ETT ÅR HAR GÅTT…DRYGT!

I mitten på mars infördes ”el estado de alarma” i Spanien. Alarmläge. Definitivt ingen överdrift, även om det nog inte var många som då trodde att denna situation skulle hålla i sig i över ett år… Och kanske var det tur…?

Siffrorna i tabellerna vid sidan av denna text talar sitt eget, mycket tydliga, språk. Tänk om alla länder var som Tjeckien…. I mars!

När lättar det igen? När kan vi förvänta oss att ständigt se flygplanen gå in för landning på ”Aeropuerto de Gran Canaria” igen? När kan vi hamna i ständiga köer bakom transferbussarna igen? Och så vidare…

Frågorna är svåra, om inte omöjliga, att svara på. Hur många gånger har vi inte förflyttat vår tidshorisont hittills under pandemin? Men vi går onekligen mot ljusare tider. Tidningarna fylls dagligen av statistik hur många människor som fått en eller två doser av något av de vaccin som ges. Med andra ord finns det dagligen en mängd nya människor som i princip redan skulle kunna resa… Utan någon större risk.

Dessa skulle kunna vara med om att få hjulen i rullning igen. Att få den mycket ansträngda ekonomin att sakta ändra riktning. Vidare skulle massor av människor kunna få återgå till sina jobb. Och sist, men inte minst, så skulle allt detta ge oss alla en injektion av optimism och glädje, något som jag tror vi är i behov av.

Men ändå sker ingenting! Nej, det är nästan tvärtom. Tuffare, och ibland riktigt konstiga, restriktioner införs.

Klicka för att se statistik tabellen!

Ankommande turister tabell

Tveksamma uttalanden från myndighetspersoner som bestämt tar avstånd från att resa – åtminstone utanför det egna landets gränser. Allt medan flygbolag, hotell, researrangörer och resebyråer, restauranger och barer med alla sina leverantörer går på knäna!

Varför är det så? Det finns kanske inget konkret svar på den frågan. Men sannerligen luktar det som om en mängd länder vill sträva efter att behålla de sina på hemmaplan. Kan det vara av nationalekonomiska anledningar? Helt klart är att hanteringen av coronakrisen skapat en ny typ av nationalism, som vi kommer att få lida för under lång tid.

Nej, låt de som är vaccinerade, och de som har antikroppar få resa fritt med start nu. På så sätt kan vi skapa allt det som jag tidigare nämnde i artikeln. Dessutom sakta och säkert, för att på så sätt undvika det kaos som annars kan bli verklighet då vi skall släppa hela Europa ut på grönbete samtidigt.