Problemet med de ankommande flyktingarna från Afrikas kust fortsätter. Under tisdagen rapporterades hela 11 olika farkoster med flyktingar till de olika, kanariska öarna. Totalt handlar det om 312 flyktingar.

Fem av dessa båtar har landat på Lanzarote. De flyktingar som omhändertogs på tisdagens sista båt som ankom till vattnen runt Lanzarote berättade att de seglat ut från Agadir i Marocko i söndags. Agadir ligger 390 kilometer nordöst om Lanzarote.

Flyktingar på strandpromenad Lanzarote

Att dessa resor är mycket farliga har vi skrivit om förr. I tisdagens utgåva av Canarias7 framgår det att 785 personer fått sätta livet till i sina försök att nå Kanarieöarna. Siffran gäller från 1 januari och till 14 september. Detta är det antal som är bekräftat. Av dessa 785 personer har 379 mist livet bara under augusti.

Det ger ett genomsnitt på tre dödsfall om dagen.

Jämfört med fjolåret är antalet väldigt mycket högre. Vid samma tidspunkt i fjol hade man kunnat verifiera 343 dödsfall eller försvinnanden.

Augusti var speciellt utsatt. En gummibåt med 52 personer ombord välte 250km utanför Kanarieöarnas kust. Endast en kvinna överlevde. En båt försvann 500km utanför El Hierros kust och ingen av de 29 ombord överlevde. En annan båt fick motorhaveri och drev på havet i fjorton dagar innan de nådde land igen – dock åter på den afrikanska kusten i Mauritanien. Sju personer av de 54 som fanns från början överlevde…

Fram till 31 augusti hade 9.255 flyktingar ankommit Kanarieöarna. Detta i totalt 243 olika farkoster. Det är en ökning med 135% jämfört med fjolåret.
(Canarias7)

Amadores stranden