DET FANNS EN TID FÖRE CORONA!

Ja, att skriva några rader om turismen idag utan att hamna direkt hos Coronavirusets framfart är inte lätt… Men denna månads statistiksida handlar faktiskt om turismen från vintersäsongens start och fram till slutet av februari, vilket ju var innan virusets riktiga utbrott i Europa.

Vi har här räknat ihop antalet ankommande gäster till Kanarieöarna från oktober till och med februari. Vi nordbor betraktar nämligen starten av vintersäsongen från början-mitten av oktober, medan de centraleuropeiska länderna ofta menar att vintersäsongen först börjar dem 1 november.

Turismen här på Kanarieöarna går i vågor. Några feta, bra år följs ofta av en mer eller mindre kraftig nedgång. Den håller så i sig några säsonger innan det vänder igen. Så har det varit sedan jag hamnade här på Gran Canaria i början på 80-talet.

Och så lär det skall ha varit före det också enligt sakkunniga som fanns på plats på den tiden.

Som alltid när någonting sker så söker man en förklaring. Kanske framför allt i tider då populariteten dalar. Det kan handla om att priset på boendet trissats upp efter en rad bra turistår. Hotell och lägenheter tenderar att sätta på sig skygglapparna och bara höja och höja i dessa tider – ända till dess strängen brister… Dessutom glöms ofta underhåll och reparationer bort när det ändå går så bra… Produkten blir således både dyrare och …sämre.

Så kan det handla om mode. Tidningarna skriver emellanåt upp öarna, medan de andra år ställer sig mer eller mindre kritiska. Och alla vill ju åka till populära resmål, så visst har dessa skriverier stor betydelse. Att så anledningarna till pressens positiva eller negativa skriverier kan vara tveksamma, spelar inte så stor roll.

Under många tillfällen under de senaste åren har också öarna haft lite tur och kunnat utnyttja ordspråket ”den enes död – den andres bröd”. Oroligheter på många håll i världen har gjort att semesterfirare sökt sig till lugnet och tryggheten på Kanarieöarna.

Valutan är också en bov i dramat. Åtminstone för oss skandinaver som envist klänger oss fast vid våra egna kronor av någon anledning. Just eurons styrka under de senaste åren har lagt en viss sorti på efterfrågan till eurodestinationer, typ Kanarieöarna.

Nya generationer växer upp med nya önskemål och krav på sin semester. Kanske önskar man en mer aktiv semester. Eller en blandning av kultur och sol & bad.

Klicka för att se statistik tabellen!

Statistik tabell

Researrangörerna har hittills varit mästare på att plocka fram nya och spännande resmål åt alla smaker och önskemål. Det är ju inte så länge sedan som Spanien, Italien och Grekland stod för i stort sett hela charterutbudet! Idag är, som alla vet, utbudet enormt. Det finns helt säkert en hel rad med anledningar till.

Men frågan är om det är från den vinkeln man skall söka svaren i denna nedgång. Kanske är det bättre att börja självkritiskt. Både för hotell och restauranger, butiker och myndigheter. Modernisera, anpassa och utveckla.

Skall vi fortfarande behöva se bilar parkerade överallt efter gator och vägar – även där det rimligtvis inte alls är tillåtet att parkera? Måste man tömma glasåtervinningskontainers klockan 07.30 på morgonen? I turistområden! Turister är ju ofta här för att vila och få lugn och ro. Måste restauranger i dagens läge fortfarande anlita ”inkastare” för att få gäster till krogen? Eller måste man trycka upp lappar som delas ut under vindrutetorkaren på alla bilar – och som sedan blåser bort och skräpar ner….?