Playa de Güigüi Grande og Chico

– to strandperler på vestkysten

Nesten nede på Playa Güigüi Grande, den første av de to strendene..

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Denne turen har egentlig sandstranden Playa de Güigüi Chico som mål. Da må turen planlegges på en svært uvanlig måte, nemlig etter flo og fjære. Det er bare på lavvann – bajamar – at man kommer rundt den korte, men stupbratte odden, som er skillet mellom Playa de Güigüi Grande og Chico. Skjønt liten: Det er en 500 m lang og svart sandstrand vi her snakker om.

På vår siste tur var imidlertid den første stranden Playa de Güigüi Grande målet, ettersom bajamar på aktuell turdag var om morgenen og kvelden og Chico-stranden dermed umulig å nå på grunn av mørket. Vi må bare si det slik: Denne turen er så absolutt verd å gå, selv om det ikke klaffer med bajamar og et mulig Chico-besøk. Playa de Güigüi Grande med sin svarte sandstrand er et fantastisk turmål i seg selv.

Veien til Tasartico. Fra der motorveien GC-1 ender rett nord for Puerto de Mogán, er det nøyaktig 32 km til der stien til Playa de Güigüi starter, etter omtrent 50 minutter kjøretid. Etter først 22 km på GC-200 er man oppe i passet Degollada de Tasarte, som på noen kart kalles Degollada de la Aldea. Aldea betyr landsby, og navnet betyr at dette er passet mellom byene San Nicolás på nordsiden og Tasarte på sørsiden.
Her starter veien GC-204 mot Tasartico. Etter en 3 km smal ”hyllevei” er man fremme i et nes

Her starter veien GC-204 mot Tasartico. Etter en 3 km smal ”hyllevei” er man fremme i et neste pass, Degollada de Tasartico, der grusveien rett frem er den gamle hovedveien man på 1970-tallet benyttet mellom Mogán og San Nicolás. Veien er stengt med en grushaug. Fra passet fortsetter man ned i Tasartico-dalen, der man kommer til byskiltet for den lille landsbyen Tasartico retter etter Km 6-skiltet.

Kart over turen slik den presenteres på en infotavle ved starten på turen.
Skilt og infotavler ved startstedet 800 m sør for Tasartico.

Idet man kommer inn til bebyggelsen, er det til venstre skiltet ”playa Tasartico / Camping Villamar / accesso playa Guguy” – til høyre iglesia, som betyr kirke. Rett etter begynner en 3,5 km lang og stedvis steinete grusvei ned til strandområdet, som på skiltet kalles Playa Tasartico, men som på kartene heter Playa del Asno, der asno betyr esel. Vi kan sterkt anbefale denne enkle turen om man synes Güigüi-turen høres for lang ut. Mer om denne muligheten + noe ekstra i marsnummeret.

Tasartico – Degollada de Aguas Sabinas. Fortsett grusveien på venstre side av de få husene i Tasartico, forbi en håndballbane, og videre nedover dalen på en heller dårlig, men likevel kjørbar grusvei. Etter 800 m kommer den lille sidedalen Cañada de Aguas Sabinas ned fra høyre. Her er det nå satt opp to infotavler, den ene med kart og den andre med ”El Águila pescadera”, som betyr fiskeørn. Det er dessuten tre gule skilt under fellesbetegnelsen Ruta de Guguy. Startstedet ligger på omtrent 200 m, på grensen til det 2920 mål store verneområdet ”Reserva Natural Especial de Güi-Güi”.

På stien oppover mot Degollada de Aguas Sabinas.

Følg stien ”S-79 Playa de Guguy 4,4 km”, som starter på høyre side av Tasartico-dalen. Den krysser snart dalbunnen av Cañada de Aguas Sabinas over et inntørket og temmelig blankskurt elveleie og fortsetter videre på venstre side opp i skaret Degollada de Aguas Sabinas på 563 m. På det siste stykket før skaret går stien i bratte grussvinger. I skaret står det en mast etter en nå ødelagt strømlinje ned til et av husene ovenfor Playa de Güigüi.

Degollada de Aguas Sabinas – Playa de Güigüi. Det er omtrent 2 km og 350 høydemeter stigning fra veien opp i skaret. Har man brukt 40-45 minutter på oppstigningen, er det en times tid ned til den første stranden, Playa de Güigüi Grande.

Nede i dalen ligger tre smågårder som grønne ”oaser” i det ellers golde og kuperte kystlandskapet. Mot høyre ligger spisse topper og rygger i det som fremstår som et vilt og uveisomt fjellområde. Her går den nesten 10 km lange fortsettelsen på S-79 nordover til El Albercón vest for San Nicolás, beskrevet som Tur 33 i vår Turguide til Gran Canaria. fra 2012. Første nordmann i dette området var botanikeren Christen Smith allerede i 1815,

Etter mange skarpe småsvinger fortsetter turen på en hyllesti ut mot venstre, før den etter noen minutter går i nokså bratte slyng ned skråningen mot dalbunnen. Her har vi i februar opplevd grønne lier, som i juni var gule og solsvidde. Stien krysser elveleiet og holder seg for det meste videre på høyre side, men er i et par hundre meters lengde nedenom elveleiet. Noen piler markerer der stien går. I et stidele før det første huset holder man ned til venstre.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Stien passerer rett forbi et idyllisk småbruk, der man først kommer til vannbassenget og palmehagen. Ved huset ønskes man ”Welcome”, med diverse drikker til salgs. Stien fortsetter til et neste steinhus rett etter, også med tilbud om drikke, og krysser det bevokste elveleiet gjennom en 50 m lang sivtunnel nederst i Barranco de Güigüi Grande, som den store dalen heter.;

Man er etter sivtunnelen straks nede ved sjøen. Følg en bred sti på nedsiden av den tredje bebodde eiendommen i dalen, idet man mer og mer hører bølgesus. Med ett er det bare en siste liten bakke ned til sørenden av Playa de Güigüi Grande. Det er et meget dramatisk kystlandskap som møter, når man med ett står på stranden. Både langs denne første stranden, og også den neste Chico-stranden, er det laget steingroper øverst i strandsonen. Noen av dem brukes av overnattende ryggsekkturister. På vår siste tur møtte vi én som hadde bodd der i 14 dager..

Bak odden i bakgrunnen ligger strandperlen Playa Güigüi Chico, men bare ved lavvann …
Fra Degollada de Aguas Sabinas ned mot Playa Güigüi-området.

Playa de Güigüi Chico. To timer omkring lavvann kan man tørrskodd greit passere den stupbratte odden mot nord og vandre ut på den mer enn 500 m lange Playa de Güigüi Chico.
Dette kan ikke beskrives – det må oppleves. Navnene grande og chico refererer til størrelsen på dalene, som fører ned til hver av strendene, ikke til strandstørrelsen. Chico-stranden er nemlig større enn Grande-stranden. Grande betyr stor, og chico betyr liten.

OBS: Prøv absolutt ikke forsøket på å passere klippeveggen ved høyvann, eller når bølgene bryter innover. Vi har opplevd en nederlender, som nesten druknet under forsøket. Vi har også vært på det utsatte stedet ved bajamar en dag det var såpass mye pålandsvind at vannstanden var høy nok til at vi måtte vade. Selv da holdt det på å ende i havet med både kamera og sekk på grunn av en havbunn med svært glatte steiner.

Tidspunktene for høyvann og lavvann står i lokalavisene La Provincia og Canarias7. Lavvann er det på varierende tider to ganger i døgnet, og dagen etter omtrent en time senere enn dagen før. Dette er greit å vite når den optimale dagen for denne sterkt anbefalte heldagsturen skal planlegges. Dersom man for eksempel har en uke på øya, bør man av den grunn snarest mulig avklare den best egnede dagen..

Fra turistområdene på sørsiden av Gran Canaria bør man regne 3-4 timer med bil og til fots til man er fremme ved Güigüí-strendene. Husk nok mat og drikke til 900 høydemeter stigning oppover og nedover – og pass på at det er tid nok til ikke å bli fanget av nattemørket …!

GOD TUR – Anita & Birger

Tasartico

Tasartico

Stigen ner till stranden

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)