maj 31, 2024

Det spanske forbrukerrådet bøtelegger flyselskapene Ryanair, Vueling, EasyJet og Volotea med 150 millioner

Boten gjelder også andre former for urimelig praksis, som for eksempel bruk av en ekstra avgift for å reservere et tilstøtende sete for mindreårige og pleietrengende personer, tillegg for håndbagasje, mangel på transparens i kontraktene og at det ikke er tillatt å betale kontant.

Forbrukerdepartementet har ilagt flyselskapene Ryanair, Vueling, EasyJet og Volotea en historisk høy bot på 150 millioner euro for å ha tatt et ekstra gebyr for håndbagasje, ifølge kilder i bransjen.

Handbagae Flyg

Departementet åpnet disiplinærsak mot de fire lavprisselskapene sommeren 2023 som svar på klager fra forbrukerorganisasjoner. Praksisen som ble undersøkt, og som kunne anses som misbruk, var følgende: å kreve et tillegg for reservasjon av tilstøtende seter for mindreårige og pårørende, mangel på åpenhet i kontraktsinformasjonen, å kreve et tillegg for håndbagasje og ikke tillate kontant betaling. Kilder i departementet kan imidlertid ikke bekrefte verken beløpene eller flyselskapene som nevnes.

ALA, flyselskapenes sammenslutning, sa i morges at «ingen avgjørelse er ennå tatt, ettersom disse sakene fortsatt er under behandling, og det er rom for en anke fra flyselskapene».

Direktoratet for forbrukersaker bestilte undersøkelsen og sendte forslagene til sanksjoner og begrunnelser til de berørte flyselskapene. Flyselskapene hadde deretter rett til å klage til Generalsekretariatet for forbrukersaker og spillevirksomhet, som studerte svaret og utstedte et vedtak som «ble kommunisert til de berørte flyselskapene for flere uker siden». Ifølge de samme kildene har flyselskapene nå rett til å klage til Forbrukerdepartementet. Når de administrative kanalene er utprøvd, kan flyselskapene gå til domstolene.

Departementet påpeker også at det har plikt til å påse at loven overholdes, garantere at forbrukernes rettigheter respekteres og gi garantier til de berørte selskapene.

Forbrukerorganisasjonene Facua og OCU har hilst sanksjonen velkommen. Facua sa at de «setter stor pris på denne historiske milepælen som beskytter forbrukernes rettigheter». «Vi har kjempet i nesten seks år for å få myndighetene til å gripe inn mot flyselskapenes praksis med å blåse opp fortjenesten, ved å lure konsumentene», sier foreningens generalsekretær, Rubén Sánchez.

Flygmaskiner Ryan, Vueling etc...