Du har sett det flera gånger – Men detta visste du inte!

Den är för många den första kontakten med södra Gran Canaria och för lika många den sista synen vi tar med oss när vi lämnar ön. Det handlar om flygplanet som står parkerat utanför sportflygplatsen ”Aeroclub” vid sidan av Bahia Feliz. Ett flygplan som varit med om mycket, men som dessvärre var på god väg att totalt rosta sönder på grund av uteblivet underhåll. Kanske var det tack vare historikern *Pedro Jose Franco Lopez som flygplanet renoverades och målades av regionalflygbolaget Binter under sommaren.

Av E.S.C
Mail: [email protected]

Överlämnades till Swiss Air

Flygplanet lämnade fabriken den 4 november 1958 och överlämnades till Swiss Air och döptes till ”Schwyz”.

Don Pedro Jose Franco Lopez skrev ett intressant inlägg i tidningen ”La Provincia” i maj 2015, egentligen med en uppmaning om att restaurera flygplanet, men samtidigt bidrog han också med många intressanta fakta kring flygplanet.

Det är ett flygplan av typen Douglas DC-7C som står uppställd utanför flygklubben. Just detta flygplanet var det sista av 350 exemplar som tillverkades av denna typ. Flygplanet lämnade fabriken den 4 november 1958 och överlämnades till Swiss Air och döptes till ”Schwyz”.

Det schweiziska flygbolaget använde flygplanet för mellanlandningsfria resor till USA.

Tre år senare såldes flygplanet till SAS. Här ändrades namnet till Erik Viking och fick registreringsnummer SE-CCH.  Men SAS satte aldrig flygplanet i trafik utan sålde det vidare i september samma år.

Den nye ägaren blir Japan Airlines och namnet blev ”City of Hong Kong” med registreringsnummer JA6306. Planet användes för rutter mellan Tokyo och Los Angeles eller San Francisco, alltid med mellanlandning i Honolulu.

Swissair på plattan
ändrades namnet till Erik Viking

Tre år senare såldes flygplanet till SAS. Här ändrades namnet till Erik Viking och fick registreringsnummer SE-CCH.

Japan Airlines
Cockpit

Den nye ägaren blir Japan Airlines och namnet blev ”City of Hong Kong” med registreringsnummer JA6306.

Men flygplanet skulle återvända till europa när JAL sålde maskinen till det spanska flygbolaget Spantax.  Detta skedde i augusti 1965. Spantax använde flygplanet till sin linje mellan Madrid och Kanarieöarna samt på linjer mellan de nordiska länderna och Mallorca och Kanarieöarna. För den flygintresserade så blev registreringen i Spanien EC-BBT och flyget döptes till Seven Seas.

Flyget användes aktivt fram till december 1976 då det ställdes i malpåse, innan det slutligen togs ur service i mars 1978.

Spantax donerade flygplanet till flygklubben ”Real AeroClub de Gran Canaria 1979.

De fyra motorerna monterades bort och flygplanet försågs med enorma flytblock under kroppen och vingarna innan det kunde bogseras på havet från Gando flygplatsen (numera aeropuerto de Gran Canaria) till flygklubben i syd.

Spantax

I augusti 1965 såldes flygplanet till Spantax och fick bl.a.flyga till dom nordiska länderna.

 

Flyget användes aktivt fram till december 1976 då det ställdes i malpåse, innan det slutligen togs ur service i mars 1978. Spantax donerade flygplanet till flygklubben ”Real AeroClub de Gran Canaria 1979.

De fyra motorerna monterades bort och flygplanet försågs med enorma flytblock under kroppen och vingarna innan det kunde bogseras på havet från Gando flygplatsen (numera aeropuerto de Gran Canaria) till flygklubben i syd.

Rothmans

Först var det cigarettmärket Rothmans som prydde planet.

Airtours
VIngen
Underhållet var obefintligt och det gamla flygplanet blev snarare en skam för södra delen av Gran Canaria.

När flygplanet ställdes upp utanför den lilla flygplatsen i syd användes det för reklam. Först var det cigarettmärket Rothmans som prydde planet. Därefter var det en timesharing-anläggning i närheten som drog nytta av det strategiska läget. Men efter det så målades flyget rött och lämnades till sitt öde. Underhållet var obefintligt och det gamla flygplanet blev snarare en skam för södra delen av Gran Canaria än en påminnelse om flygets värde för ön. Under våren nåddes botten,varpå *Sr. Pedro Jose Franco Lopez skrev sitt intressanta inlägg i tidningen.

Kort därefter påbörjades renoveringsarbetet med flyget. Det blev regionalflygbolaget Binter som tog tag i projektet vilket färdigställdes under augusti månad iår. Binter säger själva att de genomfört renovering såsom en hyllning till charterflyget.

* D. Pedro Jose Franco Lopez är tekniker i historiska och kulturella arv
(tecnico en Patrimonioöl Historico y Cultural).

Rödmålad