste med et stup ned i dalen. Den fører i en bratt kneik opp til ”Champagneplassen” vår på 960 m, med panorama-utsikt sørover. Dette er nå mindre enn 400 m til et av de store stidelene i området, 5 km fra Cortadores. Det står riktignok ”La Solana 6000 m / Cortadores 4000 m” langs stien du har kommet, men vi har større grunn til å stole på vår GPS som sier henholdsvis 8 og 5 km …

Stien videre sørover er skiltet ”GC-45 Casas de Tauro 4000 m / Cortadores 6000 m /

La Solana 9000 m, men det er – stadig på våre GPS-målte avstander – 12 km tilbake til La Solana. Dermed er hele denne runden 20 km, mot skiltenes tilsvarende 15 km.

Stien mot høyre (videre vestover) kommer etter bare 300 m til stidelet ved ”To rom og kjøkken”, som ligger rett ved det imponerende stupet mot Mogán-dalen, der stien fra vest starter, beskrevet i Tur 2. Gå endelig den bare 50-60 m lange avstikkeren ut på kanten før stien følges tilbake til det første stidelet og man tar sørover mot Casas de Tauro. Den er meget lettgått bortover ryggen, mest på høyre side, men med et par steder nær den stupbratte østsiden mot Tauro-dalen og dermed en fantastisk utsikt. Stien krysser et lite skogholt av pinjetrær. Til høyre ser man mot 984 m høye Guirre og dalen Barranco del Taurito som skiller de to ryggene. Dalen ender ved kysten i turistedet Taurito Playa rett øst for Puerto de Mogán.

Når man ser et ensomt tre til høyre for stien, er dette rett før den kjempefine steinvarden Vista Noruega etter 2,3 km fra stidelet. Etter 10 kilometers gange, halvveis på runden, er dette det velfortjente og selvsagte rastestedet.

Vista Noruega – La Solana

Fortsett turen på den bare, brune berggrunnen videre sørover ned mot en grusvei som passerer en stor bygning (Tocina) nede på sletten Llanos de Gamona. Stien passerer etter 800 m en sammenrast steinvarde, med stier til begge sider. Stien rett frem fortsetter ut på grusveien, som fører ned til Playa de Tauro (som Tur 2), men for denne rundturen følges tydelig sti mot venstre nedover dalsiden mot Casas de Tauro Alto, noen hus man snart ser nede i dalen. Den krysser den allerede nevnte vannrennen fra Tauro-fjellene. Nesten nede i dalen kommer en bredere sti fra venstre, ta her til høyre og ned på grusveien i dalen ved et kjempestort tuntre (og et bilvrak).

Følg grusveien oppover dalen, der man etter vel 500 m følger en slags gammel anleggsvei til venstre på skrå opp siden, opp til en demning etter 350 m, med høyt siv på venstre side. Dette er Presa del Embudo. Følg stien gjennom sivet, eventuelt en sti som fører noe opp i høyden og ned i den andre enden ved full vannstand. Stien følger så elveleiet oppover i vel 800 m, delvis langsetter og delvis litt oppe i siden, først på høyre, senere også litt på venstre. Ved en enslig hvitmalt T fører så stien oppover siden, idet 260 høydemeter stigning venter på en for det meste pent oppbygd sti, med mer og mer utsikt.

Vel oppe i høyden er det stidele, når det er 4 km lettgått tur ned til La Solana. Foran ligger slettelandskapet Llano de Cortadores med jorder og litt spredt bebyggelse. Ivarsplass ligge oppe i høyden til høyre, med tydelig sti opp siden. Bare 80 høydemeter stigning venter om du har spreke turbein og har snaue 30 minutter ekstra tid til rådighet. Fortsett ellers til venstre (nordøstover) forbi en liten kirke i fjellveggen og over sletten til Degollada de Cortadores, først på venstre side av et gjerde og så på skrå til venstre forbi et stort pinjetre og over vannrennen til Degollada de Cortadores, der du kom opp 5-6 timer tidligere…

varden på Vista Noruega
Fra varden på Vista Noruega er det en fantastisk utsikt nedover mot sørvestkysten. Vi ser Puerto de Mogan midt i bildet og Playa de Tauro i venstre bildekant
Tur 2: Molino de Viento – Playa de Tauro

For dem som benytter offentlig kommunikasjon, er dette det ideelle turvalget. Ta buss til Puerto de Mogán og bytt her til Mogán-bussen, med avstigning Molino de Viento. Her venter en bratt, men spektakulær oppstigning og videre en sti til steinhuset ”To rom og kjøkken”. Fortsett på nydelig og lettgått sti til Vista Noruega, hele tiden med panoramaskue mot kysten. Utsikt er det også når stien fører over på en nesten 10 km lang grusvei ned til Playa de Tauro, der man tar buss eller taxi videre.

Molino de Viento – Vista Noruega

FAKTA OM TUREN:

  • 16 km
  • 750 høydemeter opp og 980 høydemeter ned
  • 6 timer

Startstedet er landemerket Molino de Viento (”Mølla”) rett sør for Mogán, med bussholdeplass, på 230 høydemeter. Følg asfaltveien opp siden langs et gjerde i 400 m og så en grusvei til høyre, der gårdsveien svinger til venstre. Ta straks en steinsatt sti opp til venstre, med et lite treskilt som peker til Los Laderones, som er stedet der stien kommer opp på høydedraget. Stien krysser etter 150 m elveleiet fra venstre til høyre og fører oppover en grusrygg frem til den fortsetter i ganske bratte svinger oppover den buskkledde siden.

Etter vel 1 km og 460 høydemeter kommer man opp på en hylle, der stien fører mot høyre. Den passerer en stor hule og går via en siste bratt kneik opp på høydedraget etter til sammen vel 500 høydemeter og en time – eller nærmere halvannen?

Her peker skiltet ”PR GC-46 Molino de Viento 1500 m” nedover stien du har kommet opp og videre opp mot venstre ”Degollada de Las Lapas 3000 m”, også som GC-46. Her står også grønnhvite skilt ”El Guirre S.L. 3 / Degollada de Las Lapas”. Sørover platået fører en uskiltet, men tydelig sti. Den fører ned til El Cercado (til ”Cooperativen” ved hovedveien), med bussholdeplass og en alternativ oppstigning om man synes Molino de Viento-turen virker bratt og høydeutsatt (og beskrevet i ”Turguide til Gran Canaria” side 115).

I krysset er det en ellipseformet steinmur – restene etter et gammelt overnattingssted? Fra krysset kan man i klart vær se Teide mot vest og også den meget populære stien mellom Mogán og Veneguera. Dessuten ser man tydelig bilveien som fører i høyden over passet til venstre for Montaña de Inagua mot San Nicolás på vestkysten. Fortsett på bred sti med jevn stigning oppover mot Montaña de Tauro, idet man etter hvert ser mer og mer av sørkysten (Arguineguín og Puerto Rico) og naboøyene La Palma og El Hierro langt ute i havet.

"To rom og kjøkken"
”To rom og kjøkken”

Etter 3 km jevn stigning er man fremme ved steinhuset ”To rom og kjøkken”, som ligger på nesten 1000 høydemeter. Stien mot Montaña de Tauro-høydedraget er uskiltet og fortsetter videre oppover siden (og beskrevet på side 125 i ”Turguide til Gran Canaria”). Før turen videre MÅ du gå snaue 50-60 m vestover og nyte den fantastiske utsikten over Mogán- og Montaña de Inagua-området

Fortsett stien skiltet mot La Solana og Cortadores. Den krysser et lite bekkeleie og kommer etter 300 m til et neste skiltet stidele, der turen videre følger stien til høyre, skiltet blant annet ”GC-45 Casas de Tauro 4000 m”. Runden beskrevet som Tur 1 fra La Solana kommer her opp stien fra venstre.

Vista Noruega – Playa de Tauro

Følg turbeskrivelsen i Tur 1 til Vista Noruega (med velfortjent pause) og videre ned til den sammenraste steinvarden beskrevet der. Fortsett rett frem på en heller utvasket grusvei i 1,5 km til en stor bygning, med restene etter et hus ut mot østsiden. Man ser her ned til Casas de Tauro Alto, som Tur 1 passerer. 

Fortsett grusveien nedover ryggen, der man i en høyresving etter et bilvrak i grøfta ser imponerende rett ned i Tauro-dalen. Veien fører ned til et område med et stort gårdsbruk, med en gammel vannrenne langs veien og geite- / sauefjøs på venstre side før et stort vannbasseng på en kolle.

Veien fører gjennom gammel dyrket mark, med panoramautsikt mot daler og kystområdet. På ett sted er ryggen så smal at veien tar hele bredden. Et stykke av veien nedover har sementdekke. Den krysser over den østre tunnelinngangen til 2477 m lange Túnel de Taurito på motorveien GC-1 og kommer ned til en bom ved en stor grusplass. Følg grusveien ned til venstre, mot motorveibroen Viaducto de Tauro, der grusveien oppover dalen er sperret med kjetting og forbud både for gående og kjørende. Forbudet har kommet med motorveien, for dette er atkomsten til Tauro-dalen og en mye benyttet turvei oppover dalen, forbi Casas de Tauro Alto – og som beskrevet på side 88 i ”Turguide til Gran Canaria”.

Fra veibroen følges veien Calle El Cernícalo til høyre og hovedveien Avenida del Guincho videre sørover langs husene i Urbanización Morro del Guincho ned til bussholdeplass ved den gamle hovedveien GC-500. Dette er etter omtrent halvannen kilometer fra motorveien og rett ved Playa de Tauro, nabostranda til Amadores, hvis ende kan skimtes på skrå ut mot venstre. Ta buss eller stopp en taxi for å komme videre.

På sykkel
På sykkel fra Playa de Tauro mot Vista Noruega

Tur 3: Playa de Tauro – Vista Noruega

Ved enden av grusveien, oppe i høyden nedenfor Vista Noruega, møtte vi en terrengsyklist – som ikke overraskende var norsk. Han hadde syklet grusveien fra Playa de Tauro og dermed tilbakelagt mer enn 800 høydemeter. Noen spreke turgåere i høyt tempo, som vi møtte på stien ovenfor Vista Noruega, var også norske og hadde gått den samme veien, men altså da til fots. Vi bare nevner denne turmuligheten fra sør, i tillegg til La Solana-starten fra øst og Molino de Viento-starten fra vest.

Turen trenger ingen spesiell beskrivelse, annet enn å finne starten på grusveien ved motorveibroen. Fra den gamle hovedveien forbi Playa de Tauro (Km 37.2 på GC-500) følges Avenida del Guincho oppover dalen i omtrent halvannen km, til rett etter Urbanización Morro del Guincho. Der grusveien rett frem er sperret med kjetting og skilt, følges bred grusvei opp til venstre til stor grusplass. Her starter grusveien videre oppover høydedraget med en bom, plassert der veien fører over tunnelinngangen.

FAKTA OM TUREN:

  • 11 km én vei
  • 925 høydemeter