På spanska kallar man dem ”noches Tropicales” och det gäller de nätter där termometern inte går under 20 grader.

Under den senaste veckan har Kanarieöarna haft ”noches Tropicales” under alla nätter, då temperaturen i stort sett inte gått under 25 grader någon natt, någonstans…

Dessutom har dagstemperaturerna varit nära att slå det spanska rekordet som lyder på 47,2 grader.

Fyren Maspalomas nattetid

Detta rekord sattes i den lilla orten Montoro i närheten av Cordoba i södra Spanien.

De tropiska nätterna på Kanarieöarna har nästan fördubblats sedan 1950-talet. Det var då statistik började föras av meteorologinstitutet ”Aemet”.

Då, på 1950 talet, upplevde man 68 till 69 tropiska nätter per år. Dessa siffror för perioden 2011 till 2020 är 131,9 nätter.

Även under 50-talet var det vanligt att nästan alla nätter under augusti tillhörde ”las noches tropicales” precis som nu. Skillnaden är att perioden för de tropiska nätterna har spridit sig till andra perioder under året. Nu upplever vi dem ofta under mars, april, maj, september och oktober – och då särskilt oktober månad. Under 50-talet var det vanligt att oktober hade ungefär sju tropiska nätter. Nu är siffran lite öve 22 nätter.

Och det är just nattemperaturerna som ökar mer än dagstemperaturerna. Under 1951 var de lägsta genomsnittstemperaturerna 16,32 grader. Nu är de 18,69.

Dagstemperaturerna däremot har bara ökat från 23,28 till 24,86 grader.

Inte bra för sömnen. Inte bra för kroppen. Inte bra för världen…
(Canarias7)

Strand Gran Canaria