maj 8, 2024

Pressen er langt fra fri i Spania

”Spania er ikke fri fra det politiske presset som undergraver journalistikkens uavhengighet og mangfold”. Så kategorisk er organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) når den eksplisitt omtaler situasjonen for journalistyrket i Spania i sin årlige oppdatering, ”World Press Freedom Index 2024”.

I det største valgåret i historien er verden vitne til et økende press fra politiske aktører på mediene og journalistene, noe som går på bekostning av uavhengighet, informasjonskvalitet og pluralisme”, heter det i rapporten. I tillegg til den politiske indikatoren faller Spania også i det sosiokulturelle perspektivet på pressefrihet og i sektorens økonomiske helse .Til tross for dette har Spania klatret på verdensrankingen, fra 36. til 30. plass, noe som på den ene siden skyldes fremskritt i det juridiske rammeverket og sikkerheten ved utøvelse av journalistyrket i landet.

Tablå fripress

På globalt nivå understreker RFS at pressefriheten er truet av nettopp de som burde være dens garantister: de politiske myndighetene. -”Stater og politiske krefter, uansett hvilken retning de tar, spiller en stadig mindre rolle når det gjelder å beskytte pressefriheten”, sier Anne Bocandé, redaksjonssjef i RSF.

Etter at Taliban kom tilbake til makten, ligger for eksempel Afghanistan nederst på rangeringen, sammen med Syria og Eritrea. De to sistnevnte landene har ifølge RSF ”blitt lovløse mediesoner, med et rekordhøyt antall journalister som er arrestert, forsvunnet eller kidnappet”. I fjor lå Kina, Vietnam og Nord-Korea på bunnen av pressefrihetslisten.

Også situasjonen i Russland skiller seg negativt ut. Ifølge organisasjonen har mer enn 1500 journalister flyktet til utlandet siden invasjonen av Ukraina startet. I landet vokser listen over journalister og medier som myndighetene stempler som ”utenlandske agenter” eller ”uønskede”, og journalister fortsetter å bli vilkårlig fengslet. Et eksempel er Evan Gersjkovitsj, journalisten fra Wall Street Journal, som har sittet fengslet i over ett år etter å ha blitt arrestert i byen Jekaterinburg mens han rapporterte for det amerikanske mediet.

De beste landene i Europa

I motsetning til i Asia, Midtøsten og Afrika er det i Europa vi finner landene med best pressefrihet. De landene som topper rangeringen med best pressefrihet, er Norge (1), Danmark (2) og Sverige (3). Men selv om disse tre europeiske landene går igjen på pallen sammenlignet med 2023, lider også den politiske indikatoren i disse landene, i tråd med den globale trenden. På bunnen av de europeiske landene finner vi Ungarn (67. plass), Malta (73. plass) og Hellas (88. plass), steder der pressefriheten ifølge RSF ”blir satt på prøve”.

Världskarta med fri press markeringar