Den seismiska aktiviteten på den lilla kanarieön La Palma fortsätter. Under tisdags förmiddag hade man lokaliserat mer än 100 skalv på ön. Aktiviteten rör sig västerut och skalven sker på ett allt mindre djup.

Det skalv som först uppgavs vara på 3,9 grader på Richter skalan, har nu reviderats och efter kontroller visar sig skalvet ha varit på 3,5 grader.

Den kanariske presidenten, Angel Victor Torres, sänder ut ett lugnande besked till samtliga bosatta på Kanarieöarna, men givetvis framför allt till befolkningen på La Palma. Han understryker att situationen bevakas intensivt och att det är experter på området som har kontrollen på situationen. Oavsett vad, så lovar han att vidta de åtgärder som krävs för att skydda befolkningen i händelse av ett utbrott.

Å andra sidan uttalar sig chefen för den delen av ”Instituto Vocanologico de Canarias” som sköter bevakning och uppföljning av den vulkaniska aktiviteten.

Publik vid vulkanen
Vulkan spyr magma

Han menar att ”förr eller senare” kommer ett utbrott att ske på La Palma. Det kan vara inom en vecka, en månad ett år eller 50 år… detta då området kring ”Cumbre Vieja” är en aktiv vulkan.

Befolkningen på La Palma är inte helt ovetande om vad som kan ske. I år är det 50 år sedan vulkanen ”Teneguia” hade sitt utbrott på ön.

För den intresserade ligger gamla filmupptag kring detta utbrottet ute på tidningen Canarias7’s websida, www.canarias7.es och nedan kan du se en film ifrån youtube

(Canarias7)