Arne Beldau

Frontón de Oro

Kanariskt vin i världsklass, enligt New York Times

New York Times väljer ut 20 toppviner från olika hörn i världen, däribland Frontón de Oro Tradicional Tinto 2017 från Gran Canaria.

Pedro Ramírez tar uppmärksamheten runt utmärkelsen av vinet med ro

Frontón de Oro är en vingård belägen ovanför Vega de San Mateo, i orten La Lechuza. Fälten ligger på hög höjd, mellan 800 och 1200 meter över havet. Man skördar normalt 90.000 kilo druvor på dryga 10 hektar. Årets skörd är avsevärt reducerad till runt 45.000 kilo på grund av en kall vår och dålig pollination. Gården drivs av vinmästarbröderna Pedro och Antonio Ramírez, vilka under 1990-talet lade om den traditionella agrarproduktionen av grönsaker och bordsdruvor till vin. Man utnyttjade de redan på orten befintliga, flera hundra år gamla endemiska druvsorterna. Första flaskan vin för avsalu såg dagen ljus 1995.

Giftfri odling och vinframställning är det genomgående konceptet på Frontón de Oro. Här görs naturviner med hjälp av skonsamma odlingsmetoder, utan att kunna kallas ekologisk.  Druvorna kan härledas till jord och vingård. Kriteriet för ett äkta terroirvin.

Bodega Frontón de Oro framställer fyra röda och sex vita viner, samt ett rosévin.

 Alla har genomgått olika processer och har olika kompositioner av druvor. Några är så kallade endruveviner (monovarietales). I andra viner komponeras en bestämd sammansättning av olika druvor för att nå önskade resultat vad avser färg, syra, smaker och doft. Metoderna varierar allt efter vad vinmästaren bestämmer. Det kan röra sig om maceration** av röda druvor, jäsning på ekfat, fatlagring av färdigjästa viner.

 De första vinerna exporteras till U.S.A. 2009
 Genom en lycklig omständighet letade en vinhandlare i USA efter exotiska och spännande viner för sin marknad. Vin från Gran Canaria passade väl in i bilden. Han hittar ett vulkaniskt vin, gjort på endemiska*** druvor, i unikt klimat, och med hantverksmässig tradition. En giftfri odling och med en spännande historia, som kan kopplas till ett flertal referenser i William Shakespears verk, då  det kanariska vinet var societéns och den tidens livdryck i Europa. På så vis började det kanariska vinet Frontón de Oro att exporteras til USA. 

”Minimal Effort, Maximum Pleasure”
Så beskrivs dom 20 vinerna under 20 dollar i artikeln som skakar om hela Gran Canaria. Et kanariskt vin finns blant vinjournalisten Eric Asimovs lista i New York Times!

Radio, TV, tidningar och politiker ringer ner Pedro Ramírez. Han intervjuas flera gånger per dag. Pedro berättar för Dag&Natt att han har tagit nyheten med ro och värdighet, även om det har varit en revolution for hans buisness, och et lyft för hans förfängelighet. Han vill ändå tillägga att bland hans fyra röda viner, är nog Fronton de Oro Tradicional den enklaste av dom alla. Men dom andra kostar ju lite mer än 20 dollar i USA och räknas inte in i denna kategori.  

Ett vin med typiska drag från en vulkanö 
Vid hjälp av en duktig vinkännare, den franskfödde sommelieren Laurent Chauviere som dagligen jobbar på Restaurant Taste Mesón i Playa del Inglés fick vi hjälp att bedöma vinets karaktär; Det handlar om ett vin med typiska drag från en vulkanö. Druvan är Listán Negro, som ger ett doftrikt vin med tegelröd färg. (Listán Negro är inte en färgstark druva). Doften är balanserad med tydlig pepprighet, ton av röd paprika, (typiskt för den vulkaniska basaltiska jorden), och dofttoner av röda frukter samt spår av rostningen av ekfatet. Redan i gommen upplevs en behaglig fyllighet. Pepprigheten är kvar. En riktigt frisk balanserad syra. Friskhet, fruktighet och en behaglig men diskret bittermandelton.

Till vad passar vinet?
Efter lite resonemang är slutsatsen; lättare rätter med riktning vegetalier. Till syran skulle sötma passa utmärkt. 

Därför prövade vi bakad rödbeta vilande på en getostmousse. Honung och brynt smör. Ovanpå även rostade mandelflarn och citronzest. Det gifte sig perfekt! Vi prövade också mot vit choklad och hallonmousse. Syran och sötman gifte sig även här. Kanariska viner är unika! Vil du själv prova, hittar du Frontón de Oros viner på bl.a. Spar, Gordillo och andra mataffärer. 

*Robin Goldstein (American Association of WineEconomists), who held more than 6,000 blind tastings of wines ranging from   less than $2 a bottle to more than $150 … correlation between price and overall rating is small and negative

** Maceration innebär att de röda druvorna ligger med skal och på så sätt får druvsaften (som normalt är färglös) mer och mer färg från skalen ju längre tiden går.

*** Endemiska druvor innebär att druvorna är så unika, att de bara finns på de kanariska öarna och ingen annanstans i världen. Man räknar med runt 80-talet olika varianter. Forskning pågår på Universidad de La Laguna på Teneriffe, som har lagt ner stor möda på att sortera bland öarnas vinrankor.

Ett kanariskt vin rankas som ett av de tjugo bästa vinerna i sin prisklass. Varje år gör Eric Asimov, vinjournalisten på New York Times, en ranking av prisvärda viner. Årets ranking publicerades den 19 september i New York Times. Vinerna kommer från hela vinvärlden. Bara två från Amerika.

Prisklassen ligger inom räckhåll för de flesta. Därför är det en vettig idé att just leta i den här prisklassen. Samtidigt visar forskning på att det är svårt eller omöjligt för en vanlig konsument, att avgöra om vinet är värt pengarna, särskilt innan det smakats. Vinet är ju i alla fall en sk ”experience product”. Då är en sådan här klassning till god hjälp.

Forskning* visar också, att korrelationen mellan pris och kvalitet (en komplex variabel), är ytterligt svag och möjligen till och med negativ.