På tur med Anita og Birger Løvland

Anita og Birger Løvlands turguider er blitt velkjente for nordmenn som går turer i fjell- og kystområdene i sydligere strøk. Deres bøker om Kanariøyene, Mallorca, Azorene og Madeira har fått mange til å oppdage de utrolig flotte turmulighetene som finnes på disse øyene.

Turguide til Gran Canaria kom i 2012, med 34 turer over hele øya. Noen hundre km turer de siste årene, først og fremst omkring områdene på sørsiden av øya der nesten alle turistene bor, har ført til at de nå har laget en Turguide til Gran Canaria Sør, med 44 nye turer.

Mandelblomstens vandrings rute; Tejeda – Cruz de Timagada

Blomma och karta

Tidigare publicerad 2015

Denne vandringen begynner i Tejedas dalgang, med stigning på 15 grader opp til Curz de Timagada. Denne veien tillater deg å vinne et fantastisk perspektiv over Tejeda og dens småbyer (La Tosca, La Solana, La Degollada og Caìdas grottene), Artenara og Roque Bentayga. Vandringsveien er eksepsjonelt vakker, full av mandeltrær i full blomst på denne tiden. I hele sin forlengning er den som en utisktpost å betrakte. Denne stien var tidligere brukt av Timagada innbyggerne, når de hadde et ærende ned til byen Tejeda, spesielt på søndag morgen da gudstjenesten kalte. Deretter var dagen åpen og fri fra landbruk og jordbruk.

Roque Bentayga
Birger Vandrar

Cruz de Tejeda – Barranco de la Mina

Turforslag nr. 21, tatt fra boken “Turguide
til Gran Canaria”

Dalføret Barranco de la Mina imponerer ikke med sin størrelse. Den virker heller ikke særlig spennende når du ser nedover dalen fra passet Degollada de BeBecerra, et par kilometer sør for Cruz de Tejeda. For samtidig som du østover ser ned i Barranco de la Mina, ser du den motsatte veien ut over det imponerende og dramatiske landskapet omkring dalene

Barranco de Tejeda og Barranco de Grande, med blant annet Roque Nublo og Roque Bentayga. Her stopper nær sagt alle turistbussene, og vi garanterer at det er utsikten vestover som stjeler oppmerksomheten. Hva er så fascinerende med Barranco de la Mina – eller Barranco de las Nieves (som faktisk betyr snødalen) som andre kart kaller den? Dalen er bare et par kilometer lang før en ny bilvei og landsbyen Las Lagunetas dukker opp. Kort er den, men utrolig vill og vakker. Gå den i mars og opplev en fruktblomstring som kan måle seg med selveste Hardanger. Da renner det dessuten vann i elveleiet, der det dannes små fossestryk, og til og med en kulp der vi bare måtte bade. Dalen og stien starter bred og slak, men det blir både smal og bratt det siste stykket. Bilveien opp til Cruz de Tejeda er nesten 5 kilometer lang, men med snarveier mellom de lange svingene, blir turen opp langt kortere.

“Turguide til Gran Canaria Sør”

utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria.

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Tejeda

Tejeda By

Cruz de Timagada

Vägkorset Cruz de Timagada

La Solana

Byn La Solana

La Degollada

Byn La Degollada

La Solana

Byn La Solana

Timagada

Timagada By

Artenara

By Artenara

Cruz de Tejeda

Vägkorset Cruz de Tejeda

Barranco de la Mina

Ravin Barranco de la Mina