Uno Sand

Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Logo
Flamranka
Titular

– Pyrostegia venusta

I familjen Bignoniaceae  (katalpaväxter) är en vedartad kraftfull lian. När Du färdas upp i bergen genom de pittoreska kanariska byarna signalerar den sin plats genom de intensivt orangefärgade blommorna, som visar sig hela året med vissa individuella viloperioder. Flamrankan klättrar över murar, stenar o staket, blir 10-tals meter lång och grenar sig oupphörligt. Därmed bildar den täta mattor. Bladen är vintergröna, ganska suckulenta och är 3-delade liksom klänget. De doftlösa ca 6 cm långa trumpetlika, orangeröda blommorna

Blomma i närbild

kommer i bladvecken och med sina utskjutande ståndare bildar de stora knippen. De kallas på engelska för Chinese Cracker Flower eftersom de liknar kinesiska smällare.

Pyrostegia hör hemma i södra Brasilien, norra Argentina och Bolivia och fördes till Kew Garden i London i början av 1800-talet av amiralen lord Beresford och finns nu över hela den tropiska världen. Flamrankan vill gärna ha full sol och tål både saltstänk o torka.

Eftersom den dessutom inte är så kinkig på jordkvalité och surhetsgrad, kan den – hur otroligt det än kan låta – av somliga uppfattas som ett ogräs.

Främst är trots allt den snabbväxande flamrankan en uppskattad prydnadsväxt, men den lär som många andra växter ha en medicinsk potential som antioxidant.