Nå har sparkesykkel-marerittet kommet til Maspalomas

Dette er et kjent tema for oss nordboere. Elektriske sparkesykler til glede og besvær. Leger som forteller om en drastisk økning i alvorlige skader som daglig kommer inn på legevakten. Blinde og svaksynte som snubler i sparkesykler som ligger og dreller på fortauene. Uskyldige mennesker som blir påkjørt og nedrent av uansvarlige folk på sparkesykler. Og et bybilde preget av henslengte elektriske tohjulinger rundt på gater og torg, kjørt inn i hekker og hager og generelt er en irritasjonsfaktor det virker umulig å få gjort noe med!

Om du har minst 3000 euro i aksjekapital og en godkjent forsikring kan du fra og med september måned i år operere som sparkesykkel-utleier på sørsiden av Gran Canaria. Det er akkurat hva Spadimur, en spansk partner til den amerikanske gruppen Link, har benyttet seg av. De har funnet en lovlig nisje i markedet, og etablert seg i Playa del Ingles og Maspalomas området med sine elektriske sparkesykler. Da kommunen mangler restriktive planer for denne type framkomstmiddel, har de sett en mulighet og snappet den rett foran forundrede politikere.

Mens Spadimur venter på kommunens velsignelse, har de blitt gjort oppmerksomme på at hele den lokale politistyrken vil blokkere virksomheten deres om sparkesyklene blir forlatt på gater og fortau. Utleiesystemet administreres og betales fra en mobilapplikasjon slik vi kjenner det fra våre breddegrader. Om noen forårsaker en ulykke eller selv blir skadet, må saken inn for en rettslig instans, noe som tar år og store doser med tålmodighet advarer kommunen.

Hvis en mindreårig turist leier en elektrisk sparkesykkel og kommer i skade for å kjøre på noen, vil en eventuell operasjon måtte bekostes av den som ble påkjørt av sparkesykkelen. Deretter må eventuelt vedkommende gå til søksmål mot utleier, i dette tilfelle Spadimur.

 De fleste spanske byer er nå i harnisk over dette fenomenet, og mange planlegger ulike tiltak for å kunne forby utleie av elektriske sparkesykler. Barcelona og Valencia har gått i bresjen og forbudt denne type virksomhet med begrunnelse i faren for ulykker og mislighold. Protestene til innbyggerne i disse byene har med andre ord ført fram.

Både på Tenerife og på Palma de Mallorca har det vært sterke protester, hvilket har ført til at man kan straffes med opp til 100 euro om man forlater en sparkesykkel på fortauet, eller sirkulerer på fortau istedenfor på sykkelfelt. Visse spanske byer har krevd at brukerne må ha en egen ansvarsforsikring, noe som ikke kreves generelt i Spania.

Det er også forskjell i aldersgrenser for bruk av elektriske sparkesykler. I Madrid og Sevilla er aldersgrensen 15 år, mens den i Barcelona er 16 år. Og som alt annet som skjer i samfunnet er den en politisk splittelse i denne saken. Det konservative partiet PP er de som roper høyest om strengere og bedre regulerte normer for bruk av elektrisk sparkesykkel.

Las Palmas bøtelegger regelbrudd

I Las Palmas har man bestemt at det skal finnes en fartsbegrensning p`25 km/t, ellers kan det vanke bøter på opp til 500 euro. Det er kun tillatt å kjøre på sykkelveier og i 30 soner. Aldri på fortau eller veier markert for fortgjengere. 

Om sparkesykkelen ikke sette tilbake på en av sine egne stasjoner, men slenges fra seg på offentlig sted der den er til hindring for andre, vanker det bøter på opp til 200 euro. Hjelp er påbudt for de under 18 år, men anbefalt for alle. Ferdes man på en vei der også biler kan kjøre, er det påbudt med hjelm for alle!

Man får bot på opp til 1000 euro om man kjører i beruset tilstad eller påvirket av narkotiske stoffer. Det er også forbudt å balansere andre personer eller varer på sparkesykkelen. 

Man får heller ikk bruke mobiltelefon eller ha musikkpropper i ørene. På kveldstid må man ha på seg refleksvest eller annen kledsel med refleks, samt lys på sparkesykkelen. Eller gjelder generelle trafikkregler også for de som bruker elektrisk sparkesykke