Det är benämningen på det flygplan som står uppställt intill vägen GC-500 vid den lilla flygplatsen ”Aeroclub” alldeles vid sidan av Bahia Feliz. Det första intrycket som möter de flesta turisterna som kommer och det sista intrycket innan de lämnar ön.

Flygplanet levererades till Swiss Air den 4 november 1958. Då använde man flygplanet till mellanlandsfria flygningar till USA… Tre år senare såldes flygplanet till SAS och döptes då till Erik Viking. Flygplanet kom emellertid aldrig i trafik för SAS, som sålde det vidare redan samma år. Nya ägare blev Japan Airlines och flygplanet användes för resor mellan Tokyo och Los Angeles och San Francisco – dock med mellanlandning på Hawaii.

År 1965 återvände flygplanet till Europa. Det var det spanska flygbolaget Spantax som köpte det och använde det till flygningar mellan bland annat Skandinavien och Kanarieöarna.

Spantax donerade flyget till ”Aeroclub” på Gran Canaria efter det att man tagit flyget ur drift 1979. Flygplanet forslades på havet från den stora flygplatsen till Aeroclub.

Sedan dess har flygplanet mest använts för reklam. Först var det cigarettmärket Rothmans som använde sig av denna reklampelare, sedan följde en timeshare anläggning.

Men skötseln lämnade mycket att önska och till slut blev flygplanet en skam för kanarierna. Intill regionalflygbolaget Binter tog över och målade flyget i sina egna färger.

Men nu är det dags för en ny sponsor igen. Gruppen ”Getaway” som både ägnar sig åt konstruktion, renovering, uthyrning och försäljning av lägenheter kommer inom kort att ta sig an flygplanet enligt tidningen Canarias7.
(Canarias7)

Mer information om detta plan kan du finna i en av våra tidigare artiklar: Du har sett det flera gånger – Men detta….

Douglas DC7 Aeroclub