Upplev Gran Canarias vingårdar

Bodega Viña La Vica

Varför inte besöka en kanarisk vingård, när man är på semester på ön – en vingårdssafari? En oförglömlig upplevelse med mersmak. I kontakt med den kanariska naturen och lugnet på landsbygden.

ARNE BELDAU

mail: [email protected]

Vindistriktet Monte Lentiscal. Vingårdarna, som ligger runt Bandamas vulkankägla, hör till distriktet Monte Lentiscal. Ett vindistrikt med traditioner och som tidigare benämndes DO Monte Lentiscal. Numer sorterar området under DOGC, Denominación de Origen de Gran Canaria. Namnet har området fått efter en buske med namnet Lentisco. Tidigare utvann man ett kodliknande ämne ur busken, vilket användes till bl.a. att tillverka möbellack.

Vingården La Vica. La Vica är en liten vingård belägen en liten bit från byn Los Hoyos, längs Calle Cuesta del Mondalon, som förbinder Jínamar och Tafíra. Vinmästaren är agronomen och livsmedelsingenjören Luis Delfin Molina.

Idag hittar vi lite dryga halvdussinet aktiva vingårdar i området. De är alla belägna på en höjd över havet på mellan 300 till 500 meter. Jordmånen är typisk för området, nämligen picón. Picón är ett material som producerats i vulkanen under högt gastryck, med mycket gas (främst vatten och koldioxid) i det glödheta järn- och magnesiumrika lavamaterialet. När materialet blåser upp i atmosfären kommer gasinnehållet i materialet att utvidga sig och bildar gasfyllda kulor, som stelnar under resan tillbaka mot markytan. Där bildar de här kulorna tjocka lager av så kallad picón. Jordmånen är mycket vattengenomsläpplig. Vinrankorna få skicka rötterna djup ner för att finna vatten.

Historiskt vinmuseum. La Vica pressar sina druvor på en av de absolut äldsta bodegorna på Gran Canaria. På bodegan Plaza Perdida står en gammal antik vinpress, som användes en bra bit ända in på 1900-talet. Vinpressen är ett antal hundra år gammal, osäkert hur gammal.  I huvudsak består pressen av en stor träbalk, tillverkad av kanarisk tall. Den har en handgjord träskruv i ena ändan, som är fastsatt i en ordentlig stor sten. Den är hämtad från Arucas. Det är samma stenmaterial som domen i Arucas är byggd av. I andra ändan vilar balken över presskaret, också byggt i samma stenmaterial. Att bygga pressen någon gång under 1500- eller 1600-talet måste ha varit en ansträngande investering.

I presskaret står tunnan. Den är byggd i trä av brädlappar med någon centimeters mellanrum, som möjliggör att druvmusten kan rinna ut vid pressningen. Det är nämligen i tunnan, som man häller i druvorna. Därefter läggs ett lock över dem. Balken sänks ner och pressar på locket. Pressningen kunde skötas av bara två man, vilka höjde och sänkte pressbalken med hjälp av skruven. Det var en i jämförelse tämligen effektiv process. Alternativet var att trampa druvorna, vilket var ett tungt och tidsödande arbete, som bara utfördes av männen på gården. De, som hade möjlighet tog alltså sin druvskörd till pressen, vilken betjänade flera små vingårdar i området. Förr fanns det gått om små vingårdar i området.

Vingården La Vica. La Vica är en liten vingård belägen en liten bit från byn Los Hoyos, längs Calle Cuesta del Mondalon, som förbinder Jínamar och Tafíra. Vinmästaren är agronomen och livsmedelsingenjören Luis Delfin Molina.

På frågan hur det kom sig att han, född i Madrid, fastnade på Gran Canaria med vintillverkning, så är svaret:

”Bara passion till jorden och vinodlingarna. Inget annat, svarar Luis. 

Det är också därför, som jag inte använder gifter i odlingarna. Allt klipp, även från olivträden, mals ner och går tillbaka som kompost i vinfälten”.

Vinfälten, på en höjd av nära 300 meter över havet, omfattar inte mer än 1,5 hektar svart picónjord på den östra sluttningen nedanför Bandamas vulkankon. På fälten odlas Gran Canarias druvan Listán Negro, som upptar ungefär 60% av arealen i anspråk. Den övriga arealen delas mellan Tintilla och den vita druvan Malvasía Volcánica, en druva med ursprung i Lanzarote.

Årets skörd blev relativt klen räknat i kilo, inte mer än 8.000 kilo. Ett normalår skördas sammanlagt runt 15.000 kilo. Kvaliteten på druvorna var däremot det här året, alltså 2017, exceptionellt bra. Vid skörden, i augusti, kunde man skörda helt felfria druvor, utan angrepp av mögel, mjöldagg eller insektsangrepp. Dessutom var alla druvorna i klasarna jämnmogna. Skördearbetet görs nattetid, vendimia nocturna.

Därmed utnyttjas den lägre nattemperaturen för att hindra, att druvorna börjar jäsa, innan det är dags för jäsning. Arbetet sker med pannlampor. De skördade druvorna bärs den kortaste och snabbaste vägen till ett på gården iordningställt kyllager, där druvskörden ligger lagrad i en temperatur av 0 grader Cecius. 

Samarbete med modern teknik. Nästa steg är att pressa druvorna, vilket görs med modern utrustning på Plaza Perdida. En gammal tradition följs upp, men med helt ny teknik. Här möts gammalt och nytt. Två vinmästare, Santiago Robiana León (kallas Marcello), är 80 år med rötter i Plaza Perdida med ärvd kunskap sedan generationer, och Luis Delfin Molina, vinmästare på La Vica, vilka två förenar ärvd kunskap sedan generationer med agronomexamen förvärvad på universitetet La Laguna på Tenerife och livsmedelsteknisk ingenjörsexamen i Madrid. Ett samarbete, som resulterar i absoluta toppviner. Bara Plaza Perdida har hittills fått sjutton medaljer för sina viner.

Vinet framställs i noga kontrollerade processer. Man har ett eget laboratorium för analys. Där följs vinets utveckling men även druvornas mognad för att bestämma exakt tidpunkt för skörd.

Spetskompetens inom vitikultur och vinifieringsprocessen. Luis har implementerat tekniker för att kunna bedöma tillståndet på vinfälten. Det handlar om användning av fjärranalys*, så kallad remote sensing*. Med hjälp av drönare, som bär med sig en IR-kamerautrustning, scannas vinfälten av. Resultatet blir IR-foton, som analyseras med hjälp av en programvara. Med metoden får man besked om detaljer, som annars är både svåra att upptäcka i tid och då skulle kräva stora arbetsinsatser. Överflygningen av vinfältet och scanningen går kvickt att göra. Resultatet dröjer inte heller länge. Med hjälpmedlet upptäcker man inte bara olika angrepp på vinstockarna, som t.ex mögel eller mjöldagg, utan även insektsangrepp och sjukdomstillstånd. Även mognadsgraden på druvorna och uppskattningen av skördeutfallet kan bestämmas. Jorden analyseras också samtidigt och ger besked om mineraltillstånd, vattningsbehov, gödslingsbehov, om ogräs, etc.

Det här har lett till, att vinmästaren på La Vica, Luis Delfin Molina, är anlitat på alla de kanariska öarna och på fastlandet.

Medaljerat vin bland Spaniens bästa!

En av de mest prestigefulla medaljer, som en vingård kan få, är de från CIVA (Concurso Internacional de Vinos AktaVino Sumilleres de España). Deltagandet i tävlingen är inte öppet, utan endast de allra bästa vinerna kan komma i fråga. Det avser de viner, som först och främst finns med i Guia Aktavino 2017 med en poäng på mer än 90 och som samtidigt blir utvalda av comité de sumilleres att få delta i tävlingen.

I det här sällskapet hittar vi La Vicas viner. Desentidos, Tintilla Roblecriado 6 meses en barrica. Viña La Vica, Tinto Roble criado 3 meses en barrica.

*) fjärranalys, remote sensing: Med fjärranalys och remote sensing avses vetenskapen om att insamla information om avlägsna objekt eller ytor med hjälp av utrustning som bärs av t.ex drönare, flyg eller satelliter. Det kan användas aktiva eller passiva sensorer. Passiva sensorer läser av den energi som strålar ut från det objekt eller yta som studeras. IR-scanning kan vara ett exempel. Radar är exempel på en aktiv metod.