maj 7, 2024

Mogán kommune vil pålegge besøkende en turistskatt innen 2025

Satsen vil ligge på mellom 3 og 0,50 euro per person per natt.

Kommunen Mogán (Gran Canaria) planlegger å innføre en turistskatt fra 2025, som de håper å få godkjent innen utgangen av året, og som de anslår vil kunne innbringe rundt to og en halv million euro per år, midler som skal brukes til å oppgradere turistområdene.

Mogán regnes som en av de viktigste turistkommunene på Kanariøyene, og endte i 2023 med 4,65 millioner turistovernattinger, ifølge data samlet inn av det nasjonale statistikkinstituttet (INE).

I uttalelser til EFE har ordfører Onalia Bueno (CC) antydet at Mogán dermed kan bli den første kommunen i Spania som oppretter denne avgiften som vil beskatte overnattinger i turistinnkvartering, ettersom det som brukes på Balearene og Catalonia er en autonom skatt hvis innkreving gir 50% tilbake til kommunene der den samles inn.

Det er ennå ikke bestemt hvilken sats som skal gjelde i Mogán, som mottar én million turister i året, men Onelia Bueno har påpekt at på steder der det finnes en slik avgift, varierer den mellom 2,50 euro og 3 euro per person per natt på femstjerners hoteller og 0,50 euro per person per natt på hosteller eller i enklere leiligheter.

Hun minner om at avgiften er et kommunalt ansvarsområde, og at det er kommunerådet som står for innkrevingen, og nevner som eksempel Venezia (Italia), der avgiften har vært innført en stund, og der tre millioner euro blir innkrevd på én dag.

Ordføreren i Mogán sier videre at ”europeiske turister allerede har fått det inn i hodet at de må betale for seg”, og at 130 land allerede krever denne typen turistskatt.

-”Turister slutter ikke å besøke New York, Roma eller Venezia på grunn av turistskatten”, understreket hun, og la til at det er nødvendig å ”eliminere mantraet om at folk vil slutte å reise på ferie til Mogan av den grunn”.

Videre understreket hun at det vil være slik at inntektene vil gå tilbake til turistområdene”, som generelt har et alvorlig finansieringsproblem for å opprettholde den byrden de må bære.

Onalia Bueno President kommunen Mogan