Södra Gran Canarias första hotell fyller 50 år
Bygge

Många skakade på huvudet när det stod klart att företagaren Francisco Jose Diaz-Casanova från Las Palmas hade bett den mycket kända, kanariska, arkitekten Manuel de la Peña att rita ett hotell som skulle byggas i San Agustín, på södra delen av Gran Canaria. Namnet på hotellet skulle bli ”Hotel Folias”. Året var 1962 och året efter började hotell Folias att byggas.

Men för att få med oss hela historien måste vi gå ytterligare ett par år tillbaka i tiden. Redan 1961 utlystes en internationell tävling för att utforma södra Gran Canaria som turistområde. Året därpå korades vinnaren, en fransk studio som hette As Atea+Setap. Senare samma år, närmare bestämt den 15 oktober 1962, togs det första spadtaget på det som skulle komma att bli en av världens största turistorter.

Det allra första som byggdes i San Agustín var restaurangen ”La Rotonda” och det lilla bungalowområdet ”Los Caracoles”. Bägge invigdes i mars 1964. Restaurangen revs 1982 medan bungalowerna fortfarande njuter sitt priviligerade läge längs med strandpromenaden i San Agustín. Bägge byggnationerna gjordes av familjen Castillo, ägare till nästan all mark på södra Gran Canaria på den tiden, och tillika känd som ”tomatgreven”.

Hotell Folias invigdes den 16 december 1965. Den officiella kategorin blev hotell med 4 stjärnor. De 79 rummen, varav 2 sviter fördelades på hotellets 8 våningar.  De ca. 40 anställda på hotellet kunde övernatta på installationer som byggdes på taket. Det var enda sättet för personalen att kunna komma till jobbet!

Diaz-Casanova lät också ett antal lovande konstnärer få vara med att dekorera hotellet. De som valdes ut är idag mycket kända, kanariska konstnärer; Martin Chirino, Millares, Pepe Damaso och Cesar Manrique. Den senare, nu avliden, blev, vid sidan av sitt konstnärsskap också mycket känd för att ha infört krav på låg bebyggelse i turistområdena där endast vissa färger accepterades. Pepe Damaso är fortfarande idag den kanske mest kände levande konstnären. Hans stora Folias verk finns idag att skåda i receptionen på hotellet. Diaz-Casanova tilldelades kommunens hedersmedalj 1998.

San Agustin 60 talet

Folias köptes så småningom av den svenska researrangören Atlas, som på den tiden ägdes av det norska flygbolaget Braathens. Detta var kanske den mest glamorösa tiden för hotellet. Många skandinaver, både de som bodde på hotellet och de som kom från andra hotell, besökte Folias för att få se Charlie Norman med familj och band uppträda under vinterhalvåret.

Atlas Resor såldes på 80-talet till Wallenbergägda Stockholm-Saltsjön. De nya ägarna ville följa marknaden och byggde därför om hotellet till lägenhetshotell där små och relativt trånga studiolägenheter ersatte de tidigare dubbelrummen.

När det var dags för den stora invigningsdagen så berättas det att de olika inblandade i bygget inte riktigt kunde komma överens om vilka som skulle bjudas in. Till slut valde man att bjuda in ”alla som ville komma”. Men med tanke på avståndet och de dåliga vägarna till syd, samt att invigningen lades till en veckodag klockan 19.30 då många fortfarande jobbade gjorde att man inte räknade med så stor uppslutning. Dessutom krävdes smoking för tillställningen… Men oj så fel man hade. Hotellet fylldes upp av stora mängder människor som ville vara med att inviga södra Gran Canarias första hotell.

Hotell Folias blev omgående ett centrum för svenska turister som valde den soligare sydkusten framför traditionella Las Palmas. San Agustín hade på sätt och vis blivit lite ”svenskt” i och med att flera byggmästare med Sven Kviborg i spetsen, satsat stort här.

San Agustin 60 talet
San Agustin 60 talet

Men Atlas framtid hotades och arrangören med hotell såldes till värsta konkurenten Fritidsresor. När man inte hittade någon klar plats för Atlas, lades arrangören ner och Folias fortsatte i Fritidsresors program. 

Men inte heller Fritidsresor skulle bli så långvariga på hotell Folias. Dålig lönsamhet gjorde att företagets hotellbolag valde att sälja Folias till katalanska ägare. Detta skedde 2005. Det katalanska bolaget gjorde stora investeringar och byggde bland annat om alla konferenslokaler till nya lägenheter och de 79 enheterna förvandlades till drygt 100. För att finansiera köp och ombyggnad såldes nästan hälften av lägenheterna till privata investerare, som förband sig att lämna sina lägenheter tillbaka till uthyrning.

I och med den svåra ekonomiska kris som drabbade Spanien och Kanarieöarna från 2008 gick det illa för de nya ägarna. Betalningar ställdes in, personalen fick ingen lön och till slut, den första juni 2011 stängdes hotellet.

Men nytt liv skulle väckas och lagom till 50 års jubileet av det första spadtaget på södra Gran Canaria öppnades dörrarna till Folias igen. Sedan dess har det populära hotellet återigen tagit emot mängder av skandinaviska turister, som än idag uppskattar att bo på det allra första hotellet på södra Gran Canaria.

Källa: Vi tackar den kanariske historikern Pedro J. Franco Lopez för stora delar av den information som artikeln bygger på.

Läs historien om Pedro J. Franco Lopez

San Agustin 60 talet