SOMMARSÄSONGEN AVSLUTAD

Intill dessa rader redovisar vi turistsiffrorna för Gran Canaria och hela ö-gruppen gällande årets – eländiga – sommarsäsong. På samma sätt redovisar vi siffrorna för september månad separat, också.

Det är på sin plats att förklara att begreppet ”sommarsäsong” omfattar olika tidsperioder, beroende på vilken marknad man refererar till. Den nordiska marknaden brukar beteckna perioden från och med maj till och med september som sommarsäsong.

Anledningen är rätt enkel. Tillbaka i tiden så flög de nordiska researrangörerna bara till Kanarieöarna under vinterhalvåret, det vill säga under vintersäsongen. Denna kopplades då ihop med avslutande destinationer kring medelhavet, ofta i början-mitten av oktober. Således påbörjades vintersäsongen i oktober.

När det gäller de centraleuropeiska länderna så har de traditionellt trafikerat Kanarieöarna året runt, varför såväl sommar som vintersäsong omfattar sex månader – sommarsäsongen från maj och till och med oktober.

Årets sommarsäsong kräver ingen närmare förklaring. Katastrofen har varit ett faktum länge. Kanarieöarna hade förhoppningar om att Coronakrisen skulle komma under kontroll innan vintersäsongen började. Hade det blivit så hade öarna klarat sig relativt bra, eftersom sommarsäsongen här är detsamma som långsäsong.

Nu vet vi att viruset även kommer att förstöra vintersäsongen, vilket är betydligt allvarligare.

Klicka för att se statistik tabellen!

Statistik tabell

Branschen stannade i mitten av mars. Förödande för en ö-grupp som helt och hållet är beroende av turismen.

Men glädjen skulle visa sig bli kortvarig. Redan i slutet på juli månad valde Storbritannien att stänga turismen till Spanien. Vid detta tillfälle gjorde man ingen skillnad mellan Kanarieöarna och spanska fastlandet, vilket gjorde att öarna blev utan turister trots att man vid detta tillfälle nästan inte hade någon smitta alls.

Augusti, spanjorernas stora semestermånad, gjorde att familjer och vänner träffades intensivt igen. Dessvärre med resultatet att smittan fick fotfäste igen. Till den grad att tyskarna beslutade att stänga av turismen till Kanarieöarna i.början av september.

Kanarieöarna lyckades då med något som resten av Europa inte klarat av. Det vill säga att få till en kraftig nedgång av smittan. Denna minskning av antalet smittofall pågår fortfarande, och öarna är definitivt den mest hälsosamma regionen i Spanien – och förmodligen en av de mest hälsosamma i hela Europa.

Dessa ansträngningar belönades med att både tyskar och engelsmän beslutade att återuppta flygningarna till Kanarieöarna. Öarna hade nu separerats från fastlandet i brittiska ögon. Lyckan och förhoppningarna var återigen stora.

Men än en gång skulle emellertid lyckan bli kortvarig. Allt tuffare restriktioner i de två stora turistländerna, där England i princip stängde ner helt och hållet, medan Tyskland nöjde sig med att starkt rekommendera sina medborgare att stanna hemma, gjorde att de tänkta flygen blev stående på backen.

Där står vi idag. En hel vintersäsong och tillika högsäsong framför oss, men med mycket små förhoppningar om att turismen skall komma igång. Och detta trots att smittorisken här förmodligen är mycket mindre än på väldigt många håll i Europa.

Flygplatserna är i princip tomma, precis som flygen. Hotellen har mycket låg beläggning, precis som restauranger och stränder… Genom att följa de försiktighetsåtgärder som införts, det vill säga ansiktsmask och minimiavstånd, är nog risken att bli smittad på Gran Canaria just nu väldigt liten.

VÄLKOMNA!