mar 7, 2024

Fire døde blant 68 migranter reddet fra en ”cayuco” som forsøkte å nå Kanariøyene

Båten la ut for ni dager siden fra Mauritania. 21 av migrantene som har kommet til havnen i La Restinga i El Hierro, har fått hjelp av helsevesenet

Fire migranter har omkommet i en cayuco med 68 personer om bord, deriblant åtte barn og en baby, som ble reddet av Salvamento Marítimo i går kveld i nærheten av El Hierro, opplyser Kanariøyenes 112-sentral for nød- og sikkerhetskoordinering.

Helseteam har hjulpet 21 av immigrantene som har ankommet havnen i La Restinga, sør for El Hierro, i live, og har gjennomført to medisinske helikoptertransporter til Tenerife.

Ifølge nødetatene viste de 21 personene som trengte medisinsk hjelp, 14 av dem på sykehus, med tegn på hypotermi og dehydrering, lavt bevissthetsnivå, hypotensjon og skader på føtter og hender.

Båten som imigrantene – innfødte fra Senegal, Mali og Guinea Conakry – reiste i, dro for ni dager siden fra Nouakchott, hovedstaden i Mauritania.

I denne ”cayucoen” (gammel snekke), som ble eskortert inn til havnen av hjelpemannskaper fra ”Salvamar Adhara” da den ble oppdaget av  kl. 20.48 tirsdag denne uken, 9,26 kilometer fra La Restinga (El Hierro) , befant det seg 57 menn, to kvinner og ni mindreårige.

Fire menn omkom på overfarten fra Mauritania, ifølge kilder fra nødetatene som hadde ansvaret for å hjelpe dem da de ankom El Hierro.

En konstant tragedie

Alpidio Armas (PSOE), presidenten i Cabildo (øyrådet)  de El Hierro, beklaget på sin side at øya nok en gang har vært utsatt for en episode ”som berører dem på nært hold og som går inn i hjertene til innbyggerne på El Hierro”. Armas nevnte at de 68 migrantene som ankom sist tirsdag, ankom under særdeles ”beklagelige” forhold, noe som dessuten gjør hjelpearbeidet vanskelig. 

Herreño-presidenten sa at denne hendelsen er nok et eksempel på de ”tragiske” konsekvensene av dette konstante migrasjonsfenomenet, og minnet om at de som legger ut på denne reisen fra det afrikanske kontinentet ikke kommer for å ”drive med turisme”, men tvinges til det på grunn av de ”beklagelige” forholdene de lever under i hjemlandet.

El Hierro står for 70 % av ankomsten av migranter til Kanariøyene

Armas understreket at de intensifiserer innsatsen og anmodningene til de ulike regjeringene, både på regionalt, nasjonalt og kontinentalt nivå, for å sikre at denne typen problemer håndteres i migrantenses hjemland, slik at ikke flere lokkes til denne grusomme overfarten, i håp om å spare de stakkars menneskenes liv og helse. 

På samme måte uttrykte Herreño-presidenten bekymring, ikke bare for ”cayucos” og ”pateras” som ankommer i dårlig forfatning som i dette tilfellet, men også for alle båtene som forliser på havet og som man aldri vet hvor befinner seg.  – ”Vi aner og er nesten sikre på at det er mange båter som ikke har blitt funnet, og at det i fremtiden vil være mange som forlater Mauritania som heller ikke vil bli funnet. Dette er et viktig problem som må løses med alle tilgjengelige midler som avanserte samfunn har til rådighet”, sier han. 

Yolanda Diaz