På jakt efter det unika vinet?
Styr i så fall stegen till Gran Canaria!

Vi beger oss till Gran Canarias norra del och de östra sluttningarna av Bandamakratern, för att pröva några av de unika vulkaniska vinerna. Målet är ett besök på vingården bodega Mondalón, Cuesta Mondalón i Los Hoyos

Trender och vulkaniska viner. Medan de allra flesta vinkonsumenter väljer sig ett ”husvin” som passar smak och pris, så finns det likväl några, som prövar nytt och det unika. Genom åren har vi sett den ena vintrenden ta vid efter den andra. Just nu söker vi efter vulkaniska viner. Då kommer vinområden som Sicilien, delar av Ungern och Frankrike i fråga. Hit hör helt självklart även de kanariska vulkanöarna, vilka i alla stycken har vulkaniskt ursprung och har vulkaniska jordar. Gran Canaria har till dags dato varit ett oskrivet blad för de allra flesta. Orsaken är att vingårdarna på Gran Canaria först på de senaste tjugo åren har ställt om sina produktionsmetoder från de gamla flerhundraåriga och tagit hjälp av modern teknik.   

Tamara Cruz, vinmästere på Bodegas Mondalón.

Berömda viner. Med de första spanska bosättarna på Gran Canaria etablerades också de första vinodlingarna. Ursprunget till vinstockarna är till största delen att finna i de östra områdena av Medelhavet; på Cypern, Kreta och andra grekiska öar. Det blev basen för en blomstrande vinindustri med ofattande exporthandel till de rika kunderna i Europa.

Laurent Chauviere, sumiller och restaurangchef på Taste Mesón i Playa del Inglés

De kanariska vinerna är både omskrivna, uppskattade och mytomspunna sedan flera hundra år. Under rosornas krig i England, kom en tunna med ett kanariskt malvasíavin att användas till att dränka ädlingen Georg Plantanget den 18 februari 1478. Sanningshalten vad gäller innehållet i vintunnan kan ifrågasättas.

I övrigt stämmer uppgifterna. De kanariska vinerna, som i allt väsentligt kom att konsumeras i kungahus och bland rika borgare, fick även ett omnämnande i William Shakespears verk Henrik den IV, från 1598. (”…but, I faith you have drunk too much canaries, and…”)

Unika druvor – unik viner. Efter vinlusens (phylloxera) härjningar i Europa under slutet av 1860-talet, kom större delen av vingårdarna att totalförödas. Vinstockarna överlevde inte lusangreppen. Genom att de kanariska öarna låg på ett skyddat avstånd från Europa och genom att trafiken mellan Europa och öarna var sparsam, så drabbades aldrig öarnas vinstockar. Därmed kom de gamla kanariska vinstockarna att bli det enda beståndet av den sortens duvor. I dag är de kanariska druvurna endemiska, vilket betyder att de dryga tjugotalet sorterna, med runt 80-talet varianter, bara finns på de kanariska öarna och ingen annanstans i världen. Druvorna är alltså unika. Därmed blir även de kanariska vinerna unika och kan näppeligen ”kopieras”.

Vad som gör öns viner unika. Förutom att öns endemiska druvor bara finns här på de kanariska öarna, och att det bara därför torde vara omöjligt att kunna ”kopiera” de kanariska vinerna, så erbjuder öarnas klimatförhållanden och vulkaniska jordar mycket speciella förhållanden.

Gran Canaria utmärker sig särskilt med att ha fyra helt olika klimatområden. Det innebär också att vingårdarna har mycket olika förutsättningar. Ett antal av dessa har sina vinfält på höjder en bra bit över 1000 meter över havsnivån.

Allt detta kan sammanfattas under termen terroir, vilket inbegriper just allt som påverkar vinstockens och druvans levnadsbetingelser.

WWHantverk och giftfria odlingar. De naturliga förutsättningarna för ett rationellt industrijordbruk saknas på Gran Canaria, och de andra öarna också. Odlingsytorna är små. Vingårdarnas produktion kan i volym inte mäta sig med de stora kända vingårdarna i Europa. Inte ens om man slår samman hela öns produktion. Ogräs hanteras med mekaniska metoder och det sås särskilda gödslande grödor mellan vinstockarna. Druvorna skördas manuellt. Vinets framställning i bodegan är också hantverksmässigt.

Du hittar vinerna på restauranger, vinotek, och på gastronomiavdelningar på ett par varuhus, som Corte Inglés i Las Palmas eller Spar i Puerto Rico. Ett inköpsbesök på vingården rekommenderas (torsdagar och fredagar 10:00 – 14:00).

Fyra vinkonnesörerer med lite olika specialiteter. Jag har med mig Laurent Chauviere (från höger), som startade sin summiller-karriär i Frankrike och Schweiz, med erfarenhet även av kanariska viner. Jag själv och därefter professor emeritus Jimmy Stigh (geologi och vin vid Göteborgs universitet och vinvetenskap vid Károly Róbert College i Gyöngyös, Ungern), och med otaliga temaexpeditioner (WineStone) till vingårdar runt om i världen. Längst till vänster restaurangchefen Anders Eibladh från Taste Mesón, med restauranger både i Playa del Inglés och Arguineguin. (foto: Kerstin Beldau)

För hanteringen av ohyra har man hittat på många olika listiga ”ekologiska” metoder för att hålla löss och andra insekter stången. Mjöldagg och andra svampar utgör egentligen inget större problem på grund av de säregna klimatförhållandena på ön. Svampar gynnas av vatten och ett fuktigt klimat, vilket inte erbjuds på Gran Canaria. Därmed är kemiska behandlingar av odlingarna sällsynta.

Vi provar tre viner från Mondalón.

Det första vinet, Mondalon Blanco Seco 2019, med det korta namnet B för blanco, är ett helt utjäst vin utan residualsocker (inga sockerrester), årgång 2019. Det är ett så kallat ”jóven” (betyder egentligen ungt, men avser att vinet inte lagrats i ekfat). Druvorna är 60% Albillo Criollo och 40% Malvasá volcanica, plockade på 900 meters altitud i de tidiga svala morgontimmarna i början av juli. Druvorna hålls kylda ett dygn, till dess allt är skördat, för att sedan undergå en kyld maceration* (criomacerción) och skonsam pressning. Jäsningen sker i tankar med relativt låg temperatur under cirka 10 dygn.

Vinet har en kristallklar ljusguldtonad färg. Friskt med intensiva sköna blommiga söta blomdofter. Ton av blomster och äpple i smaken. Ett supertorrt vin och helt utjäst med mycket bra syra. 12% alkohol.
Betyg 13p (Munskänkarnas klassningssystem)

Det andra vinet, Mondalon Tinto 2019, kort och gott T, är gjort på 90% Listan Negro och 10%Tintilla från 25-åriga vinstockar. Skördat från 14 augusti fram till september.

Vinet har macererats* under månader i franska unga ekfat ej äldre än 6 år.

Vacker klarröd färg, nära nog Pinot Noir upplevelse. Även det här vinet har en fantastisk doftpallet, som sprider sig utanför vinglaset vid upphällningen. Välbalanserat smakfullt rött vin, med smaker av mogna frukter, påtagliga toner av choklad, vanilj och subtila stråk av söt tobak. Alkoholhalt 13,2%.
Betyg 13p (Munskänkarnas klassningssystem)

Det tredje vinet, Mondalón Roble Monte Roca 2017 är även det gjort på de kanariska röda druvorna Listán Negro och Tintilla med sex månader på franskt ekfat.

Näsan möts av en kaskad av underbara dofter. Än mer balanserat i både doft och smak jämfört med Mondalón Tinto 2019 efter ett par års mognad. Det ända tråkiga är att vinet är slutsålt. Inga viner från Gran Canaria produceras i sådana upplagor att de hinner åldras innan de är slutsålda. När Systembolaget lade en liten optimistisk order på 40.000 flaskor hos Higuera Mayor, gick det i stöpet på att årsproduktionen var bara en tionde del.
Betyg 15p. (Munskänkarnas klassningssystem)

Alkoholhalt 14,5%

*) maceration avser en process där hela druvorna, med skal och kärnor, ligger tillsammans i fat eller ståltank under kortare eller längre tid för att derivera smakämnen, fenoler, taniner så att dessa integreras i druvsaften, för att sedan gå till jäsning.