La Rotonda i San Agustín – en saga blott

Av Birgitta Frejhagen
[email protected]

Birgitta är intresserad av svenskarnas historia på Gran Canaria. Hon har skrivit boken Pionjärerna, och leder varje vecka under vintersäsongen en Historisk Stadsvandring i San Agustín.

Av Birgitta Frejhagen
[email protected]

För snart 60 år sedan utpekades platsen för ett landmärke på den då öde marken längs Gran Canarias sydkust i ett vinnande förslag i en arkitekttävling. Tävlingen handlade om en tänkt stor lyxturiststad  från Bahia Feliz via San Agustín, Maspalomas, Meloneras och ända fram till Pasito Blanco.  

Platsen var en upphöjd kulle på den västra sidan av San Agustín stranden. Landmärket utformades som en restaurang med en cirkelformad öppen innergård och en  kokospalm i mitten, som stack upp som en vajande flaggstång. Innergården omfamnades av fem cirklar som innehöll den stora matsalen baren, köket och två toaletter. La Rotonda hette restaurangen.

La Rotonda, tillsammans med 29 bungalows, Los Caracoles, och en receptionsbyggnad (som nu innehåller en Sparbutik) var det första som byggdes på Gran Canarias sydkust.  

De byggdes på jungfruligt öde mark, vid den vackra kusten med ökendynerna. Idag ingår de i ett av världens främsta turistområden. 

Restaurangen ritades av en av Spaniens främsta modernistiska arkitekter, Manuel de la Peña. 

Förutom La Rotonda i San Agustín har han bland annat också ritat  Templo Ecuménico i Kasbah i Maspalomas. Båda i en fascinerande avskalad och geometriskt enkel arkitektur, fri från ornament. 

Enligt grevefamiljen Vega Grande, som anordnat arkitekttävlingen och låtit bygga La Rotonda, skulle  restaurangen vara förstklassig. Men det var inte lätt att åstadkomma!  

Det fanns ingen bebyggelse runt omkring, bara ökenmark och Oceanen. Hur skulle man hitta förstklassiga kockar, servitörer och kallskänkor mfl som ville ta anställning i denna miljö? Det löste sig i sista minuten innan invigningen – för trots allt var det också en spännande och kreativ miljö att arbeta i. 

Att hitta städerskor var om möjligt ännu svårare. I San Fernando och El Tablero fanns flickor/kvinnor i 15 – 30 åldern som borde kunna vara intresserade. Men nej, de ville inte jobba utanför hemmet. Det blev till slut borgmästaren i San Bartolomé de Tirajana som övertygade föräldrar och flickor om att det var ok och anständigt att ta tjänst på en restaurang!   

Det blev det en 5-stjärnig restaurang!  Många svenskar som var i San Agustín på 1960-talet har berättat om sin starka upplevelsen av den vackra lyxrestaurangen vid den öde havskanten långt från storstaden Las Palmas. Här hade dörrvakterna vita långa handskar. Flamberad mat serverades från mässingvagnar med hjul. Både mat och service var utsökt.

Efter ett par år beslutade grevefamiljen Vega Grande att sälja La Rotonda till en familj i Las Palmas. Efter försäljningen visade det sig att familjen inte ville driva restaurangen, utan riva den och bygga ett högt hotell! 

Kommunen sa nej med hänvisning till stadsplanen. Ett nytt högt hotell, Costa Canaria skulle skymma utsikten för 5 våningshotellet bakom. 

Sedan dess har det gått mer än 50 år, men familjen som köpte La Rotonda fortsatte att vänta på att kommunen skulle ändra sig, och de underhöll och investerade inget i La Rotonda. Restaurangen förföll och till slut rev kommunen La Rotunda på grund av att den bedömdes som en sanitär olägenhet. Sedan dess har tomten stått tom. 

Under åren har olika förslag för hur tomten skulle kunna användas utarbetats och visats för kommunen. 

Ett av dessa ritades av två svenskar. Den före detta stadsarkitekten i Göteborg, Gunnar Janson och den före detta stadsdelsdirektören och konstnären Bitte Davidson. Båda trogna vänner till Gran Canaria, som delar sin tid mellan Arquinequin, San Agustín och Las Palmas. Gunnar var ansvarig när stränderna längs älvens inlopp i Göteborg förvandlades från ett område som dominerades av båtvarv och hamnar till rymliga ytor för postmoderna bostäder, caféer, IT- och mediaföretag och små passagerarfärjor, som gör det lätt att ta sig fram och tillbaka över älven. 

2012 skrev Gunnar  en reflektion om det vinnande förslag för stadsplan för Maspalomas i boken Pionjärerna. Ett par år senare var han så frustrerad, över tomten som fortfarande gapade tomt efter den arkitektoniskt vackra La Rotonda, att han och Bitte Davidsson utarbetade ett förslag som följer arkitekten Manuel de la Peñas modernistiskt former.

I Manuel de la Peñas ritning fanns 5 runda  kiosker  bredvid La Rotunda. De blev Maspalomas första supermercado, frisör, pizzeria mm. I Gunnar och Bittes förslag är dessa kiosker sammanbyggda i en cirkel och i bottenplanet finns affärer och ovanpå 21 lägenheter. Eller alternativt inga affärer utan istället 42 lägenheter. Inom La Rotundas ytterväggar har Gunnar och Bitte föreslagit ett konstgalleri, en boulebana, ett förstärkt café, två scener och ett utomhusgym.

     -Detta är kanske den vackraste platsen längs strandpromenaden, säger Gunnar Janson. Hit går och springer flera hundra människor varje morgonen. Intuitivt stannar och vänder de flesta här. De stretchar och andas. Vilar mot murarna. Troligen skulle många uppskatta en möjlighet att bryta sina monotona rörelser genom ett pass vid ett utegym, för att sedan kanske ta en kort paus med kaffe på gradänger med utsikt över havet och människorna på stranden. 

Men Gunnar och Bitte ville inte nöja sig med detta.

Det fattas ett själfullt ställe för möten, konst och kultur i San Agustín, säger Bitte Davidsson. Ett landmärke i San Agustín . La Rotondas tomt är ett fantastiskt ställe för detta,  säger Gunnar. Det var det som stadsplaneförfattarna till det vinnande förslaget insåg. Det finns få platser så som denna, som kan dra en publik. Här skulle finnas en mötesplats, torget, Plazan, djupt förankrat i den spanska kulturen, dit man går för att skvallra och diskutera dagens  agenda.

Och det ligger på rätt plats i san Agustin, tillgängligt  både för strandpromenadens folk och för bilar och bussar.  

Gunnar har synpunkter på hur de moderna byggnaderna på den här tomten ska se ut.

     – Den rivna restaurangen La Rotonda var så arkitektoniskt högvärdig att dess former måste få spela en huvudroll, när man ska bygga upp något nytt här, säger Gunnar. Sedan får man – och kanske bör man – lägga till något. Vi har lagt till ett äldreboende och en konstavdelning.

Båda berättar genom en avvikande form och ett annat arkitektoniskt språk: – Vi är nya på den här platsen”

I konstdelen anser Gunnar och Bitte att kanariska konstnärer t.ex Ana Luisa Benitez, skulle kunna ha en permanent utställning, men även andra nutida utställningar skulle finna en plats. 

Nu, efter snart 60 år, ska alltså La Rotondas tomt kanske åter bebyggas. Montebalito S.A. och företaget San Agustín Realty S.L.  och kommunen har tillsammans skrivit ett pressmeddelande, men ännu finns inga ritningar presenterade. 

Företaget vill bygga ett lyxhotell med 41 lägenheter för korttidsboende, (dvs samma förslag som i Gunnars och Bittes förslag) ett stort SPA och ett offentligt område med duschar, toaletter och omklädningsrum för de badande på stranden. Man vill också göra vägen ner mot stranden mer inbjudande för allmänheten. 

Kommunen å sin sida oroar sig för den ökande mängden fastboende i området, och är intresserad av en anläggning som kan aktivera San Agustin som turistort. Och kommunen anser att detta förslag kan bidra till detta. 

Det man kan hoppas på är att kommunen, i sin eufori över att denna unika tomt äntligen kanske ska bebyggas, åtminstone blinkar till Manuel de la Peñas spännande cirkulära arkitektur. 

Gunnar Janson avslutar vårt samtal med en erinran om att när en privatperson eller ett företag ska bygga på bästa platsen, så måste byggaren ge något tillbaka till grannarna, i det här fallet till turismen i området. 

     -Den här tomten har förutsättningar att bli ett självklart forum för människor, säger  Gunnar som en slutreflektion.