Sedan 31 juli firar byn San Lorenzo (se karta till höger) sin årliga byfest till ära av helgonet med samma namn. Festligheterna har avlöst varnadra med konserter och fest sedan start. 

Den stora dagen och den stora upplevelsen går av stapeln på natten mellan den 9 och 10 augusti. På kvällen den 9 är det  Romeria och fest på torget och uppvärmning för det enorma fyrverkeri som festen är berömd för. I år kommer man att använda sig av mer än 600 kilo krut till den stora smällen som startar kl.01.00 på natten. På fyra olika platser i den lilla byn San Lorenzo har man byggt så kallade vulkaner dvs avfyrningsplatser för alla dessa fyrverkeripjäser. Hela dalen lyser upp under lyser upp av alla raketer..

Busstation

Man räknar med att ca. 70.000 personer besöker San Lorenzo denna natt.  Om ni vill besöka detta jättefyrverkeri se till att vara uppe i byn tidigt innan man stänger vägarna in i byn Kl 23.00. Trafiken blir enkelriktad innan start till byn och efter fyrverkeriet ut ur byn, det är många bilar som kör upp så utrusta er med tålamod om ni tar bilen.

Men det finns alternativ till egen bil, bussbolaget Guaguas Municipal sätter upp extraplatser varje år inför den stora festen ifrån Las Palmas stad (St. Catalina parken) in till centrum av byn San Lorenzo med start kl. 19.30 kör det fram och tillbaka till Kl. 02.30 natten till onsdag. Vi har inte lyckats konfirmera dessa extra platser när vi skriver detta, men vi är ganska säkra på att det även kommer att göras även i år. Det är utan tvekan det bästa alternativet om ni funderar på att besöka festligheterna, och borgmästaren i byn ber alla om att ta bussen då det finns begränsade antal parkeringar.